Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nedocenená SILA bežnej kuchynskej bylinky: Žuvanie lístkov spustí nečakané ZMENY v tele!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

V kuchyni má svoje nenahraditeľné miesto a je obľúbená vďaka svojej jedinečnej vôni a chuti. Najčastejšie sa používa ako korenina. Má však aj liečivé účinky, ktoré sa znásobia vtedy, ak bylinku požujete!

Vedeli ste o tom, že v kuchyni máte kráľovskú bylinku? Bazalka pochádza z gréckeho slova „basileus“, čo v preklade znamená „kráľ“. Už pre antických Grékov, Rimanov, Egypťanov a dávnovekých Indov bola bazalka skvelá na medicínske účely. Považovali ju doslova za posvätnú rastlinu, pričom v niektorých kultúrach veria tomu, že bazalka ochráni pred zlými duchmi a zlým osudom. 

Čítajte tiež: DEMENCIA sa môže ohlásiť mesiace dopredu: VAROVANIE, ktoré vás včas upozorní

Čím je výnimočná? 

Bylinka je nabitá zdraviu prospešnými látkami, o ktorých vedeli už naše babičky. Obsahuje silné antioxidanty, ktoré chránia tela pred oxidačným stresom. Navyše, táto aromatická bylina obsahuje široké spektrum esenciálnych olejov, ktoré sú obohatené o polyfenoly a flavonoidy. Popri obsahu rôznych vitamínov a minerálov, ako sú vitamín A, K,C, horčík, železo, vápnik a draslík, vyniká vďaka účinnej zlúčenine beta-karyofylénu (E-BCP). Tá spôsobuje účinnosť bylinky pri liečbe artritídy a zápalových črevných ochorení. 

Nedocenená SILA bežnej kuchynskej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Účinky žuvanie lístkov

Už stáročia sa používa napríklad v Ájurvédskej medicíne vo forme čaju, ale aj na obklady, inhalácie, do kúpeľa či na kloktanie. Ak chcete urobiť čo najviac pre svoje zdravie, môžete vyskúšať žuvanie dvoch lístkov bazalky denne. Tým sa spustí v tele celý rad procesov, ktoré pôsobia blahodarne na ľudské telo!

Žuvaním bazalky sa z bylinky ihneď uvoľnia zdravé látky do tela. Je skvelá pri akýchkoľvek zápaloch a infekciách v ústnej dutine – môže vás zbaviť zápalov ďasien či mandlí. Na to je skvelý aj odvar z bazalky, použitý ako kloktadlo. Taktiež dá do poriadku afty, bolestivé hrdlo a v neposlednom rade osvieži dych. Zmierni bolesti hlavy a postará sa i o zlepšenie kašľa. Má vplyv na tráviace problémy – zmierňuje nadúvanie a tvorbu plynov. Ocenia ju aj tí, ktorí túžia po úľave od pálenia záhy, ktorú im dodá žuvanie čerstvých bazalkových lístkov. 

Žuvanie listov bazalky dokonca môže pomôcť od napätia! Hoci pred stresom nás táto bylinka neochráni, vďaka spomínaným éterickým olejom, ktoré obsahuje, dokáže v mysli navodiť príjemné pocity. To je len zlomok toho, čo dokáže žuvanie bazalky.

Viac o téme: ZdravieVitamínyBylinkaBazalkaúčinky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9