Vianočný DRINK, ktorý dokáže VIAC než len povzbudiť: OCHRANNÝ štít proti CHOROBE!

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-25 06:00:00

Potraviny, ktoré konzumujeme, môžu časom ovplyvniť naše kognitívne schopnosti, jednoducho povedané, poznávanie. Toto je kľúčové zistenie výskumnej štúdie Iowskej štátnej univerzity. Týka sa to červeného vína, ktoré si môžete dopriať počas Vianoc.

Ak si chcete ochrániť svoje poznávacie schopnosti, vo vašom jedálničku by určite nemal chýbať syr. Ako sa ukázalo, práve syry nás najviac chránia pred kognitívnymi problémami súvisiacimi s vekom. K zlepšeniu kognitívnych funkcií prispieva aj denná konzumácia červeného vína, rozoberá výsledky štúdie portál sciencedaily.com. Dopriať by sme si mali tiež týždenne jednu porciu jahňacieho mäsa. Naopak, treba sa vyvarovať nadmernému soleniu. To môže prispieť k znižovaniu poznávacích schopností najmä u ľudí s rizikom rozvoja Alzheimerovej choroby. 

Čítajte tiež: ODBORNÍCI na bezpečnosť potravín VARUJÚ: Toto pri PRÍPRAVE koláčov radšej NEROBTE!

Strava a jej vplyv na Alzheimera

Výsledky zaujímavej štúdie boli zverejnené v Journal of Alzheimer's Disease v novembri. Vedúcimi autormi sú Auriel Willetteová, odborná asistentka v odbore potravinárstvo a výživa ľudí a Brandon Klinedinst, kandidát na doktorandské štúdium v ​​odbore neurológie, pôsobiaci v odbore potravinárstva a výživy ľudí v štáte Iowa. Štúdia je rozsiahlou analýzou, ktorá spája konkrétne potraviny s kognitívnou ostrosťou v neskoršom veku.

Tím odborníkov analyzoval údaje zhromaždené od 1 787 dospelých ľudí vo veku od 46 do 77 rokov. Účastníci absolvovali test inteligencie zostavený v rokoch 2006 až 2010 a potom dve následné hodnotenia (uskutočnené od roku 2012 do roku 2013 a znova medzi rokmi 2015 a 2016). Analýza poskytuje prehľad schopností jednotlivca „premýšľať za behu“.

Účastníci tiež odpovedali na otázky týkajúce sa ich konzumácie jedla a alkoholu na začiatku a počas dvoch následných hodnotení. Dotazník o potravinovej frekvencii zisťoval ich príjem čerstvého ovocia, sušeného ovocia, surovej zeleniny a šalátu, varenej zeleniny, tučných rýb, chudých rýb, spracovaného mäsa, hydiny, hovädzieho, jahňacieho a bravčového mäsa, syra, chleba, obilnín, čaju a kávy, piva a jablkového muštu, červeného a bieleho vína, šampanského a iných druhov alkoholu.

Dôležitý je správny výber potravín

„Bola som príjemne prekvapená, že naše výsledky naznačujú, že jedenie syra a pitie červeného vína nie sú dobré iba na to, aby sme sa vyrovnali so súčasnou pandémiou Covid-19, ale možno prispievajú aj k riešeniu problémov čoraz zložitejšieho sveta, ktorý sa nikdy nespomalí,“ povedala Willetteová a pokračuje: „V závislosti na genetických faktoroch, ktoré prenášate, sa zdá, že niektorí jedinci sú viac chránení pred účinkami Alzheimerovej choroby, zatiaľ čo iní sú vystavení väčšiemu riziku. To znamená, že som presvedčený, že správny výber potravín môže zabrániť chorobe a kognitívnym poklesom,“ dodal k tomu Klinedinst.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny červené víno kognitívne schopnosti

2020-12-25 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia