Dajte si CIBUĽOVÚ šťavu na vlasy a sledujte tú PREMENU: Toto sa stane po 4 týždňoch!

Zdroj: gettyimages.com
2020-09-24 12:00:00

Cibuľa, ktorá sa bežne považuje za základ slovenskej kuchyne, môže mať aj iné využitie, ako len na jednoduché dochutenie jedla. Napríklad cibuľová šťava sa často skloňuje v súvislosti s jej vplyvom na vypadávanie vlasov. Je však skutočne účinná? 

Vypadávanie vlasov je veľmi častý problém, s ktorým mnohí bojujú. Môže mať rôzne formy. Zvyčajne sa dá zniesť, no ak vlasy rednú a sú vidieť prázdne miesta na pokožke hlavy, nielenže to esteticky nevyzerá dobre, ale ide o vážnejší problém. Najbežnejšou príčinou vypadávania vlasov je dedičný stav nazývaný androgénna alopécia. Môže ísť tiež o vedľajší účinok užívania niektorých liekov alebo k tomu môže nastať vplyvom hormonálnych zmien. 

Čítajte tiež: Táto poloha v spánku urýchľuje STARNUTIE mozgu: Hrozí skorší nástup DEMENCIE

Jedným z domácich liečivých prostriedkov je spomínaný cibuľový džús, ktorý údajne vyrieši problém s vypadávaním vlasov.

Fakty o cibuľovej šťave podľa medicalnewstoday.com:

  • Cibuľa obsahuje určité minerály, ktoré môžu byť prospešné pre vlasy
  • Každý, kto má alergiu na cibuľu, by nemal používať cibuľovú šťavu na korunu krásy
  • Ak je vôňa príliš veľká, môžete pridať trochu citrónovej šťavy alebo ružovej vody

Menšia štúdia ako dôkaz

Hoci sa tento spôsob liečby osvedčil v niektorých domácnostiach, je potrebné zrealizovať výskumy, aby sa zistilo, či naozaj funguje. Použitie cibuľovej šťavy na opätovný rast vlasov nebolo totiž doteraz rozsiahle preskúmané. 

Na druhej strane, jedna malá štúdia publikovaná v časopise Journal of Dermatology naznačila, že aplikácia cibuľovej šťavy na pokožku hlavy môže niektorým ľuďom pomôcť k opätovnému rastu vlasov. Štúdie sa zúčastnili účastníci, ktorí mali alopéciu areata, čo je neizolovaná, nepravidelná forma vypadávania vlasov. Vedci zistili, že rast vlasov sa začal po 2 týždňoch používania cibuľovej šťavy, ktorá sa nanášala na pokožku hlavy dvakrát denne.

Takmer 74 percent účastníkov zaznamenalo opätovný rast vlasov po 4 týždňoch a v 6. týždni sa ich opätovný rast vyskytol u 87 percent. Štúdie sa zúčastnili muži aj ženy, pričom opätovný rast vlasov bol zreteľnejší u mužov. Aj keď štúdia poukázala na pozitívne výsledky, bola malá s iba 38 účastníkmi.

Ako môže pomôcť?

Živiny v cibuľovej šťave aplikovanej na vlasy môžu vyživovať vlasové folikuly, čo môže zvýšiť objem, lesk a zlepšiť pevnosť hrivy. Dodatočná výživa môže tiež minimalizovať rednutie a ich lámanie. 

Dôvody, prečo cibuľová šťava môže pomôcť zlepšiť zdravie vlasov:

Síra v potravine

Jednou z teórii je fakt, že cibuľa obsahuje síru, ktorá to môže mať na svedomí. Síra je jedným z najbežnejších minerálov v tele. Je potrebný pre primeranú produkciu enzýmov a bielkovín. Nachádza sa aj v keratíne, ktorý je jednou zo zložiek vlasov. Síra v cibuľovej šťave môže vlasom dodať výživu, ktorú potrebujú pre svoj rast. 

Antimikrobiálne vlastnosti

Cibuľa má antibakteriálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť v boji proti infekciám pokožky hlavy. V niektorých prípadoch môže infekcia pokožky hlavy prispieť k vypadávaniu vlasov. Zdravá pokožka hlavy má väčšiu pravdepodobnosť silných vlasových folikulov.

Antioxidanty

Cibuľa obsahuje antioxidanty, napríklad flavonoidy. Predpokladá sa, že antioxidanty chránia telo pred voľnými radikálmi, ktoré zase prispievajú k procesu starnutia. Voľné radikály môžu tiež zničiť vlasové folikuly a viesť tak k ich rednutiu a strate. Odstránenie alebo zmiernenie množstva voľných radikálov môže znížiť poškodenie vlasových folikulov.

Ako ju aplikovať? 

V súčasnosti by ste nenašli žiadny produkt v obchodoch, ktorý by obsahoval cibuľovú šťavu. Neostáva vám teda nič iné, len si ju vyrobiť doma. Postup je však veľmi jednoduchý. 

Ošúpte asi štyri cibule a nakrájajte ich na malé kúsky. Vložte do mixéra a rozmixujte na pastu. Tú následne vložte do tenkej textílie a vytlačte z nej všetku šťavu. Naneste ju na pokožku hlavy alebo na korienky vlasov. Ak chcete znížiť silný zápach šťavy, môže pomôcť niekoľko kvapiek éterického oleja z mäty priepornej, levandule či rozmarínu. 

Pozor na alergiu

Obozretnejší by však mali byť tí, ktorí sú alergickí na cibuľu. Pred jej aplikáciou na vlasy si radšej naneste menšie množstvo na vnútornú časť lakťa a chvíľu počkajte. Ak dôjde k podráždeniu, cibuľová šťava na rast vlasov nie je pre vás tým správnym riešením. 

Netreba zabúdať aj na to, že účinky sú individuálne. To, čo môže fungovať u jedného, nemusí byť u druhého. V každom prípade samotné vlasy by cibuľová šťava nemala poškodiť, takže, ak nie ste alergickí, za pokus nič nedáte. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie cibuľa vypadávanie vlasov vlasy cibuľová šťava

2020-09-24 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia