Chutí výborne, no vzbudzuje POCHYBNOSTI: Čo skrýva tajomstvo obľúbeného SYRA!

Zdroj: gettyimages.com
2020-08-14 06:00:00

Názory na konzumáciu syra, čo sa týka zdravia, sa líšia. Kým jedny ho považujú za prospešný, iní si myslia opak. Aké sú jeho benefity a, naopak, vedľajšie účinky?

Milovníci syra ocenia, že je nielen chutný, ale má aj množstvo zdravotných výhod. Ako sa píše na medicaldaily.com, je zdrojom zdravých tukov, bielkovín, pomáha znižovať stres, posilňuje srdce a kosti. Dokonca je známy ako bojovník s niektorými druhmi rakoviny. Samozrejme platí, že nič netreba preháňať, treba ho konzumovať s mierou. Zabudnúť by ste mali na tavené syry, tie zdravé nie sú. 

Čítajte tiež: Hrozivá PREDPOVEĎ choroby mozgu: V týchto POLOHÁCH radšej nespite!

Prečo ÁNO?

Syr je bohatý na vápnik, horčík, draslík, vitamíny a bielkoviny. Tieto látky spoločne podporujú zdravie kostí a súčasne bojujú proti osteoporóze a iným ochoreniam. Bielkoviny posilňujú svaly a horčík sa podieľa na fungovaní imunitného systému, zachováva funkciu svalov a nervov a udržiava normálny srdcový rytmus. Vápnik zase chráni zuby pred kazmi a obsahuje tiež kyselinu linolovú, ktorá ochráni pred rakovinou, ale tiež posilní imunitný systém a pomáha pri chudnutí. U dojčiacich žien môže konzumácia syra vyrovnať nedostatok vápnika počas laktácie.

Syry sú bohaté aj na selén, ktorý telo chráni pred vírusmi a zmierňuje riziko rakoviny štítnej žľazy. Navyše, tento dôležitý stopový minerál je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni bunky pred účinkami voľných radikálov, ktoré poškodzujú pokožku a imunitu. Jeden z najznámejších francúzskych syrov na svete dokonca pomáha zmierniť hladiny zápalových cytokínov, čo má pozitívny vplyv na zdravie srdca. Syry s nízkym obsahom sodíka držia hladinu krvného tlaku pod kontrolou. Tento typ syra by mali konzumovať ľudia, ktorí trpia na hypertenziu.

Prečo NIE? 

Syr síce môže byť zdravý a chutný, má však aj vedľajšie nežiadúce účinky. Nie je vhodný pre ľudí, ktorí majú intoleranciu, alebo alergiu na laktózu. Chýba im totiž v tele enzým, ktorý štiepi cukor. Po konzumácii syra, alebo mliečnych výrobkov ich trápi zápcha, plynatosť, nadúvanie, alebo hnačka. V bruchu pociťujú nepríjemné kŕče. Môže spôsobiť zápalové reakcie v celom tele, zahlienenie, plný nos, alebo sa alergia prejaví vo forme vyrážok, alebo akné.

Vedeli ste, že nadmerná konzumácia syra môže spôsobiť bolesti hlavy a dokonca aj migrénu? Nachádza sa v ňom totiž tyramín, ktorý sa vytvára pri rozklade proteínov. Vysoké množstvá sodíka, vápnika a nasýtených mastných kyselín, nachádzajúcich sa v syre, môžu prispieť k ochoreniam srdca, vysokému krvnému tlaku a vzniku cukrovky.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie syr potravina

2020-08-14 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia