Veci, ktoré sa stanú, ak vyškrtnete červené mäso z jedálnička: Prekvapivý DOPAD na telo

Zdroj: gettyimages.com
2020-08-31 14:00:00

Rozhodli ste sa, že prestanete jesť červené mäso? Zaumienili ste si, že budete šetriť planétu, chrániť zvieratá, alebo že chcete znížiť svoju hmotnosť? Čokoľvek stojí za vašim rozhodnutím, mali by ste vedieť, čo to urobí s vašim telom.

Červené mäso obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, ktoré človek potrebuje, aby bol zdravý. Ak ho však jete priveľa, môžete svoje zdravie ohroziť. Ako sa píše na thehealthy.com, viaceré štúdie naznačujú, že príliš veľká konzumácia tohto druhu mäsa sa spája s rizikom vzniku rakoviny, ochorení srdca, či cukrovky. Čo sa stane s vašim telom, keď prestanete jesť červené mäso?

Čítajte tiež: CHYBY, kvôli ktorým je repelent NEFUNKČNÝ: Takto by sa mal v skutočnosti používať!

Schudnete

Červené mäso je plné kalórií. Ak ho prestanete jesť, ručička na váhe pôjde dole.

 „Približne 85 gramov predstavuje 170 kalórií, rovnaká porcia fazule predstavuje 100 kalórií, tofu ešte menej a to 70 kalórií,“ uviedla doktorka Sally Warrenová.

Podľa nej to na prvý pohľad nemusí vyzerať ako veľký rozdiel, no časom sa to naakumuluje. V článku z roku 2015, ktorý bol publikovaný v časopise Journal of General Internal Medicine, sa uvádza, že ľudia, ktorí prešli na vegetariánsku stravu, schudli oveľa viac, ako tí, ktorí konzumovali červené mäso. Dokonca vegáni v znižovaní hmotnosti predbehli vegetariánov, ktorí ďalej jedli vajcia a mliečne výrobky.

Menej prekyslený organizmus

Aby bolo telo zdravé, potrebuje dobrú rovnováhu pH. Ľudia však v dnešnej uponáhľanej dobe konzumujú polotovary, ktoré prekysľujú organizmus, týka sa to aj červeného mäsa. 

Vysoká kyslosť v tele je spúšťačom rôznych ochorení. Ak k tomu pridáte každodenný stres, nedostatok spánku, zníži sa odolnosť organizmu voči chorobám s vysokou úmrtnosťou, ako je rakovina či cukrovka,“ konštatovala Warren.

Budete menej nafúknutí

Červené mäso trávi telo pomalšie ako iné potraviny, preto ak si ho doprajete večer, môžete pociťovať zápchu, bolesť brucha a plynatosť. Keď ho prestanete jesť, môže vás chvíľu tráviť nadúvanie, dôsledkom konzumácie zdravších potravín bohatých na vlákninu. Z dlhodobého hľadiska dodáte črevu zdravé baktérie, ktoré zmiernia zápal v tele a vy sa budete cítiť menej nafúknutí.

Vaša pokožka bude krajšia

Ak prestanete jesť červené mäso, vaša pokožka sa začne prirodzene čistiť. Jedzte viac zeleniny a ovocia, ktoré sú nabité vitamínmi typu A, C a E, o ktorých je známe, že bojujú s voľnými radikálmi.

Upraví sa hladina cholesterolu

Keď sa zrieknete červeného mäsa, znížite príjem nasýtených tukov, o ktorých sa hovorí, že zvyšujú cholesterol. Keď je príliš vysoký, dochádza k tvorbe povlaku na stenách tepien a môže spôsobiť vážne ochorenia srdca.

Zníži sa riziko niektorých druhov rakoviny

Vyradením červeného mäsa zo svojho jedálnička ochránite svoje črevá pred rizikom vzniku rakoviny.

„Strava s vysokým obsahom nasýtených tukov je spojená so zvýšeným zápalom v tele a chronický zápal súvisí s rozvojom rakoviny,“ konštatovala Warren.

Ochránite telo pred vážnymi chorobami

Ak jete príliš veľa červeného mäsa okrem ochorení srdca vás môže ohroziť obezita, či cukrovka. Dokonca v jednej štúdii uverejnenej v roku 2017 v British Medical Journal sa objavila informácia, že u niektorých ľudí bola nadmerná konzumácia tohto mäsa spúšťačom Alzheimerovej choroby, v ich tele sa totiž hromadilo veľké množstvo železa.

Budete mať viac energie

„Aby ste mali energiu, vaše srdce, tráviaci trakt a aj myseľ musia byť zdravé,“ myslí si Warrenová.

Podľa nej, ak vymeníte červené mäso za zdravšie potraviny, ako sú fazuľa, rastlinné tuky, celé zrná, ovocie a zelenina, získate stratenú energiu.

Pomôžete životnému prostrediu

Chov zvierat, ktoré sú určené na konzumáciu si vyžaduje obrovské množstvo pôdy, krmiva, energie a vody. Podľa správy, ktorú zverejnil Worldwatch Institute, živočíšne poľnohospodárstvo spôsobuje viac ako 51 percent globálnych emisií skleníkových plynov. Toto odvetvie produkuje 59 miliónov ton hovädzieho a byvolieho mäsa na celom svete. 

Niektoré živiny vám môžu chýbať

Je možné, že keď prestanete jesť červené mäso, budú vám chýbať bielkoviny. Tie sa dajú ale ľahko nahradiť. Skvelým zdrojom sú morské plody, tofu, sójové výrobky, ryby, syry a vajcia.

Ďalšie vitamíny pre zdravie

Mnoho ľudí, dokonca aj tých, ktorí jedia červené mäso, trpí nedostatok horčíka. Dnešná pôda totiž obsahuje málo tohto minerálu, takže ani rastlinná strava ho nemá dostatok. Dokonca aj v mäse dobytka, ktorý sa pasie na pastvinách, ho nie je toľko ako je potrebná denná dávka. Aby ste boli zdraví, začnite užívať doplnky stravy s obsahom horčíka a vitamínu D3. Pridajte aj probiotiká, ktoré udržia vaše črevá zdravé.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie strava červené mäso

2020-08-31 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia