ZDRAVÉ potraviny, ktoré rozdúchajú OHEŇ v hrdle: DAŇ za účinky v podobe PÁLENIA záhy!

Zdroj: gettyimages.com
2020-10-01 20:00:00

Od pálenia v hrudi až po kyslú chuť vzadu v krku. To spôsobujú niektoré potraviny, ktoré spôsobia oheň v pažeráku. Zaujímavé však je, že sem patria aj také, ktoré vynikajú hlavne prospešnými účinkami na ľudské telo. Tie však zakryjú pálenie záhy, o ktorom by ste mali vedieť!

Zdravo sa stravujete, dokonca dbáte aj na dostatok pohybu a stále s tým máte problém. Pálenie v hrdle však spôsobujú nielen nezdravé jedlá, ale i tie, o ktorých by ste to nepovedali. Rozlúštite vinníka, ktorý stojí za refluxom! Budete prekvapení. 

Čítajte tiež: VODA, ktorá vplýva na štítnu žľazu: Pite ju z tejto nádoby a očakávajte ZMENY v tele!

Cibuľa a cesnak

Najmä v surovom stave je častým spúšťačom pálenia záhy. Cibuľa uvoľňuje dolný pažerákový zvierač, čo môže spôsobiť reflux a nepríjemné príznaky pálenia záhy. V jednej štúdii ľudia, trpiaci pálením záhy, zjedli hamburger počas jedného dňa, pričom ďalší deň si dali rovnaký hamburger, ale s cibuľou. Konzumácia hamburgeru s cibuľou výrazne zhoršila príznaky pálenia záhy v porovnaní s konzumáciou toho istého jedla bez cibule.

Cibuľa je navyše bohatým zdrojom fermentovateľnej vlákniny, ktorá môže spôsobiť grganie. Grganie môže zhoršiť príznaky refluxu kyseliny. Fermentovateľná vláknina v cibuli vytvára tzv. FODMAP, skupinu zlúčenín, ktoré môžu vyvolávať tráviace ťažkosti. 

To isté sa týka aj cesnaku, ktorý môže vyvolať pálenie záhy. Aj keď má antibiotické, antivírusové a protiplesňové účinky a posilňuje imunitu, tieto účinky majú svoju daň. Cesnak je charakteristický svojim silným dráždivým zápachom a chuťou. Práve tieto vlastnosti zvyšujú produkciu kyseliny v žalúdku, čo vedie k páleniu záhy.

Čili papričky

Táto štipľavá potravina obsahuje kapsaicín, ktorý môže podráždiť sliznicu v tráviacom trakte. Treba si na čili papričky dávať pozor hlavne vtedy, ak nie ste zvyknutí na korenisté jedlá. Ak trpíte pálením záhy alebo s tým mávate problém, konzumácia i miernych hladín kapsaicínu môže zhoršiť závažnosť príznakov. 

Paradajky

Kto by to bol povedal. Paradajky sú veľmi kyslé, čo sa zhoršuje a násobí vtedy, keď sú použité vo varených jedlách, ako sú napr. omáčky a polievky. Na jednej strane obsahujú veľké množstvo antioxidantov, no neodporúča sa konzumovať ich vo veľkom množstve, keďže by mohli negatívne vplývať na pažerák. 

Môže za to obsiahnutá kyselina citrónová a jablčná, ktoré spôsobujú produkciu väčšieho množstva žalúdočnej kyseliny. 

Mäta

Hoci mäty ako mäta pieporná a mäta skorocelová upokojujú zažívacie ťažkosti, existujú určité dôkazy, že môžu spôsobiť pálenie záhy. Jedna štúdia odhalila, že vysoké dávky mäty piepornej boli spojené s príznakmi refluxu kyseliny. Prekvapením bolo, že mäta dolný pažerákový zvierač neuvoľnila. Vedci sa domnievajú, že mäta môže spôsobiť pálenie záhy podráždením sliznice pažeráka.

Ďalšia štúdia s viac ako 500 ľuďmi zistila, že u tých, ktorí konzumovali mätový čaj každý deň, mali dvojnásobné riziko pálenia záhy. To znamená, že existujú obmedzené dôkazy o súvislosti medzi mätou a pálením záhy. Ak máte pocit, že mäta vám pálenie záhy zhoršuje, je lepšie sa jej vyhnúť.

Fotogaléria


Tagy:
zelenina zdravie kyselina reflux pálenie záhy

2020-10-01 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia