Na JESEŇ si telo pýta iné POTRAVINY ako inokedy: TOP zelenina, ktorá vás pripraví na chladné obdobie!

22.09.2020

Príchodom jesene by sa mali zmeniť aj naše stravovacie návyky. Kým v lete sa nám žiadalo jesť skôr studené jedlá, v tomto období si telo začne pýtať teplé pokrmy. Aké potraviny by sme mali jesť?

Každé ročné obdobie má svoje čaro. Hoci jeseň prináša kratšie dni, je plná nádherných farieb a dozrievajúcich plodov. Práve na ich silu by sme mali vsadiť v čase šíriaceho sa koronavírusu COVID -19 a zaradiť ich do svojho jedálnička. Ako sa píše na womenshealthmag.com, jesť by sme mali všetko, čo nám príroda v tomto období urodí. 

Čítajte tiež: Zistená CHEMIKÁLIA v energetických nápojoch, ktorá tam nemá čo robiť: Toto v skutočnosti pijete!

Kým v lete si telo pýtalo zeleninu a ovocie v surovom stave, jeseň mení naše chute a my túžime po tepelne upravených pokrmoch. Jedlo, ktoré si pripravíme, nemusí byť vriace, stačí, keď ho budeme dusiť, alebo pariť 10 minút. Aká zelenina by na jeseň nemala chýbať v našej kuchyni?

Mrkva

Medzi zeleninu, ktorá by nemala na jeseň chýbať na našom tanieri, patrí mrkva. Táto koreňová zelenina je nabitá betakaroténom, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Obsahuje tiež horčík, vápnik a železo, ktoré telo potrebuje, aby bolo zdravé. Má sladkú chuť a pritom nízky obsah cukru. Je plná antioxidantov a vlákniny. Jej konzumácia prospieva zraku, zlepšuje trávenie a dokonca znižuje hladinu cholesterolu. Môžete ju pridať do polievok, krátko podusiť, pariť, či vyrobiť z nej pyré.

Kučeravý kel

Hoci ho mnohí považujú za odpad, listy tejto zeleniny sú zdrojom obrovského množstva vitamínov. Ukrýva v sebe vitamíny A, B, C, E, vlákninu, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, či selén. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C je vhodná jeho konzumácia práve v jesenných mesiacoch, keď sú ľudia viac náchylní na prechladnutie a chrípku. Okrem toho napomáha zdravej krvotvorbe, bojuje so zápchou a detoxikuje črevá.

Huby

Hoci sa ťažšie trávia na jeseň, nemali by chýbať na vašom tanieri. Je jedno, ako si ich pripravíte, či už ako dusenú prílohu, pridáte ich do praženice, omelety, alebo si z nich pripravíte polievku. Sú plné prebiotík, vyživujú črevnú mikroflóru, pomáhajú pri trávení a chránia telo pred zápalmi. Obsahujú veľké množstvo bielkovín, vlákniny a veľmi nízky obsah tukov. Sú plné vápnika, železa, horčíka, draslíka, selénu, či zinku.

Hlávkový šalát

Tento typ šalátu podporuje trávenie, posilňuje imunitný systém, dodáva energiu a zlepšuje koncentráciu. Obsahuje vitamín A, B, kyselinu listovú, biotín, železo, vápnik, zinok, horčík aj draslík. Je plný vlákniny, ktorú črevá milujú. Je plný antioxidantov, betakaroténu a fytochemického luteínu, ktoré zohrávajú úlohu pri prevencii degeneratívnych chorôb.

Zemiaky

Sú nabité vlákninou, ktorá okrem čriev, pomáha aj zdraviu srdca. Obsahujú prekvapivé množstvo antioxidantov, vitamínu C a kvercetínu, vďaka ktorým posilňujú imunitu. Sú bohatým zdrojom minerálov a stopových prvkov ako draslík, horčík, zinok, železo, meď a chróm. Ich konzumácia zlepšuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu a krvný tlak a príznaky starnutia.

Tekvica

Tekvica je nielen peknou halloweenskou dekoráciou, je vynikajúcim zdrojom vitamínu A a karotenoidov, ktoré sú zodpovedné za zdravý zrak. Je tiež nabitá fytosterolmi, ktoré môžu znižovať hladinu zlého cholesterolu a obsahuje betakarotén, ktorý pomáha chrániť pred voľnými radikálmi. Pomáha pri znižovaní hmotnosti. Maslová tekvica je bohatá na vlákninu a chráni zrak. Jej konzumácia sa v jesenných mesiacoch odporúča pre vysoký obsah vitamínu C. Z tekvice si môžete pripraviť výživné polievky, ktoré zahrejú organizmus. Vynikajúco chutí upečená v trúbe pokvapkaná olivovým a tekvicovým olejom.

Ružičkový kel

Ružičkový kel je zeleninou, na ktorú by ste nemali na jeseň zabúdať. Uvarte si z neho polievku, prívarok, alebo ho len poduste na olivovom oleji s trochou soli a korenín. Je dobrým zdrojom železa, ktoré pomáha telu vytvárať červené krvinky, a je tiež plný vitamínu K, ktorý podporuje zdravie kostí. Ružičkový kel je tiež nabitý vitamínom C, vďaka ktorému posilní imunitu v chladných jesenných mesiacoch. Ukrývajú sa v ňom aj vitamíny A, B, železo, draslík, horčík, luteín. Obsahuje minimum kalórií a takmer žiaden tuk.

Karfiol

Obsahuje takmer všetko, čo ľudské telo potrebuje. Je plný vitamínu B, C, karoténu, draslíka, vápnika, železa, nachádza sa v ňom aj kyselina listová, meď či odborníkmi ospevovaná vláknina. Tlmí zápalové procesy, pomáha bojovať s infekciami, podporuje imunitný systém a chráni telo pred tvorbou nádorov. Karfiol je tiež bohatý na foláty, takže by ho mali jesť najmä ženy, ktoré túžia po bábätku.

Cvikla

Cvikla je koreňová zelenina, ktorá obsahuje fytonutrienty nazývané betalaíny, ktoré majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Je tiež dobrým zdrojom folátov, draslíka a mangánu, ktorý pomáha pri vstrebávaní vápnika a teda pri zrážaní krvi. Pomáha znížiť vysokú hladinu krvného tlaku, prečisťuje obličky a močové cesty a odstráni z tela nadbytočnú vodu. Má detoxikačné účinky, čistí pečeň a zbavuje ju škodlivín. Vďaka dostatku vlákniny, zlepšuje trávenie a znižuje cholesterol.

Sladké zemiaky

Sladké zemiaky nielenže výborne chutia, majú aj antioxidačné a protizápalové účinky, vďaka čomu nakopnú imunitu. Obsahujú obrovské množstvo vlákniny, vitamínu A, C. Ich pravidelná konzumácia znižuje riziko vzniku rakoviny. Chránia srdce, znižujú príznaky artritídy, stabilizujú krvný tlak. Sú výbornou náhradou klasických hranolčekov.

Fotogaléria


Tagy:
jeseň zelenina potraviny zdravie jedlo

22.09.2020  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Diskusia