Neuveriteľné, čo robí bežné ovocie s NEURÓNMI v tele: Zabráni prepuknutiu desivej CHOROBY

Zdroj: gettyimages.com
2020-11-03 12:30:00

Sú plné vitamínov, dodajú energiu, zasýtia na dlhší čas. Bojujú s vysokým cholesterolom, obsahujú vlákninu, vďaka ktorej podporujú zdravé trávenie a vyprázdňovanie. Jablká v sebe ukrývajú nevídanú silu!

Opäť je tu ročné obdobie, ktoré je venované zberu jabĺk. Pri dnešnej možnosti výberu ovocia sa stáva, že na ne zabúdame. Chyba! Nielenže skvele chutia, majú aj mnoho zdravotných výhod, o ktorých stále mnohí nevedia. Ako sa píše na everydayhealth.com, konzumáciou jabĺk si udržíte lekárov od tela. Podľa Amerického ministerstva poľnohospodárstva jedno stredne veľké jablko je bohatým zdrojom vlákniny, antioxidantov a vitamínu C. 

Čítajte tiež: Ako liečiť KORONAVÍRUS doma? ODBORNÍK radí, ako si pomôcť bez lekára!

Majú blahodarný vplyv na zdravie čriev, znižujú riziko mŕtvice, vysokého krvného tlaku, cukrovky, srdcových chorôb, obezity a niektorých druhov rakoviny,“ konštatovala odborníčka na výživu Jessica Levinsonová z New Yorku.

Výhody konzumácie jabĺk:

1. Znižujú vysoký cholesterol a krvný tlak

Odborné štúdie spájajú konzumáciu jabĺk s nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení, čo súvisí s vysokým obsahom vlákniny. Rozpustná vláknina pektín pomáha znižovať cholesterol, tá nerozpustná udržiava zdravé trávenie.

2. Napomáhajú tráveniu

Pravdepodobne ste už počuli, že vláknina je dobrá na trávenie. Podľa Harvard Health Publishing sa jej v jablkách nachádza dostatok. Rozpustná vláknina pomáha spomaliť trávenie, vďaka čomu vás zasýti na dlhší čas. Spomaľuje tiež trávenie glukózy, takže udržuje hladinu cukru v krvi v norme. Nerozpustná vláknina posúva jedlo tráviacim systémom, bojuje so zápchou, podporuje zdravé vylučovanie. Najviac vlákniny sa nachádza v šupke.

3. Podporujú zdravý imunitný systém

Jeseň je obdobie, kedy treba podporiť imunitný systém. Jablká vám ju pomôžu nakopnúť, majú totiž protizápalové účinky. Vitamín C posilňuje epiteliálnu bariéru, ktorá bojuje s patogénmi a chráni telo pred oxidačným stresom.

4. Vhodné pre cukrovkárov

Ak máte cukrovku 2. typu, zvážte pridanie jabĺk do svojho jedálnička. Ľudia sa často mylne domnievajú, že ľudia s cukrovkou nemôžu jesť ovocie. Rozpustná vláknina v jablkách pomôže spomaliť vstrebávanie cukru a zlepšuje hladinu cukru v krvi. Pravidelné konzumovanie rozpustnej vlákniny pomáha znižovať inzulínovú rezistenciu.

5. Antioxidanty hrajú dôležitú úlohu v prevencii rakoviny

Jablká majú veľmi vysokú hladinu antioxidantov a v laboratórnych štúdiách sa preukázalo, že obmedzujú rast rakovinových buniek. Pravidelné konzumovanie jabĺk sa spája so zníženým rizikom určitých druhov rakoviny ako je rakovina hrubého čreva, konečníka, ústnej dutiny, pažeráka a prsníka.

6. Podporujú zdravé chudnutie

Strava bohatá na ovocie a zeleninu pomáha udržať zdravú hmotnosť. Vláknina v jablkách zasýti na dlhší čas a vy sa nebudete prejedať. Konzumáciou aspoň jedného jablka za deň zaženiete chuť na sladké. Ľudia, ktorí jej majú dostatok, majú výrazne nižšiu telesnú hmotnosť.

7. Pomáhajú predchádzať Alzheimerovej chorobe

Výskum publikovaný v auguste 2020 v časopise American Journal of Clinical Nutrition zistil, že ľudia starší ako 50 rokov, ktorých strava obsahovala malé množstvo flavonoidov, mali 4-krát vyššiu pravdepodobnosť, že u nich prepukla Alzheimerova choroba. Kvercetín, flavonoid vyskytujúci sa v jablkách, chráni neuróny pred oxidačným poškodením a chráni tak pred Alzheimerovou chorobou a inými druhmi demencie.

Fotogaléria


Tagy:
ovocie zdravie jablká prevencia

2020-11-03 12:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia