Ako pôsobí ŽUVAČKA na jednotlivé časti tela: Prekvapivý vplyv na SRDCE!

Zdroj: gettyimages.com
2020-10-18 07:00:00

Žuvačka nie je novodobým objavom, ľudia žuvali od nepamäti. Či už to bola živica alebo parafínový vosk. Napríklad pred 5 000 rokmi to boli kúsky dechtu z brezovej kôry. Decht má antiseptické vlastnosti a ďalšie liečivé účinky, rovnako ako moderné žuvačky. 

Žuvačka nám neslúži iba k tomu, aby sme mali svieži dych, ale ukázalo sa, že má omnoho viac účinkov. Portál brightside.me urobil zoznam toho, čo všetko ovplyvňuje.

Čítajte tiež: CUKOR, z ktorého SCHUDNETE: Skrytá ingrediencia v potravinách PREKVAPUJE svojimi účinkami!

1. Zuby

Pozitívny vplyv: Žuvačka bez cukru je účinný prostriedok na ničenie baktérií. Chráni zuby pred kazom a zápalom ďasien aktiváciou slín, ktoré odplavujú kyseliny a zvyšky jedla. Posilňuje tiež sklovinu nanášaním ďalšieho vápnika a fosfátu.

Negatívny vplyv: Ak si dopriavate žuvačku s cukrom, zuby sa vám nepoďakujú. Baktérie obývajúce ústnu dutinu trávia cukor skôr, než sa dostane do žalúdka, čo vedie k hromadeniu povlaku na zuboch. To časom zvyšuje riziko vzniku zubného kazu.

2. Pamäť

Žuvanie zvyšuje srdcový rytmus, prietok krvi a dodávky kyslíka do mozgu. Jedným z pozitívnych účinkov je to, že sme bdelší, lepšie spracovávame myšlienky, ľahšie sa rozhodujeme a posilňujeme pamäť. Bohužiaľ, nefunguje to dlhodobo, ale iba počas žuvania.

3. Chudnutie

Pozitívny vplyv: Žuvačka môže niekedy potlačiť chuť do jedla. Po rannom žuvaní máme tendenciu pociťovať menší hlad. Má sladkú chuť a je nízkokalorická, takže nepotrebujeme toľko jesť. Zvyšuje tiež výdaj energie, čím naštartuje metabolizmus a po jedle sa cítime menej unavení.

Negatívny vplyv: Neustále žuvanie núti mozog k tomu, aby si myslel, že sme skutočne hladní. A mätová chuť vyvoláva v nás túžbu siahnuť skôr po nezdravom jedle ako po ovocí či zelenine. Pri žuvaní žuvačky máme tendenciu dať si denne menej jedál, ale keď si niečo doprajeme, tak si dáme vysoko-kalorickú stravu.

4. Čeľusť

Neustále žuvanie môže viesť k poruche, ktorá ovplyvňuje čeľustné kĺby a svaly okolo nich. Akýkoľvek pohyb čeľuste - jedenie, smiech alebo dokonca rozprávanie, je sprevádzaný silnou bolesťou, ktorá sa niekedy rozšíri až na krk a plecia. Riziko je obzvlášť vysoké, ak žujeme v strese, lebo vtedy máme tendenciu zatínať zuby omnoho silnejšie.

5. Tráviaci systém

Pozitívny vplyv: Extra produkcia slín, ktorá je výsledkom žuvania, pomáha proti ranným problémom so žalúdkom. Podľa niektorých ľudí žuvačka znižuje pravdepodobnosť zvracania, nepríjemných pocitov v žalúdku a nevoľnosti, pričom je podstatne lacnejšia a ľahšie dostupná než lieky.

Negatívny vplyv: Ak máte citlivý žalúdok alebo tráviace ťažkosti, žuvačka ich môže znásobiť. Pri žuvaní totiž vždy prehltneme trochu vzduchu a žalúdok sa naplní plynom, ktorý môže viesť k nadúvaniu. Sladidlá pridávané do žuvačiek pôsobia ako preháňadlo, spôsobujú kŕče, bolesti brucha a hnačky.

6. Záha

Žuvačka môže znížiť hladinu kyseliny v pažeráku. Zriedi tok slín a neutralizuje kyselinu po ťažkom jedle. To pomáha znížiť reflux kyseliny a pálenie záhy.

7. Mozog

Pozitívny vplyv: Žuvanie žuvačky pôsobí protistresovo a zlepšuje náladu. Znižuje hladinu kortizolu, stresového hormónu a na väčšinu ľudí pôsobí relaxačne. Znižuje úzkosť a únavu a zvyšuje dobrú náladu.

Negatívny vplyv: Neustály tlak na čeľusť zvyšuje množstvo a frekvenciu migrény a bolestí hlavy. V najhoršom prípade to môže viesť k chronickým bolestiam hlavy. Ak máte predispozíciu k migréne, je lepšie sa žuvačke vyhnúť.

8. Uši

Ušné infekcie sa objavujú, keď sa baktérie zhromažďujú v systéme spájajúcom nos a uši. Často postihuje deti. Žuvačka, ktorá obsahuje prírodné sladidlo xylitol, pomáha predchádzať usadzovaniu baktérií.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie telo žuvačka prevencia účinky

2020-10-18 07:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia