Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Môže poškodiť ORGÁNY a spôsobiť ÚBYTOK kostnej hmoty: VODA, pri ktorej treba byť opatrní!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Má silné dezinfekčné účinky, pôsobí antibakteriálne a má blahodarné účinky na pokožku. Na druhej strane môže ohroziť kosti, zuby a môže obsahovať ťažké kovy. O kyslej vode sa príliš nehovorí, no malo by sa!

Na rozdiel od alkalickej vody, ktorá má pH vyššie ako 7, kyslá voda má pH 6,5 alebo menej. Patrí k nej aj kyslý dážď. Ako sa píše na healthline.com, pôdne mikróby, korene stromov a niektoré skalné útvary môžu produkovať kyseliny, ktoré spôsobujú kyslosť vody. Môže vzniknúť aj priemyselným znečistením. Voda s nízkym pH sa často nachádza v blízkosti banských lokalít, elektrární a chemických skládok. Hovorí sa o nej, že má antimikrobiálne účinky, takže je potenciálne prospešná pre pokožku, aj vlasy. Avšak môže mať zároveň veľa nežiaducich účinkov. Čo by ste o kyslej vode mali vedieť?

Čítajte tiež: Lacný a jednoduchý TRIK, ako vyčistiť práčku: Zabije všekty baktérie a nečistoty!

Vedľajšie účinky a riziká

Odborníci neodporúčajú pitie kyslej vody, pretože jej vysoká kyslosť a koncentrácia ťažkých kovov môžu mať niekoľko negatívnych zdravotných následkov.

Môže obsahovať ťažké kovy

Jedným z negatív kyslej vody je, že obsahuje vysoké množstvo ťažkých kovov ako je olovo, arzén, meď, nikel, kadmium, chróm a zinok. Vystavenie sa ich účinkom môže byť nebezpečné a viesť k otrave a toxicite ťažkými kovmi. Príznakmi sú hnačka, nevoľnosť a zvracanie, bolesť brucha, zimnica, slabosť, dýchavičnosť, potlačenie imunitného systému, dokonca môže dôjsť aj k poškodeniu orgánov. Ukázalo sa, že deti, keď sú vystavené účinkom ťažkých kovov, majú závažnejšie vedľajšie účinky. Môžu sa prejaviť oneskoreným vývojom, problémom s dýchaním, poruchou správania, či určitými formami rakoviny a srdcových chorôb.

Hrozí poškodenie zubov

Hodnota pH potravín a nápojov hrá dôležitú úlohu pre zdravie zubov. Najmä zubná sklovina je náchylná na poškodenie kyslými nápojmi. Ukázalo sa, že nápoje s pH 4,5 alebo menej zvyšujú riziko zubného kazu.

Ohrozené zdravie kostí

Konzumácia kyslej vody bráni vstrebávaniu vápnika a vedie časom k úbytku kostnej hmoty. Aj vystavenie sa určitým ťažkým kovom vrátane olova, kadmia, arzénu a chrómu ohrozuje ich zdravie.

Môže poškodiť ORGÁNY a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pozitívne účinky

Aj keď sa neodporúča piť kyslú vodu, jej použitie môže mať určité výhody.

Pomáha pri liečbe zápalových stavov pokožky

Je známe, že kyslá voda má silné antimikrobiálne účinky. Ukázalo sa, že je účinná proti baktérii Staphylococcus aureus, ktorý môže spôsobiť a zhoršiť príznaky atopickej dermatitídy. Ide o chronické zápalové ochorenie kože, ktoré spôsobuje červené svrbiace vyrážky. Kyslá voda pomáha udržať požadované pH pokožky, chráni ju pred zápalovými stavmi a udržuje ju hydratovanú. Aj keď štúdia naznačuje, že výrobky určené na starostlivosť o pleť na báze kyslej vody môžu chrániť pokožku pred zápalovými stavmi kože, je potrebný ešte ďalší výskum.

Optimálne pH vašich vlasov a vlasovej pokožky

Pretože vaše vlasy a pokožka hlavy majú tiež kyslejšiu hladinu pH, predpokladá sa, že kyslá voda má prínos pre zdravie vlasov, vrátane prevencie ich vypadávania a redukcie lupín.

Na oplachovanie a zalievanie

Niektorí ľudia kvôli antimikrobiálnemu účinku kyslej vody odporúčajú čistenie ovocia a zeleniny kyslou vodou. Záhradkári sú presvedčení, že je vhodná na polievanie rastlín. Aj preto často používajú dažďovú vodu z kadí, do ktorých ju odchytávajú. Zdá sa, že kyslé vodné postreky pôsobia ako ochrana rastlín pred škodlivými patogénmi.

Viac o téme: VodaZdraviePrevenciaKyslá voda
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9