SLADKOSŤ bez priberania a zvýšeného cukru v krvi: Konkurencia stévie s PROTIZÁPALOVÝMI účinkami!

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-16 12:00:00

Počuli ste už o monk fruit? Ide o obľúbené čínske prírodné sladidlo, ktoré má takmer 0 kalórií. Je vhodné pre diabetikov, pri diétach a má protizápalové vlastnosti. 

Bezkalorické sladidlo

Ak milujete sladkosti a nechcete kilá navyše a zdravotné problémy, ktoré vyplývajú z konzumácie veľkého množstva cukru, vsaďte na prírodné sladidlo monk fruit. Pochádza z juhovýchodnej Číny a po stáročia sa používa v tradičnej čínskej medicíne na liečbu rôznych neduhov.

Čítajte tiež: JEDOVATÁ krása Vianoc: NEPODCEŇUJTE vianočnú ružu, jej pestovanie sa vám môže VYPOMSTIŤ

Ako sa píše na thehealthy.com, plody sú najskôr zelené, po usušení hnedé. Tvarom a veľkosťou pripomínajú kiwi. Obsahujú prírodné cukry predovšetkým fruktózu a glukózu. Na rozdiel od iného ovocia nie sú dôvodom jeho sladkej chuti. Sladkosť v skutočnosti pochádza z antioxidantov nazývaných mogrozidy. Extrakt z týchto plodov je asi 150- až 250-krát sladší ako bežný cukor. Napriek tomu neobsahuje príliš veľa kalórií a má minimálny vplyv na hladinu cukru v krvi. 

Sladidlo sa pripravuje vo forme prášku, alebo tekutého extraktu odstránením šupky a semien z ovocia a následným rozdrobením plodu, aby sa získala šťava. Tá sa potom vysuší na koncentrovaný prášok. Pretože je mnohokrát sladší ako cukor, na osladenie jedla je potrebné malé množstvo. Niektorí výrobcovia miešajú monk fruit s inými prírodnými produktmi, ako je inulín alebo erytritol v snahe minimalizovať sladkosť.

„Na monk fruit je skvelé to, že je asi 150- až 250-krát sladšie ako cukor, neobsahuje takmer žiadne kalórie a sacharidy, takže nemá vplyv na hladinu glukózy v krvi,“ konštatovala registrovaná dietologička Erin Palinski-Wadeová.

Ako dodala, jeho použitie je vhodné aj v prípade, že držíte diétu.

Má protizápalové účinky

Podľa štúdie, ktorá bola zverejnená v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, ovocie má protizápalové účinky, ktoré by mohli hrať úlohu v prevencii rakoviny a cukrovky. Je však potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, aké množstvo plodov bude musieť človek skonzumovať, aby jeho telo získalo potrebné výhody. Pretože sa monk fruit získava zo sušeného ovocia, nemá negatívny vplyv na gastrointestinálny systém, ako niektoré umelé sladidlá.

Majte však na pamäti, že ovocie obsahuje mogrozidy, antioxidanty, ktoré môžu zvyšovať sekréciu inzulínu. Takže jeho konzumácia nie je vhodná pre tých, ktorých pankreas ho už produkuje príliš veľa. Na druhej strane je známe, že antioxidanty bojujú proti negatívnym vplyvom voľných radikálov na organizmus. Eliminujú riziko vzniku zápalu a chránia telo pred infekciami.

Ako ho použiť a kde ho nájdete? 

Extrakt z mníšskeho ovocia je stabilný za tepla, takže sa dá použiť pri pečení, ale aj na sladenie nápojov, ako je káva alebo čaj. Pridať si ho môžete do cereálie, či ovsených vločiek, jogurtov, smoothies, zmrzliny, omáčok, či šalátových dresingov. Ľahko ho dostať aj u nás! Zoženiete ho v špecializovaných obchodoch a e-shopoch so zdravou výživou napr. vo forme tekutého sladidla, ktoré si môžete po kvapkách pridávať do jedla alebo nápojov. 

Fotogaléria


Tagy:
ovocie zdravie sladidlo účinky monk fruit

2020-12-16 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia