Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čo dokážu DATLE, ak ich budete jesť v určitom ČASE? Úžasná PREMENA v tele!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Majú najsilnejší protiparazitný účinok. Zatočia s kvasinkami, plesňami, hubami, ťažkými kovmi, poradia si aj s baktériami a vírusmi. Skvele chutia a sú výživné. Kedy však z datlí získate maximum?

Miesto by mali mať nielen na vianočnom stole! Hoci sú veľmi výživné a ich konzumácia je zdraviu prospešná, veľa ľudí ich nejedáva tak často, ako by si zaslúžili. Ako sa uvádza na healthline.com, sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, prírodných cukrov a mnohých vitamínov a minerálov. Jedinou ich nevýhodou je to, že sú veľmi kalorické, preto si treba dávať pozor na to, aby sme ich na jedno posedenie nezjedli priveľa. Aj keď sú najlepšie čerstvé datle, najčastejšie sa konzumujú v sušenej podobe.

Čítajte tiež: Na jednu z NAJSMRTEĽNEJŠÍCH chorôb zaberajú tieto POTRAVINY: Ochrancovia ČRIEV v hlavnej úlohe!

Najlepší čas na ich konzumáciu

Datle môžete jesť kedykoľvek počas dňa bez akýchkoľvek tráviacich problémov. Ľudské telo je totiž pripravené stráviť jedlo skôr, ako sa dotkne vašich úst. Uvoľňuje špecifické tráviace enzýmy v ústach a naďalej ich uvoľňuje počas celej doby trávenia. Ľudské telo je v skutočnosti schopné rozoznať typ potrebných enzýmov na základe pomeru makronutrientov v potravine - zloženie sacharidov, bielkovín a tukov - a môže tak urobiť kedykoľvek počas dňa.

Na raňajky

Môžete si ich dopriať na raňajky. Keď pridáte pár kúskov do rannej kaše, obohatíte ju o prírodnú vlákninu, vďaka ktorej sa budete cítiť plno dlhší čas.

Keď pocítite hlad

Večera je ešte ďaleko a vám začína škŕkať v bruchu? Datle zaženú vlčí hlad. Spojenie vlákniny a cukru umožní pomalšie zvyšovanie hladiny cukru v krvi. Vyskúšajte kombináciu datlí a arašidového masla. Telu dodáte potrebnú vlákninu, sacharidy a bielkoviny a vy prestanete byť hladní a budete plní energie.

Pred tréningom

Aj keď majú datle prirodzene vysoký obsah cukru, nezvyšujú hladinu cukru v krvi ako množstvo iných potravín. Poskytujú typ pomaly sa uvoľňujúceho sacharidu, ktorý umožňuje stály prísun energie. Dajte si 2 až 4 kúsky datlí 30 až 60 minút pred tréningom. Dodajú vám energiu a vy podáte lepší výkon.

Čo dokážu DATLE, ak
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Večerné občerstvenie

Zopár kúskov si môžete dopriať aj večer. Vláknina v nich zaručí, že zostanete sýty dlhší čas a nebude o polnoci vyjedať chladničku.

Kedy ich nejesť?  

Ak vás trápi syndróm dráždivého čreva, konzumácií datlí by ste sa mali vyhnúť. Ľudia s týmto ochorením majú problém s dostatočným trávením jednoduchých cukrov. U pacientov s intoleranciou sacharidov FODMAP sa nestrávené cukry metabolizujú baktériami hrubého čreva na nasýtené mastné kyseliny s krátkym reťazcom. To vedie k nadmernej plynatosti, nadúvaniu a žalúdočnej nevoľnosti.

Po veľkom jedle

Datle obsahujú veľa vlákniny, ktorej trvá dlhší čas, kým sa strávi. Ak zjete obed a po ňom si doprajete datle, budete mať plný žalúdok a nebude sa cítiť príjemne. Bude vám chýbať energia.

Ak máte alergiu

Aj keď je to zriedkavé, niektorí ľudia môžu byť citliví alebo dokonca alergickí na datle. Ak citlivo reagujete na rôzne druhy potravín, pred konzumáciou datlí by ste sa mali poradiť so svojim doktorom, či vám nemôžu spôsobiť alergickú reakciu.

Ak máte hnačku alebo riedku stolicu

Datle obsahujú cukrový alkohol známy ako sorbitol, ktorý môže u niektorých ľudí spôsobiť, že budú častejšie behať na záchod a ich stolica bude riedka. Ak vás pobolieva brucho, preháňa vás, radšej sa vyhnite konzumácii datlí.

Aké sú výhody konzumácie datlí?

  • pomáhajú liečiť zápchu
  • zlepšujú zdravie srdca
  • sú dobré na kosti
  • regulujú krvný tlak
  • zmierňujú zápal
  • podporujú nervovú činnosť
  • blahodarne pôsobia na vlasy a pokožku
  • pomáhajú pri problémoch so spánkom
Viac o téme: Ovocie ZdravieDatle
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9