Žena jedla CVIKLU dva týždne: 6 ZMIEN, na ktoré zareagovalo jej telo!

Zdroj: gettyimages.com
2020-08-13 06:00:00

Táto koreňová zelenina je priam darom z nebies! Oceňujú ju najmä športovci, lebo má na ich výkon blahodarné účinky. Raz vyskúšať je lepšie ako stokrát počuť, preto sa redaktorka Erin Strout vrhla na pokus s konzumáciou cvikle, ktorá počas dvoch týždňov tvorila základ jej jedálnička. 

Výborná pre športovcov

Výskumy z v posledných rokov dokazujú, že cvikla je bohatým zdrojom diétnych dusičnanov, ktoré znižujú krvný tlak. Štúdia profesora aplikovanej fyziológie na univerzite v Exeteri Andyho Jonesa z roku 2013, ktorý podrobne študoval súvislosť medzi účinkami cvikle a výkonnosťou, prišla so záverom, že po konzumácii cviklovej šťavy sa zníži množstvo kyslíka potrebného na udržanie kondície. Inými slovami povedané, pri rovnakom úsilí je potrebné vynaložiť menej energie. V prieskume boli zaradení cyklisti. Títo športovci boli testovaní 2,5 hodiny po požití cviklovej šťavy. Spotreba kyslíka sa u nich znížila v priemere o 3%.

Čítajte tiež: Účinok ružovej TABLETKY, s ktorým nikto nerátal: Odborníci varujú, títo ľudia by mali byť opatrní!

Novšia štúdia z Maastrichtskej univerzity v Holandsku z roku 2016 si všímala futbalistov. Hráči, ktorí pili dva poháre cviklovej šťavy denne, prekonali pri tréningoch v rovnakom čase o 3,4% väčšiu vzdialenosť ako ostatní. Ich srdcová frekvencia bola tiež nižšia ako u tých, ktorí užívali placebo. 

Ako hodnotí dvojtýždňovú „cviklovú kúru“ redaktorka portálu menshealth.com Erin? Rozhodla sa pre ňu z toho dôvodu, lebo sa chystala na zdolanie maratónu a chcela na vlastnej koži otestovať, či má cvikla naozaj také blahodarné účinky.

Erin uvádza svoje zistenia:

1. Návšteva toalety bola alarmujúca

Pigment, zvaný betanín, nachádzajúci sa v cvikli spôsobuje, že moč aj stolica sa sfarbia dočervena, resp. do nezvyčajného odtieňu. Neľakajte sa! Môže to trvať aj 48 hodín po konzumácii v závislosti od zjedeného množstva.

Je to zaujímavé, ale zistila som, že to nie je tak vždy. Záviselo to od toho, ako som cviklu pripravila a koľko som jej zjedla. Veľká miska samotnej nakrájanej cvikle sa prejavila omnoho výraznejšie ako miska cvikle zmiešanej s inou zeleninou. V žiadnom prípade nie je dôvod na paniku. 

2. Cítila som sa stále plná, niekedy až nafúknutá

Cvikla vás riadne zaplní. Jedna šálka, ktorú som používala ako jednu porciu, obsahuje 3,8 gramu vlákniny (asi 14% odporúčanej dennej dávky). Väčšinu dní som kombinovala túto porciu s inou zeleninou alebo ovocím, napríklad v smoothie. Aby som bola úprimná, stále som mala pocit plnosti a dulo ma, čo bolo nepríjemné, najmä pri behaní. Nafukovanie po pár prvých dňoch skončilo, ale pocit plnosti zostal. Znamená to, že som nemala počas dňa potrebu niečo stále „zobať“, čo je moja veľká neresť.

3. Cvikla v prášku mi naozaj nechutí

Dostala som sa k rôznym výrobkom z cvikle, ktoré sú určené najmä športovcom a dala som im šancu. Jedného dňa, keď ma tlačil čas, som vyskúšala práškovú verziu cvikle, ktorá sa mala zmiešať s vodou a spotrebovať 30 až 60 minút pred cvičením. Takmer som sa povracala. Bolo to prvý a poslednýkrát, keď som vyskúšala takýto mix. Chutilo to ako sirup proti kašľu s chemickou cviklou. Omnoho viac ma oslovili rôzne šťavy s obsahom cvikle. Najmä tie v kombinácii s jablkami som si priam vychutnávala.

4. Príprava cvikle je jednoduchšia, než som si myslela

V kuchyni sa celkom vyznám, ale predtým som cviklu väčšinou nepripravovala. Zdalo sa mi to príliš zdĺhavé a otravné pre červenú farbu, od ktorej sú celé ruky. Ukázalo sa, že sa mýlim. Najjednoduchší spôsob, ako zaradiť cviklu do svojho jedálnička, je upiecť alebo uvariť si viac hláv naraz na začiatku týždňa, nakrájať si ich podľa potreby – na pásiky, na kocky či na plátky a potom ich vložiť do chladničky.

Áno, šúpanie je mierne nepríjemné a ruky sa zafarbia na červeno, ale ľahko sa umývajú a keď si pripravíte cviklu na celý týždeň, nie je to až také strašné.

Tipy 

Pečená cvikla – umyjeme ju, trochu osolíme, zabalíme natesno do alobalu a pečieme pri teplote 200 stupňov Celzia  asi 60 až 70 minút. Po upečení odbalíme, šupku prepichneme vidličkou, necháme trochu vychladnúť a ošúpeme.

Varená cvikla – ideálne je vložiť ju až do horúcej vody a nechať ju variť dovtedy, kým ňou prejde vidlička.

5. Zaradenie cvikle oživí a „ozdraví“ jedálniček

Kým pred pokusom s dvojtýždňovou konzumáciou cvikle som mala za sebou obdobie nezvyčajne nízkej úrovne fyzickej aktivity a snahy obmedziť sladkosti, po jej „nasadení“ som získala množstvo fit receptov a energie. Zistila som, že ju možno používať aj ako súčasť sladkej kuchyne či pridávať ju do pokrmov, pri ktorých by mi to predtým nenapadlo.

6. Prvé dva týždne tréningu na maratón mi šli lepšie

Po dlhšom čase bez fyzickej aktivity a pre rôzne pracovné termíny, cestovanie a iné životné situácie som sa pochopiteľne obávala, že tréning bude pre mňa veľmi náročný. Prekvapilo ma, že to vôbec nebolo také zlé a kondička sa veľmi rýchlo zlepšovala. Pochybujem, že konzumácia cvikle by bola jediným dôvodom, ale určite mi to neublížilo. Po roku, keď som „chytila“ každú chrípku a prechladnutie, som teraz na moje pomery dlho zdravá a nemôžem si pomôcť, ale myslím si, že je to aj vďaka zaradeniu cvikle do jedálnička. Určite ju všetkým odporúčam. Ak vám nie je jej chuť po vôli, na internete nájdete množstvo receptov, v ktorých ju vôbec necítiť, ale živiny z nej sa do tela dostanú.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie strava cvikla repa

2020-08-13 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia