Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NAJLEPŠIE potraviny počas zákazu vychádzania: AKTÍVNEJŠÍ mozog, keď pracujete z domu!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na prácu z domu si už pomaly zvykáme. Kvôli nariadeniam zostávame v domácom prostredí viac než kedyi, no ako je na tom produktivita? Rovnaké pracovné prostredie ako domáce môže mať veľký vplyv na koncentráciu! Ako povzbudiť svoj mozog pomocou jedla? 

Práca z domu je obrovská výzva! Treba sa vyzbrojiť veľkou dávkou usilovnosti, vytrvalosti, no potrebná je aj koncentrácia. Ako ju podporiť? 

Hoci veľký podiel na tom, ako sa vieme koncentrovať a sústrediť má cvičenie, ktoré ľudský organizmus ihneď povzbudí a dodá energiu, vplyv na to má aj strava. To, čo pijete a jete, má veľký dopad na to, ako sa cítite a ako ste schopní sa koncentrovať. Dietologička Natalia Rizzová upozorňuje na to, že často sa zameriavame len na určité potraviny, ktoré sú síce prospešné pre naše telo, ale nepozeráme sa na celkový kontext stravovania.

Čítajte tiež: Chutný spôsob, ako PORAZIŤ vysoký krvný tlak: Vášmu SRDCU sa uľaví vďaka tejto strave!

„Len zdravý životný štýl je kľúčom ku komplexnému fungovaniu tela. Uistite sa, že spíte 7-8 hodín denne a nepijete napríklad litre kofeínu či sladkých limonád,“ zdôrazňuje odborníčka pre huffpost.com

Dôležité je obohatiť svoju stravu o potraviny, ktoré pozitívne pôsobia na činnosť mozgu. 

Komplexné sacharidy

Špecialistka na výživu a trénerka Shanon Whittinghamová prízvukuje, že sacharidy sú primárnym zdrojom energie v našom mozgu. Týka sa to však len komplexných sacharidov, ako sú napr. zelenina a celozrnné výrobky. Zabudnite na jednoduché sacharidy ako biele pečivo a hranolčeky! Podľa odborníčky sú jednoduché sacharidy tvorené kratšími reťazcami molekúl a rozpadajú sa rýchlejšie ako tie komplexné. To znamená, že po ich konzumácii pocítite príval energie, no táto reakcia zvyšuje hladinu cukru v krvi, čo znamená, že za krátku dobu budete hladní. 

Komplexné sacharidy sa vyznačujú dlhšími molekulovými reťazcami a sú tak konzistentnejším zdrojom energie, keďže telu trvá dlhšie, než ich spracuje. Medzi tieto sacharidy patrí zelenina, strukoviny, ovocie a celozrnné výrobky – hnedá ryža, celozrnný chlieb, celozrnné cestoviny a ovsené vločky. 

NAJLEPŠIE potraviny počas zákazu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Proteín

Podľa naturopatickej lekárky Meredith Bullovej je výborným riešením proteín, ktorý telo dlhšiu dobu spracováva. Hladina cukru v krvi tak stúpa pomaly a rovnomerne. Aby toho nebolo málo, bielkoviny pomáhajú s nervovými funkciami, celulárnym zdravím a produkciou hormónov. Toto všetko je dôležité na sústredenie. 

Proteín je navyše potrebný pre syntézu neurotransmiterov, chemických signálov v mozgu, ktoré určujú jeho fungovanie a teda jeho schopnosť spracovávať a sústrediť sa,“ vysvetľuje Bullová. 

Proteíny nájdete napríklad v hydinovom mäse, vajciach, strukovinách, rybách, mlieku, jogurte, syre a orechoch. 

Antioxidanty

Živiny sa dajú rozdeliť na makroživiny a mikroživiny, ako vysvetľuje Bullová a dodáva, že naše telá potrebujú oboje. Vyššie uvedené živiny, sacharidy a bielkoviny, sú makro. Mikronutrienty sú vitamíny, minerály a ďalšie zlúčeniny potrebné v menšom množstve, ale stále nevyhnutné.

Pre funkciu mozgu sú najdôležitejšie mikroživiny - vitamíny a antioxidanty. Antioxidanty zlepšujú komunikáciu medzi mozgovými bunkami a pomáhajú znižovať riziko neurodegeneratívnych chorôb. Bojujú proti voľným radikálom, ktoré môžu viesť k psychickému úpadku. Medzi najjednoduchšie antioxidanty patria vitamíny C a E.

Aby ste doplnili svoje telo o vitamín E, Whittinghamová odporúča orechy. Arašidové maslo je dobrým zdrojom a taktiež zelenina ako špenát, špargľa, červená paprika, tekvica, mango a avokádo. Čo sa týka vitamínu C, najlepšie sú bobule ako čučoriedky a jahody, ktoré obsahujú antioxidant antokyanín. Paradajky, brokolica, pomaranče, špenát a repa sú tiež dobrým zdrojom tohto vitamínu.

NAJLEPŠIE potraviny počas zákazu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tmavá čokoláda taktiež obsahuje veľa antioxidantov kvôli kakau, ktoré obsahuje flavonoidy. Rizzová však zdôrazňuje, že je dôležité vybrať si čokoládu s podielom kakaa 85% až 95%, aby sa zabránilo cukru a kakaovému maslu. 

Zdravé tuky

Bohatým zdrojom zdravých tukov sú tučné ryby, olivový olej alebo avokádo. Nájdete ich konkrétne v losose, konzervovanom tuniaku, ľanovom semienku a vlašských orechoch. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré "platia" výživu pre mozog a zaisťujú tzv. informačnú diaľnicu. Dietologička Jill Castleová dodáva, že zdravé tuky podporujú transport kyslíku do mozgu a môžu tak zlepšiť schopnosť riešenia problémov, pamäť a koncentráciu.

Oplatí sa sústrediť na vlašské orechy. Ako odborníčka uvádza, podľa výskumov tieto orechy pozitívne pôsobia na výkon pri kognitívnych funkčných testoch pamäti, zlepšujú koncentráciu a rýchlosť spracovania informácií u dospelých. 

NAJLEPŠIE potraviny počas zákazu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vláknina

Podobne ako u bielkovín. Vláknina vás udrží sýtych. Nachádza sa hlavne v ovocí, ako sú maliny, hrušky, jablká, banány či pomaranče. Nájdete ju aj v zelenine, napríklad v brokolici, hrášku, ružičkovej kapuste, zemiakoch, kukurici, mrkvi či karfiolu. Dajte zelenú aj celozrnným cestovinám, hnedej ryže, ovseným vločkám, šošovici a orechom – taktiež majú bohatý obsah vlákniny. 

Cholín

„Niektoré zdroje bielkovín, ako sú vajcia, obsahujú cholín, ktorý pomáha v rozvíjaní pamäťového centra,“ tvrdí Castleová. 

Navyše, cholín pomáha produkovať tuky podporujúce bunkové membrány. Medzi zdroje cholínu patrí aj treska, losos, karfiol či brokolica. 

Viac o téme: PotravinyMozogSústredenieKoncentrácia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9