Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Má blízko k olivám a pripomína dovolenku: Stredomorská pochúťka aktivuje činnosť SRDCA a MOZGU!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Podľa novej štúdie zlúčenina v nakladaných kaparách aktivuje kanáliky, ktoré sú dôležité pre činnosť srdca a mozgu. Pomôžu tieto zistenia pri návrhu nových liekov na epilepsiu a arytmiu?

Kapary majú príchuť leta

Hoci nie sú tak bežné ako olivy, väčšina už zrejme na ne natrafila. Na drobné zelenosivé gulôčky, ktoré najčastejšie kúpiť naložené v malých fľaštičkách. Kapary sa zbierajú zvyčajne so stopkou a sú spracované tak, že sa naložia do slaného nálevu, ktorý môže byť ochutený vínnym octom. 

Čítajte tiež: Krutá daň za FARBENIE vlasov? Tieto ženy sú viac OHROZENÉ ako ostatné

Ide v podstate o púčiky rastliny kapary tŕnitej, ktoré sa využívajú hlavne v kuchyniach Grécka, Talianska, Španielska a Francúzska. Túto rastlinu si mnohí mohli všimnúť na dovolenle v niektorom z jadranských letovísk, ako sa popína po plotoch, skalách alebo po riunách historických stavieb. Aj preto kapary mnohým pripomínajú letné obdobie pri mori!

Jedlo starodávneho pôvodu

Ľudová medicína je po celé stáročia v mnohých krajinách základom zdravotnej starostlivosti. Zrejme si to neuvedomujete, no veľa tradičných liekov je vyrobených z rastlín. Podľa medicalnewstoday.com, napríklad aspirín pochádza z vŕbových rastlín a v medicíne hral úlohu už od staroegyptských čias, teda dávno predtým, ako ľudia pochopili jeho mechanizmus účinku. 

Nová štúdia z Kalifornskej univerzity v Irvine School of Medicine ukazuje niečo podobné v prípade kapár, ktoré konzumujú ľudia na celom svete a tiež ich používajú v tradičnej medicíne. Štúdia, ktorá sa objavila v časopise Communications Biology, odhalila, že zlúčenina v nakladaných kaparách aktivuje draslíkové kanály, ktoré regulujú činnosť srdca a mozgu. Podľa vedcov ich objavy môžu pomôcť pri navrhovaní nových liekov na epilepsiu a arytmiu (abnormálne srdcové rytmy).

Autori štúdie poznamenávajú, že ľudia jedia kapary už viac ako 10 000 rokov. Potvrdili to nálezy v pôdnych usadeninách v Sýrii a v jaskynných obydliach z doby kamennej v modernom Grécku a Izraeli.

V starorímskej kuchárskej knihe „Apicius“ sa spomínajú aj kapary. Ľudia ich naďalej používajú v tradičnej medicíne pre ich antihelmintické, protirakovinové, antidiabetické a protizápalové vlastnosti a ich možné výhody pre krvný obeh a gastrointestinálny trakt.

Má blízko k olivám
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kvercetín v hlavnej úlohe

Vedecký tím zo spomínanej štúdie teraz ukázal, že kapary pôsobia na telo takým spôsobom, ktorý zahŕňa aktiváciu draslíkového kanáliku dôležitého pre činnosť srdca a mozgu. Odborníci začali skúmať kapary na základe výsledkov z obrazovky rastlinných extraktov. Skrínovali rozsah aktivity extraktov na skupinu draslíkových kanálov nazývaných KCNQ kanály. Draselné kanály KCNQ hrajú v tele niekoľko dôležitých úloh, vrátane regulácie srdcového rytmu, kontrakcie svalov a funkcie gastrointestinálneho traktu. Ich dysfunkcia je spojená s určitými chorobami, vrátane cukrovky, arytmie a epilepsie.

Vedci použili extrakt z nakladaných kapar, najbežnejšej formy v USA, a zistili, že 1% z extraktu je schopný aktivovať kanály. Proces, ktorý vzniká pri ich spracovaní a naložení do nálevu, spôsobuje tvorbu kvercetínu, čo je zlúčenina, ktorá aktivuje KCNQ kanály. Ďalšie experimenty s kvercetínom zistili, že sa viaže na časť kanálov zodpovedných za snímanie elektrickej aktivity. Táto väzba spôsobí otvorenie kanálov, ktoré by sa inak uzavreli, čo môže byť podkladom pre liečivé vlastnosti kapary.

Aj keď kapary sú najbohatším prírodným zdrojom kvercetínu, autori poznamenávajú, že ďalšie zlúčeniny pochádzajúce z rastlín, ako napríklad E-2-dodecenal (prítomný v koriandri), sú účinnejšími aktivátormi kanálov KCNQ. Autori tiež zistili, že tieto zlúčeniny môžu navzájom spolupracovať. Aj keď konzumácia samotnej kapary nemusí mať výrazný vplyv, spolu s inými špecifickými potravinami, ako je napríklad koriander, by mohla zvýšiť ich prínos.

Kvercetín je veľmi častý v potravinách a je prítomný v jablkách, bobuľovinách, zeleri, čili papričkách a cibuli, ako aj v zelenom čaji a červenom víne. Zlúčenina sa preto môže hromadiť v tele v priebehu času, aby sa prejavili jej výhody. Výskum tiež ukázal, že pridanie kvercetínu do potravín je bezpečné, hoci tento postup v súčasnosti v USA neexistuje.

Základ pre novú liečbu

Vedci sú optimistickí a tvrdia, že ich objavy môžu pomôcť v návrhu nových liekov.  

„Zvyšovanie aktivity KCNQ kanálov v rôznych častiach tela je veľmi prospešné. Syntetické lieky, ktoré to umožňujú, sa používajú na liečbu epilepsie a sľubujú prevenciu abnormálnych srdcových rytmov,“ dodal autor Geoffrey Abbott, PhD.

Vedci tiež skúmajú kapary z hľadiska ich potenciálneho prínosu v boji proti rakovine, cukrovke a rôznym zápalovým, obehovým a gastrointestinálnym ochoreniam. Pochopenie toho, ako kapary pôsobia na telo na molekulárnej úrovni, by preto mohlo viesť k širokej škále nových spôsobov liečby.

Viac o téme: SrdceDraslíkKapary
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9