Prínosy cesnaku NEZNESIE každý: U týchto ľudí sa MENÍ na NEPRIATEĽA, patríte medzi nich aj VY?

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-17 06:00:00

Lekári stále pripomínajú, že hoci možno považovať cesnak za ochranný štít pred chorobami, pri neuváženej konzumácii sa dočkáte len škôd, ktoré napácha. Týka sa to určitých ľudí, u ktorých môže byť táto zelenina agresívna.

Cesnak používali ľudia už celé storočia. Sú mu pripisované rôzne účinky, pričom najčastejšie sú skloňované tie pozitívne. Ide o jeden z najpopulárnejších ľudových liekov na prechladnutie a chrípku. Má antiseptické vlastnosti a obsahuje fytoncídy, ktoré posilňujú imunitný systém. Lekári však upozorňujú, že v prípade cesnaku, nie je všetko zlato, čo sa blyští. 

Čítajte tiež: JEDOVATÁ krása Vianoc: NEPODCEŇUJTE vianočnú ružu, jej pestovanie sa vám môže VYPOMSTIŤ

Odborníčka na výživu Inna Zaikinaová vysvetlila pre ruský denník Komsomoľskaja pravda, prečo môže byť cesnak nebezpečný a u koho je kontraindikáciou. Napriek svojim prospešným vlastnostiam je dosť agresívny! Obzvlášť jeho užívanie nalačno. Niektorí by si mali dávať pozor na jeho konzumáciu, keďže by mohol ukázať skôr temnú stránku ako pozitívnu. 

Pre koho môže byť nebezpečný? 

Cesnak je vo veľkom množstve kontraindikovaný u pacientov s exacerbáciou žalúdočných vredov, pankreatitídou, gastroezofageálnym refluxom a cholelitiázou. Je to spôsobené tým, že stimuluje vylučovanie žalúdočnej šťavy a žlče, čo môže zhoršiť príznaky chorôb, ako varuje odborníčka na výživu.

Taktiež by mali byť opatrní pri jeho konzumácii tí, ktorí majú pred operáciou alebo po nej. Hrozí zvýšené krvácanie u operovaných pacientov. Hoci táto zelenina znižuje cukor v krvi, pre niektorých to môže byť nevýhoda. Reč je o diabetikoch, ktorí si musia strážiť hladinu cukru v krvi. Na druhej strane, je vhodný pre tých, ktorí bojujú s vysokým krvným tlakom. Naopak, tí, ktorí majú problémy s nízkym tlakom, už musia byť opatrnejší.  

Fotogaléria


Tagy:
cesnak zelenina zdravie prevencia

2020-12-17 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia