TOP ovocie, ktoré dá do poriadku vaše KĹBY: Preč so zápalom, spôsobujúcim ARTRITÍDU!

Zdroj: gettyimages.com
2020-07-09 20:30:00

Do jej bolestivých pazúrov sa môžu dostať i mladší ľudia. Bolesť kĺbov a znížená pohyblivosť sú len niektoré z príznakov artritídy. Existujú druhy ovocia, ktoré majú takú silu, že dokážu zmierniť zápal a zlepšiť celkový stav!

Artritída postihuje hlavne kĺby kolien, bedier, rúk a nôh. Považuje sa za bežnú chorobu na celom svete a postihuje niekoľko vekových skupín. Štatistiky ukazujú, že chronická muskuloskeletálna porucha je najčastejšou príčinou zdravotných postihnutí v USA. Pri tejto poruche sú zapojené všetky kĺbové štruktúry v našom tele, zvyčajne spôsobuje bolesť kĺbov, zníženú účasť na každodenných činnostiach a vo všeobecnosti horšiu kvalitu života u tých, ktorí ňou trpia.

Čítajte tiež: Signály, ktorými telo kričí SOS: Nenápadné ZNAMENIA, že jete primálo zeleniny!

Našťastie zmena stravovania a dôkladnejší výber potravín môžu pomôcť zmierniť tieto príznaky, ako sa uvádza na medicaldaily.com. Jedným z takýchto spôsobov je konzumácia ovocia bohatého na výživné látky. Tu sú niektoré z najlepších, ktoré môžu pomôcť vášmu stavu.

Čerešne

Podľa nadácie Arthritis Foundation majú čerešne svoju červenú farbu kvôli obsahu antioxidačného antokyánu. Tento antioxidant má protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť vašim kĺbom. Sú tiež veľmi chutné a vhodné napr. na desiatu. 

„Jedna štúdia zistila, že pitie čerešňovej šťavy dvakrát denne počas troch týždňov viedlo k výraznému zníženiu životne dôležitých markerov zápalu, najmä u účastníkov, ktorí mali najvyššiu úroveň zápalu na začiatku štúdie,“ uviedla nadácia.

Avokádo

Toto superovocie je ľahko dostupné, lacné a vyniká množstvom zdravotných výhod. Pokiaľ však ide o ľudí trpiacich artritídou, tí ocenia vitamín E, obsiahnutý v ovocí, čo je makronutrient s protizápalovými schopnosťami. Môže pomôcť znížiť riziko poškodenia kĺbov, ktoré sa zvyčajne prejavuje v skorých štádiách osteoartritídy.

Melón

Melóny, ktoré obsahujú veľa vody, nie sú len osviežujúce, ale sú tiež naplnené karotenoidným beta-kryptoxantínom, ktorý pomáha znižovať riziko reumatoidnej artritídy. Okrem toho sú zdrojom lykopénu, ktorý má taktiež protizápalové účinky a prispieva aj k zdraviu srdca. 

Fotogaléria


Tagy:
potraviny ovocie zdravie zápal artritída

2020-07-09 20:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia