Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chlieb ako SPOJENEC pri CHUDNUTÍ? S týmito druhmi pôjdu KILÁ DOLE a posilníte si zdravie!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Chlieb nie je nepriateľ. Môže byť nabitý výživnými látkami. Stačí si len vybrať ten správny. A tu je problém. V regáloch obchodov sa nachádza množstvo rôznych druhov. Ktoré z nich sú zdravé a neublížia postave?

Napríklad celozrnný je dobrým zdrojom vitamínov B, vrátane kyseliny listovej, železa, horčíka, selénu a vlákniny. Registrovaná dietetička Lisa DeFaziová radí, aby ste začali konzumovať chlieb, ktorý obsahuje celé zrná, má vysoký obsah vlákniny a nízky obsah cukru. 

Čítajte tiež: JEDOVATÁ krása Vianoc: NEPODCEŇUJTE vianočnú ružu, jej pestovanie sa vám môže VYPOMSTIŤ

Chlieb vyrobený zo 100 percent celých zŕn je menej spracovaný a ponúka viac zdraviu prospešných živín ako ten, ktorý je vyrobený z rafinovanej múky,“ konštatovala.

Chlieb z naklíčeného zrna alebo celozrnný kváskový sú dobrou voľbou pre tých, ktorí majú problémy s trávením, ako sa píše na thehealthy.com. Ktoré sú zdravé a oplatí sa ich vyskúšať?

Zdravé druhy chleba:

100-percentný celozrnný chlieb

Múka použitá na výrobu 100-percentného celozrnného chleba je menej spracovaná a zachovávajú sa v nej otruby, rovnako aj klíčky pšeničného zrna. Celozrnné výrobky, vrátane celozrnnej pšenice, sa spájajú s celým radom zdravotných výhod, ako je znížené riziko cukrovky typu 2, srdcových chorôb a poklesu hmotnosti.

Z naklíčeného celého zrna

„Naklíčený chlieb sa vyrába z celých zŕn, ktoré vyklíčili po vystavení teplu a vlhku,“ hovorí DeFaziová.

Tento proces zvyšuje obsah antioxidantov v zrnách. Tie obsahujú aj viac enzýmov, vlákniny a bielkovín. Proces klíčenia umožňuje zrnám absorbovať viac vody, čím sa zníži obsah sacharidov. 

Naklíčené zrná nezvyšujú hladinu cukru v krvi ako biele pečivo,“ konštatovala DeFaziová.

Chlieb ako SPOJENEC pri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Celozrnný kváskový chlieb

Tento chlieb je ľahšie stráviteľný vďaka prebiotikám a probiotikám vytvorených počas fermentačného procesu. Ten pomáha znížiť počet fytátov, ktoré sa viažu na určité minerály a zhoršujú ich absorpciu v tele. Celozrnný kváskový chlieb sa v tele trávi pomalšie, čím sa stabilizuje hladina cukru v krvi po jedle.

Ľanový chlieb

Na výrobu ľanového chleba sa používa celozrnná múka a ľanové semienko. 

Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca,“ uviedla DeFaziová.

Chlieb vyrobený z ľanových semien je obľúbený u vegánov, ktorí potrebujú vo svojej strave viac zdravých mastných kyselín. Je tiež dobrým zdrojom vlákniny, bielkovín a antioxidantov a napomáha zdravému tráveniu.

Naklíčený ražný chlieb

Raž vyzerá podobne ako pšeničný chlieb, ale je tmavší a má hustejšiu konzistenciu. Po jeho konzumácii sa budete cítiť plnší bez toho, že to ovplyvní hladinu cukru v krvi. 

Naklíčený ražný chlieb má vysoký obsah rozpustnej vlákniny, ktorá spomaľuje trávenie sacharidov a znižuje inzulínovú odpoveď,“ hovorí DeFaziová.

Ovsený chlieb

Jedným z najnovších druhov zdravého chleba na trhu je ovsený chlieb, ktorý obsahuje ovos a celozrnnú múku. Samotná konzumácia ovsených vločiek má množstvo zdravotných výhod. Ovos má vysoký obsah výživných látok, ako je horčík, zinok a železo. Vysoký obsah vlákniny navyše môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a znížiť vysoký krvný tlak.

Chlieb ako SPOJENEC pri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Bezlepkový chlieb

Bezlepkový chlieb je zmesou bezlepkových múk, ako je hnedá ryža, mandle, kokos, tapioka, zemiaky alebo kukurica. Je vhodný pre ľudí, ktorí majú príznaky celiakie alebo sú citliví na lepok. 

„Keď výrobcovia odstránia lepok, pridajú ďalšie ingrediencie, aby mal chlieb textúru a bol konzumovateľný,“ uviedla DeFaziová.

Ako dodala, bezlepkový chlieb obsahuje často rafinované múky, pridané cukry, gumy a tapiokový škrob, ktoré môžu spôsobovať plynatosť, nadúvanie, hnačky a gastrointestinálne ťažkosti. 

Nekupujte chlieb podľa jeho farby

Chlieb si nevyberajte podľa farby. Pravdou je, že celozrnný je tmavší ako ten biely. Podľa dietetičky DeFazioej, niektorí výrobcovia pridávajú do svojich výrobkov potravinárske farbivá, vďaka ktorým vyzerá chlieb tmavší a vzhľadom môže oklamať kupujúcich. Je preto dôležité, aby ste si dôkladne prečítali, aké má zloženie.

Viac o téme: ChliebZdraviePečivo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9