Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ZÁHADNÝ efekt KÁVY s cukrom: Čo spraví nevinné OSLADENIE s nápojom!

Zobraziť galériu (2)

Jedny si radi vychutnávajú klasickú horkú kávu, iní si ju radi obohatia o jemnú chuť mlieka alebo sladkú chuť cukru. Cukor je pre väčšinu úplne bežnou prísadou, no čo presne spraví so šálkou čierneho moku? 

Cukrom si kávu nielen osladíte. Postaráte sa aj o proces, ku ktorému dôjde akonáhle vložíte lyžičku sladidla do obľúbeného nápoja. 

Čítajte tiež: 6 najčastejších CHÝB pri príprave LOSOSA: Toto s KOŽOU ryby už NEROBTE!

Dôjde k chemickej reakcii

Vedci z University of York na základe svojho výskumu odhalili, že sladká chuť, ktorú dodáva cukor káve, nemaskuje horkú podstatu kofeínového nápoja. Postará sa o väčší proces – mení základné chemické zloženie. Odborníci skúmali spoločné reakcie kofeínu, cukru a vody na báze molekúl. Výsledkom bolo odhalenie výskumníkov, že cukor spôsobuje zvýšené zhlukovanie molekúl kofeínu, aby sa vyhli molekulám cukru. Tak stimulujú menšiu „plochu“ chuťových pohárikov. Inak povedané, cítime menej horkú chuť. 

Ako vysvetlil autor výskumu doktor Seishi Shimizu, keď sa molekuly zhlukujú a zomknú dohromady, chuťové poháriky ťažšie rozpoznajú chuť, ktorá sa ukrýva v nápoji. Odborník to prirovnáva k dvom rovnakým minciam, ktoré sú zlepené. Môže sa stať, že budú vyzerať ako jedna. 

ZÁHADNÝ efekt KÁVY s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zlá kombinácia pre telo

Samotný kofeín a cukor nie sú práve zohratou dvojkou. Kofeín stimuluje centrálny nervový systém, čo znamená, že spôsobuje zvýšenú podráždenosť, bdelosť a nepokoj. Počas prvých pár minút konzumácie kofeínu sa do krvného obehu uvoľňujú stresové hormóny. Po tejto reakcii nastáva únava. Pridaním cukru a jeho konzumáciou hladina cukru v krvi okamžite stúpne. O dve až tri hodiny však prudko klesne. Výsledok? Mozog a telo zareaguje ospalosťou. Preto nie je kombinácia kofeínu a cukru práve najšťastnejším riešením. Samozrejme, že káva s cukrom raz za čas neublíži, no nesiahajte po tejto kombinácii príliš často. 

Soľ do kávy

Mnohí sa zhodnú na tom, že bez cukru už káva nemusí byť takým pôžitkom. Na druhej strane si treba dávať pozor na množstvo použitého sladidla. Alebo je tu ešte jedna možnosť. Podľa vedcov treba cukor nahradiť soľou. Podľa nich ióny sodíka potláčajú ostrosť kávy a zvýraznia jej chuť. Pridajte ju samozrejme až vtedy, keď si to chuť kávy vyžaduje a neprežeňte to. V opačnom prípade chuť len pokazíte. 

Viac o téme: KávaZdravieCukorNápojKofeín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9