Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Je VITAMÍN D v skutočnosti bez prínosu na zdravie? Odborníci ho spochybňujú

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci stále patrí medzi vitamíny, ktoré majú pozitívny vplyv na ľudský organizmus, netreba ho príliš preceňovať. Na jeden zdravotný problém vitamín nestačí, aj keď sa dlhé roky hovorilo, aký je v tomto úžasný.

Už roky sa Američanom predpisuje vitamín D a mnohí iní ľudia veria v jeho účinky. Lekári totiž tvrdia, že tento vitamín chráni pred depresiou. Nová štúdia, do ktorej sa zapojilo viac ako 18 000 dospelých však zistila, že doplnok neznižuje riziko vzniku porúch nálady. Ako vedci odhalili, muži a ženy užívajúce tabletky vitamínu D3 nemali menej depresívnych symptómov ako tí, ktorí dostali placebo. Tím z Massachusetts General Hospital po tomto zistení dodal, že je zrejme čas na spochybnenie ďalších predpokladaných prínosov vitamínu. 

Čítajte tiež: Hrozivá PREDPOVEĎ choroby mozgu: V týchto POLOHÁCH radšej nespite!

Spojenie s depresiou

Vitamín D sa nazýva taktiež ako slnečný vitamín. Pokožka ho prirodzene vytvára, keď je vystavená slnečnému žiareniu. Nájdeme ho aj v potravinách, ako je mlieko, syr, vaječné žĺtky, tuniak a losos, hoci často v malom množstve, preto sú niekedy potrebné jeho doplnky.

Predchádzajúci výskum spájal nízke hladiny vitamínu D v krvi s vyšším rizikom depresie, vážnou poruchou nálady, ktorá spôsobuje pretrvávajúce pocity smútku a ovplyvňuje schopnosť každodenných aktivít v strednom alebo staršom veku. Príznaky depresie spojené so zlým duševným zdravím súvisia s predčasným úmrtím na drogy, alkohol a zvyšuje sa i riziko samovraždy. Zatiaľ čo liečebné metódy značne pokročili, mnohí odborníci v oblasti duševného zdravia tvrdia, že prevencia a včasná liečba sú kľúčové.

Je VITAMÍN D v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Bez významného prínosu

V rámci štúdie uverejnenej v časopise JAMA tím zrealizoval experiment VITAL-DEP (Depression Endpoint Prevention in the Vitamin D and Omega-3). Zúčastnilo sa ho viac ako 18 300 mužov a žien vo veku 50 a viac rokov bez anamnézy alebo známok klinickej depresie. Polovica účastníkov dostávala päť rokov doplnky vitamínu D3 (cholekalciferol) a druhá polovica dostávala placebo rovnaké obdobie. 

Na konci obdobia štúdie skupina, ktorá užívala vitamíny, nemala menej depresívnych symptómov ako tí, ktorí užívali placebo. V priebehu piatich rokov nedošlo ani k významným rozdielom, čo sa týka nálady medzi týmito dvoma skupinami.

„Doplnok nemal významný prínos. Nezabránil depresii, ani nezlepšil náladu,“ uviedla vedúca autorka Dr. Olivia Okereke, psychiatrička v Massachusetts General Hospital. "Ešte však nie je vhodné vyhodiť vitamín D do koša, aspoň nie bez rady lekára."

Tím dodal, že ľudia, ktorí užívajú doplnky pre zdravie kostí a na podporu metabolického zdravia, by tak mali robiť aj naďalej.

Viac o téme: ZdravieDepresiaPsychikaDoplnok výživyVitamín D
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9