Podceňované JEDLO naberá iný rozmer: Pohlcovač CHOLESTEROLU v tejto POTRAVINE!

Zdroj: gettyimages.com
2020-09-17 06:00:00

Mnohí ho poznajú ako zdravý štart do nového dňa, z ktorého sa navyše aj chudne. Málokto by však vedel povedať viac o ovsených vločkách, ktoré by sa rozhodne nemali považovať len za obyčajné jedlo. Útočia totiž na cholesterol, ktorý upravia na normálne hodnoty. 

Ľudský organizmus cholesterol potrebuje. Je dôležitý pre správnu funkciu buniek, nervov a hormónov. Telo si ho vytvára samo, alebo ho prijíma potravou. Ak vás lekári strašia zlými hodnotami, čo sa týka cholesterolu, je načase zmeniť svoj jedálníček. Už len pridaním ovsených vločiek do svojej každodennej stravy urobíte veľmi veľa pre svoje zdravie. Cholesterol sa ho doslova zľakne a postupne začne klesať. 

Čítajte tiež: Táto ľudská VLASTNOSŤ zvyšuje riziko INFARKTU: Správate sa tak aj vy?

Látka, ktorá odstráni cholesterol

Porcia ovsených vločiek môže znížiť LDL, teda zlý cholesterol o 5,3 % za 6 týždňov! Na svedomí to má beta-glukán, látka nachádzajúca sa v ovse, ktorá pohlcuje LDL cholesterol. Prostredníctvom tejto látky sa vylúči viac žlče a výsledkom je menej cirkulujúceho cholesterolu v krvi. 

Prítomnosť rozpustnej vlákniny v ovse, zvanej beta-glukán, potvrdila recenzia zverejnená v novembri 2019 v časopise Frontiers in Nutrition

„Je dokázané, že rozpustná vláknina v ovse znižuje hladinu cholesterolu. Funguje ako pohlcovač na odstránenie cholesterolu, ktorý sa môže hromadiť v arteriálnych stenách, “ vysvetľuje Jessica Crandall Snyderová, RDN, generálna riaditeľka spoločnosti Vital RD v Centennial v štáte Colorado. 

Podľa prehľadu a metaanalýzy 58 štúdií, ktoré boli zverejnené v októbri 2016 v British Journal of Nutrition, sa zistilo, že denný príjem beta-glukánu znižuje LDL („zlý“) cholesterol v porovnaní s kontrolnými skupinami. Aby toho nebolo málo, ukázalo sa, že antioxidanty v ovsených vločkách v kombinácii s vitamínom C zabraňujú oxidácii LDL cholesterolu. LDL oxidácia môže spôsobiť zápaly tepien a poškodiť tkanivo. 

Ochránia srdce

Zvýšená hladina LDL cholesterolu zvyšuje riziko srdcových chorôb, ako upozorňuje American Heart Association (AHA). Preto ovsené vločky predstavujú prevenciu pred srdcovo-cievnymi chorobami, čím znižujú riziko vzniku srdcového infarktu či mozgovej mŕtvice. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie cholesterol ovsené vločky

2020-09-17 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia