SLADKOSŤ, ktorá vplýva na SRDCE: Toto množstvo pelendreku by už mohlo byť FATÁLNE!

Zdroj: gettyimages.com
2020-09-30 12:30:00

Mnohým sa vynárajú spomienky z detstva, ako jedávali pelendreky či čierne cukríky, ktoré sa dali zohnať na jarmokoch. Účinky silno aromatickej byliny potešia nielen chuťové poháriky, ale aj zdravie. Avšak, je dôležité spoznať, kedy ho máte dosť! 

Sladké drievko sa inak nazýva sladovka hladkoplodá, ktorá pochádza z Ázie a Stredozemia. Ide o divo rastúcu rastlinu, ktorej koreň má charakteristickú chuť a zároveň obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Extrakt z neho pôsobí antibakteriálne, protizápalovo, antivírusovo, tlmí bolesť a poradí si aj s prechladnutím. Hoci ide len o zlomok toho, ako prospešné je sladké drievko na ľudský organizmus, môže ukázať aj svoju odvrátenú tvár.

Čítajte tiež: VODA, ktorá vplýva na štítnu žľazu: Pite ju z tejto nádoby a očakávajte ZMENY v tele!

Hrozí srdcové zlyhanie

Ak je čierne sladké drievko na vašom nákupnom zozname, Federálny úrad pre kontrolu liečiv (FDA) vám zrejme zmarí plány. Varuje na skonzumované množstvo, pri ktorom treba byť obozretný. V tomto prípade platí dvojnásobne, že menej je viac. Inak to môže dopadnúť fatálne. 

Čierne sladké drievko, vyrobené z koreňa sladkého drievka obsahuje látku zvanú glycyrizín. Príliš veľa glycyrizínu môže spôsobiť pokles hladiny draslíka v tele. Tento pokles draslíka môže viesť k abnormálnym srdcovým rytmom a vysokému krvnému tlaku! Výsledkom je kongestívne srdcové zlyhanie, najmä u osôb starších ako 40 rokov.

Muž z Massachusetts podľa tlačovej správy AP vlani skolaboval a zomrel po tom, čo každý deň niekoľko týždňov zjedol vrecko a pol čierneho sladkého drievka. Aby toho nebolo málo, v máji 2019 publikoval Canadian Medical Association Journal článok o 84-ročnom mužovi, prijatom do nemocnice s vysokým krvným tlakom po tom, čo každý deň po dobu 2 týždňov pil čaj z koreňa sladkého drievka.

Koreň sladkého drievka sa pestuje hlavne v Európe a Ázii a odpradávna sa používa na liečenie chorôb. Dnes ho niektorí ľudia používajú ako doplnok pri rôznych stavoch a podľa Národného centra pre doplnkové a integrované zdravie (NCCIH) ho možno nájsť v pastilkách, kloktadlách a výrobkoch na pokožku. NCCIH však tvrdí, že štúdie neposkytli dostatok dobrých údajov na to, aby podporili odporúčanie koreňa sladkého drievka pre akýkoľvek zdravotný stav.

Tipy od FDA

Ak vás chuť na sladké alebo boľavé hrdlo prinútia siahnuť po sladké drievko, riaďte sa tipmi od FDA:

  • Dávajte si pozor na množstvo sladkého drievka, ktoré skonzumujete naraz. Podľa FDA konzumácia len 56 g čierneho sladkého drievka denne po dobu 2 týždňov môže viesť k abnormálnemu srdcovému rytmu.
  • Ak po užití čierneho sladkého drievka pocítite abnormálny srdcový rytmus alebo sa cítite slabí, prestaňte ho jesť a okamžite kontaktujte svojho lekára.
  • Navyše, lekár by mal vedieť o tom, že ho jete. Je známe, že koreň sladkého drievka interaguje s niektorými liekmi, ako aj s bylinkami a inými doplnkami výživy.

Dobrou správou je, že veľa produktov so sladkým drievkom by nemalo obsahovať koreň sladkého drievka. Na zozname prísad môže byť anízový olej, ktorý chutí a vonia ako sladké drievko. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie účinky benefity sladké drievko

2020-09-30 12:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia