SUPERPOTRAVINY, ktoré nie sú plytvaním peňazí: Obnovia STRATENÉ zdravie už za pár týždňov

Zdroj: gettyimages.com
2020-07-17 12:30:00

Na rozdiel od iných potravín majú vyšší obsah zdraviu prospešných látok, pomáhajú zvyšovať odolnosť organizmu a lepšie bojovať s chorobami. Ktoré superpotraviny by ste mali zaradiť do svojho jedálnička?

Superpotraviny sú vlastne potraviny, ktoré obsahujú vysoké množstvo živín, ako sú antioxidanty, živé enzýmy, vláknina, minerály a vitamíny. Nie sú veľkou neznámou, často o ich liečivých účinkoch vedeli ľudia už pred tisíckami rokov. Ktoré superpotraviny odporúča portál brightside.me?

Čítajte tiež: Láska k PIVU môže skomplikovať založenie rodiny: Reakcia v tele, z ktorej muži nebudú nadšení

Superpotraviny, ktoré by nemali chýbať vo vašom jedálničku:

1. Jačmenná voda a krúpy

Jačmenné krúpy sú vhodnou potravinou, ak chcete schudnúť. Viete si ich pripraviť na sladko, aj slano. Vďaka obsahu vlákniny urýchlia a podporia trávenie.

Zhodiť nadbytočné kilá vám pomôže aj voda z jačmeňa. Príprava je veľmi jednoduchá, krúpy niekoľkokrát prepláchnite a potom nechajte napučať zaliate vodou 2 až 3 hodiny. Varte približne 25 minút, potom odstavte a nechajte pod pokrievkou ešte 10 minút. Jačmenná voda hotová. Môžete ju dochutiť lyžičkou medu a vytlačeným citrónom. Pomáha znížiť hladinu cukru v krvi, cholesterol, telu dodá potrebnú vlákninu a odstráni kožné problémy.

2. Plody garcínie kambodžskej

Plody garcínie napomáhajú rýchlejšiemu spaľovaniu tukov, čo vedie k znižovaniu hmotnosti. Bojujú so zápalom a zmierňujú alergie. Potláčajú chuť na sladké a znižujú pocit hladu. Pomáhajú udržať normálnu hladinu cukru a tuku v krvi. Garcínia kambodžská je divoko rastúci strom, pochádza z Indie. Šupky plodov sú bohaté na kyseliny hydroxycitrónovú. Vnútro plodov sa konzumuje ako ovocie alebo sa používa ako korenie. Plody sa používajú aj na liečbu črevných problémov a reumy.

3. Karob

O karobe sa hovorí ako o zdravšej verzii kakaa. Pod týmto názvom sa skrývajú plody rohovníka obyčajného, vždy zeleného stromu. Je veľkým zdrojom živín a minerálov. Hlavnou výhodu konzumácia karobu je to, že nespôsobuje alergie. Je bohatý na vlákninu a blahodárne vplýva na trávenie a upravuje hladinu cholesterolu v krvi. Karob je skvelým zdrojom vitamínu B aj železa, horčíka a draslíka. Má nízky obsah tuku a často sa používa ako náhrada čokolády.

4. Kurkuma

Kurkuma je všetkým známa žltým zafarbením, ktoré spôsobuje polyfenol kurkumín. Má protizápalové, protirakovinové a antioxidačné vlastnosti. Niektoré štúdie ukazujú, že kurkuma pomáha zmierniť symtómy osteoartritídy a artritídy, ale podieľa sa aj na liečení žalúdočných vredov a vysokého cholesterolu. Kurkumín je silný antioxidant, ktorý zatočí s voľnými radikálmi. Blahodárne pôsobí na pokožku a je obľúbenou zložkou masiek na tvár.

5. Hovädzia pečeň

Vnútornosti sa vo všeobecnosti považujú za menej zdravé potraviny. Pravdou je, že sú plné živín a minerálov. Pečeň obsahuje najviac železa spomedzi všetkých potravín. Konzumácia pečene je dobrou prevenciou proti anémii, napomáha skoršiemu hojeniu rán. Hovädzia pečeň obsahuje približne raz toľko železa ako špenát. Je výborným zdrojom vitamínov B najmä B12 a kyseliny listovej, vďaka ktorým udržuje mozog v kondícii. Vďaka vysokému obsahu bielkovín dodáva telu energiu a zúčastňuje sa na oprave buniek.

6. Melasa čierna

Čierny zázrak, ako sa tiež melase hovorí, pomáha pri liečení mnohých ochorení. Obsahuje dôležité minerály, ako je zinok, železo a horčík, ako aj vitamín B. Vďaka vysokému obsahu železa je vhodná na liečbu anémie. Pravidelné užívanie pomáha uvoľniť psychické napätie a nervozitu. Vďaka skupine vitamínov B, ktoré obsahuje, je vhodná na regeneráciu pokožky. Niektorí lekári svojim pacientom, ktorí trpia na zápchu, odporúčajú, aby ráno na lačno vypili pohár vlažnej vody zmiešanej s melasou.

7. Kokosový kefír

Ďalšou superpotravinou, ktorá má pozitívne účinky na naše zdravie, je kokosový kefír. Je to vlastne kokosová voda, ktorá bola fermentovaná kefírovými zrnami. Poskytuje živnú pôdu pre prospešné baktérie žijúce v črevách. Je plný draslíka, dôležitej súčasti našej stravy, ktorý znižuje riziko vzniku hypertenzie a mozgovej príhody. Má nízky obsah cholesterolu a tuku. Pre vysoký obsah elektrolytov je vhodná jeho konzumácia po tom, čo vás potrápila hnačka alebo vracanie.

8. Bobule Camu camu

Zelené a červené plody stromu Camu camu, ktoré vyzerajú ako malé jabĺčka, sú najbohatším doposiaľ objaveným zdrojom vitamínu C. Obsahujú ho trikrát viac ako známe citrusy. Bobule majú antioxidačné účinky, napomáhajú pri rekonvalescencii, podporujú imunitný systém. Prispievajú k absorbcii železa z potravy. Udržujú zuby, kosti, chrupavku a kožu zdravé.

9. Hmyz

Aj keď sa mnohým ľuďom už pri predstave, že jedia hmyz, obracia žalúdok, ich konzumácia je zdraviu prospešná. Považuje sa za udržateľnú alternatívu potravín do budúcnosti. Hmyz obsahuje veľké množstvo bielkovín, ktoré sú potrebné pre zdravie. Je skvelým zdrojom lipidov, prospešných mastných kyselín, vitamínov ako je riboflavín, biotín a kyselina listová. Nachádzajú sa v ňom minerálne látky: meď, zinok, železo, horčík, fosfor.

10. Propolis

Propolis je známy ako stavebný materiál včelieho úľa, používa sa na vyplnenie malých otvorov. Voláme ho aj včelí tmel, pričom ide o látku na báze živice, ktorá je plná antioxidantov. Zmierňuje zápaly, lieči vírusy, vredy, lieči ľahké popáleniny. Pomáha pri liečení alergie, pri tráviacich a dermatologických problémov.

11. Pšeničné klíčky

Tento pokrm vzniká pri mletí očistenej pšenice. Používa sa ako prísada zálievok do šalátov, omáčok, môžete ho zmiešať s jogurtom. Známe sú vysokou hladinou antioxidantov a pomáhajú znížiť cholesterol. Sú bohatým zdrojom energie, vlákniny, bielkovín, komplexných sacharidov a omega-3 mastných kyselín. Vo vysokej koncentrácii sa v nich nachádzajú dôležité vitamíny ako folát, vitamín E, B, draslík a železo. Nechýba ani zinok, vápnik, fosfor a selén, ktoré sú pre zdravie rovnako dôležité.

12. Čerešňová šťava

Čerešňová šťava prečistí telo a zaistí lepší spánok. Má pozitívny vplyv na hladinu krvného tlaku a škodlivý cholesterol najmä u starších ľudí. Je bohatá na melatonín, hormón, ktorý spôsobuje ospalosť a zlepšuje kvalitu spánku. Obsahuje antokyaníny, ktoré dodávajú čerešniam červenú farbu. Hrajú kľúčovú úlohu pri zmierňovaní zápalu v tele, znižujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva, infarktu a mŕtvice.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie prevencia choroby superpotraviny

2020-07-17 12:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia