Citrónová voda je OUT: Prekonala ju táto výživová BOMBA, ktorá vytvára nový KOLAGÉN v koži!

Zdroj: gettyimages.com
2020-11-29 06:00:00

O tom, že človek by mal vypiť denne minimálne 2 litre tekutín, sa popísalo už veľa. Sladené nápoje sú tabu, najlepšia je čistá voda. Nie všetkým však chutí. Ak do nej pridáte limetku, bude nielen skvelo chutiť, ale dodáte telu potrebné vitamíny a živiny.

Voda s limetkou šetrí životné prostredie, aj vašu peňaženku. Na jej výrobu nepotrebujete veľa, stačí voda z vodovodu, limetka a pohár. Čerstvo vyšťavená zmiešaná s vodou dodá telu približne 51 miligramov draslíka, asi 1 gram vlákniny a 20 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Najlepšie urobíte, ak ju budete piť bez cukru alebo akýchkoľvek umelých sladidiel. Ako sa píše na thehealthy.com, pred použitím nezabudnite limetky umyť, aby ste z nich odstránili všetky baktérie a nečistoty. Aké sú výhody pitia vody s limetkou?

Čítajte tiež: 6 najčastejších CHÝB pri príprave LOSOSA: Toto s KOŽOU ryby už NEROBTE!

Hydratácia

Aby sme boli zdraví, telo musí byť dostatočne hydratovaní. Niektorí ľudia však na pitný režim zabúdajú, iným voda nechutí a dávajú prednosť sladeným nápojom, ktoré však škodia zdraviu. Voda obohatená o limetku z nej však robí celkom iný nápoj! Množstvo tekutín, ktoré by sme mali vypiť, závisí od veku, pohlavia a momentálnej aktivity. To, či človek pije dostatočne, zistíme podľa farby moču. Ak je bledožltá, takmer číra, pijete dosť. Naopak, keď je žltá, môže to znamenať, že ste dehydrovaní.

Pomáha pri chudnutí

Šťava z limetky pomáha pri chudnutí. Štúdie vykonané na myšiach naznačujú, že kyselina hydroxycitrónová, látka podobná kyseline citrónovej, potláča chuť do jedla a stimuluje chudnutie spomalením enzýmov produkujúcich tuky. Ak sladené nápoje nahradíte vodou s limetkou, dodržiavate zdravú stravu, ručička na váhe sa pohne smerom nadol.

Krajšia a zdravá pokožka

Rovnako ako všetky citrusové plody, aj limetka je skvelým zdrojom vitamínu C, ktorý má mnoho zdravotných výhod. 

Nakopne imunitu produkciou bielych krvinek, pomáha telu vstrebávať železo z potravín, ktoré konzumujeme a podieľa sa na tvorbe kolagénu, ktorý je dôležitý pri hojení rán,“ konštatovala výživová poradkyňa Melissa Perstová. 

Limetky tiež obsahujú flavonoidy, ktoré majú protizápalové účinky. Existuje veľké množstvo kozmetických produktov, ktoré majú vitamín C aj flavonoidy, vďaka ktorým, bude vaša pokožka krásna, hladká a vláčna. Aplikácia limetkovej šťavy priamo na tvár sa však neodporúča.

Zmierňuje zápal

Flavonoidy v limetkách môžu pomôcť v boji proti zápalu. Vďaka nim ochránite svoje srdce aj mozog. Vitamín C v limetkách pomáha v boji so zápalovou artritídou a podporuje zdravie kĺbov. Z jedného výskumu, ktorého sa zúčastnili muži a ženy vo veku 45 až 74 rokov vyplynulo, že u tých, ktorí prijali malé množstvo vitamínu C, bola trikrát vyššia pravdepodobnosť vzniku artritídy. Štúdia bola publikovaná v Annals of the Reumatic Diseases.

Môže pomôcť pri dne

Nahromadenie kyseliny močovej v krvi môže spôsobiť príznaky dny. Tento typ artritídy spôsobuje bolesti, opuchy a citlivosť v kĺboch, často aj v oblasti palca na nohe. Výskum naznačuje, že limetky môže znížiť hladinu kyseliny močovej v krvi vďaka vysokej koncentrácii kyseliny citrónovej, ktorá ju rozpúšťa. 

Bojuje proti infekciám

Šťava z limetiek sa používa ako liek na bolesť hrdla a tiež na kašeľ a prechladnutie. Má silné antibakteriálne účinky. Vedci sa domnievajú, že citrusové extrakty a éterické oleje môžu zabiť mikróby, ktoré napadli telo. Štúdia, ktorá bola publikovaná v roku 2018 vo Food Research International naznačuje, že extrakt z limetiek môže pomôcť zničiť E. coli, Salmonella a Listeria monocytogenes, rezistentné na lieky.

Odvrátená stránka

Aj keď existuje množstvo dôvodov, prečo by ste mali vodu s limetkou piť, napriek tomu by ste to nemali s ňou preháňať. Podobne ako citrónová voda, je vysoko kyslá a môže poškodiť zubnú sklovinu.

Fotogaléria


Tagy:
voda zdravie limetka

2020-11-29 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia