Zdravý bez negatív? PRAVDA o populárnom syre FETA, o ktorej by ste mali vedieť

Zdroj: gettyimages.com
2020-08-08 06:00:00

Hovorí sa o ňom, že je najzdravší. Feta syr patrí doslova ku gastronomickým hitom a jeho pozitívne vlastnosti sú vychvaľované do nebies. Je pravda, že je zakaždým dobrou voľbou a ideálnym syrom všeobecne? Nie tak úplne.

Nachádza sa v gréckom šaláte, nájdeme ho v nátierkach, no natrafiť naň môžete aj v omáčkach cestovín. Syr feta si získal u mnohých obľubu vďaka svojej nezameniteľnej slanej a orieškovej chuti. Ide o najznámejší syr v Grécku, ktorý sa používa hlavne v stredomorskej kuchyni vo všetkých druhoch jedál od predjedla až po zákusky, ako sa uvádza na healthline.com

Syr má originálne označenie Protected Designation of Origin (PDO), čo znamená, že iba ten, vyrobený v niektorých oblastiach Grécka sa môže nazývať „feta“. V týchto regiónoch sa feta vyrába z ovčieho mlieka a kôz chovaných voľne na tráve. Práve toto prostredie dodáva syru jeho jedinečné vlastnosti. Syr je chutný, ak je z ovčieho mlieka, no jemnejšiu chuť má v kombinácii s kozím mliekom. Vyrába sa v blokoch a je pevný na dotyk. Môže sa však rozpadnúť a má krémový pocit v ústach. 

Čítajte tiež: Zjedli ste MASTNÉ jedlo? Rýchle záchrany, ktoré napravia ŠKODY!

Ako sa vyrába?

Pravý grécky feta syr sa vyrába z ovčieho mlieka alebo zmesi ovčieho a kozieho mlieka. Kozie mlieko by však nemalo tvoriť viac ako 30% zmesi. Mlieko použité na výrobu syra sa zvyčajne pasterizuje, ale môže byť tiež surové. Po pasterizácii mlieka sa pridajú kultúry kyseliny mliečnej na oddelenie srvátky od tvarohu, ktorý je vyrobený z proteínového kazeínu. Potom sa pridá syridlo. Po dokončení tohto procesu sa tvaroh vyberie odkvapkaním srvátky a umiestnením tvarohu do foriem na 24 hodín.

Akonáhle je syr pevný, rozreže sa na kocky, nasolí sa a umiestni na tri dni do drevených sudov alebo kovových nádob. Ďalej sa bloky syra umiestnia do soleného roztoku a chladia sa dva mesiace. Nakoniec, keď je syr pripravený na distribúciu spotrebiteľom, je balený do tohto roztoku, aby sa zachovala čerstvosť.

Čo sa v ňom nachádza? 

Syr feta je určite zdravou voľbou. Jedna porcia, teda 28 gramov poskytuje:

Kalórie: 74

Tuk: 6 gramov

Proteín: 4 gramy

Sacharidy: 1,1 g

Riboflavín: 14% RDI

Vápnik: 14% RDI

Sodík: 13% RDI

Fosfor: 9% RDI

Vitamín B12: 8% RDI

Selén: 6% RDI

Vitamín B6: 6% RDI

Zinok: 5% RDI

Má tiež slušné množstvo vitamínov A a K, folátov, kyseliny pantoténovej, železa a horčíka. Feta vyniká menším množstvom tukov a kalórií ako ostatné syry – čedar alebo parmezán. Môže sa pochváliť aj obsahom vápnika a vitamínom B, ktorých má viac ako mozzarela, ricota, tvaroh a kozie syry. 

Podporuje zdravie kostí

Feta je hlavným zdrojom vápnika, ďalej fosforu a bielkovín, ktoré, ako sa preukázalo, podporujú zdravie kostí. Vápnik a bielkoviny pomáhajú udržiavať ich hustotu a zabraňujú osteoporóze, zatiaľ čo fosfor je dôležitou súčasťou kostí.

Každá porcia feta syru poskytuje takmer dvakrát toľko vápnika ako fosforu, čo je podiel, ktorý má pozitívne účinky na zdravie kostí. Okrem toho mlieko z oviec a kôz obsahuje viac vápnika a fosforu ako kravské mlieko. 

Dobrý pre črevá

Probiotiká sú živé, priateľské baktérie, ktoré prospievajú ľudskému zdraviu. Ukázalo sa, že feta obsahuje Lactobacillus plantarum, čo predstavuje asi 48% baktérií. Tieto baktérie môžu pomôcť pri podpore imunitného systému a zdravia čriev tým, že chránia črevný trakt pred baktériami spôsobujúcimi choroby, ako sú E. coli a Salmonella. Ďalej sa zdá, že zvyšujú produkciu zlúčenín, ktoré inhibujú zápalovú reakciu, čím poskytujú protizápalové účinky.

Štúdie dokonca ukázali, že baktérie a iné kvasinkové kmene nájdené v tomto syre môžu rásť pri nízkom pH a dokážu prežiť extrémne podmienky v čreve, kde sa nachádza kyselina žlčová.

Obsahuje prospešné mastné kyseliny

Konjugovaná kyselina linolová (CLA) je mastná kyselina nachádzajúca sa v živočíšnych produktoch. Pomáha zlepšovať zloženie tela a znižovať tukovú hmotu. CLA môže tiež pomôcť predchádzať cukrovke a má preukázané protirakovinové účinky. Syry vyrobené z ovčieho mlieka majú vyššiu koncentráciu CLA ako syry vyrobené z mlieka od kráv alebo kôz. V skutočnosti syr feta obsahuje až 1,9 % CLA, čo predstavuje 0,8% obsahu tuku.

Aj keď sa jeho obsah CLA v priebehu spracovania a skladovania znižuje, štúdia ukázala, že použitie bakteriálnych kultúr pri výrobe syra by mohlo pomôcť zvýšiť koncentráciu CLA. Je zaujímavé, že Grécko má najnižší výskyt rakoviny prsníka a najvyššiu spotrebu syra v Európskej únii.

Negatívne účinky syru

Aj keď je syr dobrým zdrojom živín, vzhľadom na to, ako sa vyrába a aké druhy mlieka sa používajú, mohol by mať určité nevýhody, ktoré vás nepotešia. 

V prvom rade treba rátať s vysokým obsahom sodíka. Počas procesu výroby sa do tvarohu pridáva soľ. Navyše, blok syru sa potom počas skladovania ponára do soľanky, kde je až 7% soli. Výsledok? Syr s vysokým množstvom sodíka. V skutočnosti 28 gramov syra ukrýva až 312 mg sodíka. Ak ste citliví na soľ, jej obsah vo fete znížite tak, že o opláchnete vodou pred konzumáciou.

Feta syr je nezrelý syr a má vyšší obsah laktózy ako niektoré iné syry. Ľudia, ktorí sú alergickí alebo neznášanliví na laktózu, by sa mali vyhnúť konzumácii nezrelých syrov vrátane tohto syru. Tehotné ženy by nemali konzumovať nepasterizovaný feta syr. 

Listeria monocytogenes je druh baktérií nachádzajúcich sa vo vode a pôde, ktoré môžu kontaminovať plodiny a zvieratá. Tehotným ženám sa odporúča, aby sa vyhýbali konzumácii surovej zeleniny a mäsa, ako aj nepasterizovaných mliečnych výrobkov, pretože majú potenciál byť kontaminované týmito baktériami. Syry vyrobené z nepasterizovaného mlieka majú vyššie riziko prenosu baktérií ako syry vyrobené z pasterizovaného. Podobne aj čerstvé syry majú vyššie riziko prenosu ako staršie syry, a to kvôli vyššiemu obsahu vlhkosti. Preto sa syr feta vyrobený z nepasterizovaného mlieka neodporúča tehotným ženám.

Ako si vybrať kvalitný syr feta?

  • Syr by mal byť organický a certifikovaný
  • Preštudujte si, z čoho je syr vyrobený (či z ovčieho alebo kozieho mlieka)
  • Mal by mať bielu farbu. Ak ste spozorovali iné zafarbenie, nemusí byť kvalitný
  • Najideálnejšie je kúpiť si syr v predajniach s kvalitnými gréckymi potravinami
  • Feta by sa mal drobiť a na povrchu by mal mať malé otvory

Fotogaléria


Tagy:
zdravie syr účinky potravina feta syr

2020-08-08 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia