Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

SPÁNOK ako v bavlnke vďaka STRAVE: Potraviny, vďaka ktorým skončia prebdené noci!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Kvalitný a ničím nerušený spánok je veľmi dôležitý pre ľudský organizmus. Nespavosť, časté budenie vedia človeka poriadne rozhodiť. Aj vy patríte k tým, ktorí v noci nevedia zaspať? Nezúfajte, vyskúšajte do svojho jedálnička zaradiť potraviny, ktoré vám uľahčia zaspávanie a podporia kvalitu spánku.

Určite sa to stalo už každému. Večer pocítite únavu, idete si ľahnúť a spánok nie a nie prísť. Rátate ovečky, vypijete pohár teplého mlieka, alebo si dáte lyžičku medu, a i napriek tomu pozeráte do stropu. Ráno ledva vstanete a cítite sa nevyspato, unavene, nesústredene.

Čítajte tiež: Keď telo prehovorí nenápadne: Varovné SIGNÁLY, že jete priveľa SACHARIDOV!

Kvalitný spánok je veľmi dôležitý. Niekedy stačí správny výber matraca, vankúša, temná a nie príliš teplá miestnosť, v ktorej spíte. Ako sa píše na gulfnews.com, problémy so spánkom, alebo inak povedané spánková deprivácia sa časom môžu prejaviť zhoršenou funkciou imunitného systému, nárastom hmotnosti, či depresívnymi stavmi. Ak vás trápi kvalita vášho spánku, vsaďte na potraviny, ktoré majú silu ho zlepšiť. Ktoré to sú?

Kiwi

Ovocie, ktoré obsahuje viac vitamínu C ako samotné pomaranče, je skvelým pomocníkom, ak máte problém so zaspávaním. Ak si doprajete denne dve stredné kiwi, budete spať ako v bavlnke. Tieto plody sú bohaté na serotonín a antioxidanty, vďaka ktorým sa zlepší kvalita vášho spánku.

SPÁNOK ako v bavlnke
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Mandle

Mandle obsahujú vysoké dávky melatonínu, hormónu, ktorý reguluje spánkový cyklus. Konzumácia iba 33 gramov mandlí vám poskytne dostatok horčíka a vápnika na uvoľnenie svalov a zároveň vám pomôže zaspať.

Mastné ryby

Konzumácia mastných rýb, ako je losos, sardinky či tuniak, vám tiež môže pomôcť pri problémoch so spánkom. Obsahujú totiž vysoké hladiny omega-3 mastných kyselín, ktoré regulujú hladinu serotonínu a aj vďaka obsahu vitamínu D sa vám bude lepšie a ľahšie zaspávať.

Harmanček

Bylinné čaje majú upokojujúce účinky na ľudí. Obzvlášť harmančekový čaj sa považuje za mierne sedatívny. Obsahuje látku apigenín, ktorá zmierňuje úzkosť a navodzuje ospalosť.

Figy

Figy sú plné horčíka, ktorý podporuje dobrý spánok. Doprajte si ich každý deň. Je na vás, či sa rozhodnete pre čerstvé, alebo sušené.

SPÁNOK ako v bavlnke
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Sladký zemiak

Komplexné uhľohydráty prítomné v sladkých zemiakoch vás zasýtia a zaťažia žalúdok. Okrem toho obsahujú tiež veľa draslíka, minerálu, ktorý uvoľňuje svaly.

Morčacie mäso

Morčacie mäso obsahuje chemikáliu tryptofán, ktorá vám pomôže zaspať. Je potrebný pre správne trávenie, nervovú sústavu, aj pre tvorbu serotonínu.

Banány

Skvelým zdrojom tryptofánu sú aj banány. Okrem toho sú nabité prospešnými živinami, ako je horčík, draslík a vitamín B6, ktoré napomáhajú lepšiemu zaspávaniu a udržia aj úzkosť na uzde.

SPÁNOK ako v bavlnke
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pistácie

Máte radi pistácie a zároveň vás trápia ťažkosti so zaspávaním? Doprajte si 30 gramov denne a uvidíte, ako rýchlo zaspíte. Rovnako ako banány, aj tieto orechy sú plné živín vrátane bielkovín, vitamínu B6 a horčíka, ktoré prispievajú k lepšej kvalite spánku.

Cottage cheese

Cottage cheese obsahuje výživné látky podporujúce spánok a aminokyselinu tryptofán. Okrem toho je to nízkokalorické jedlo, ktoré vás pred spánkom zasýti a vy sa zbytočne neprejete. Obsahuje tiež vitamíny B3, B6, železo a draslík, ktoré tiež prispejú k tomu, že sa dobre a kvalitne vyspíte.

Viac o téme: PotravinyZdravieSpánokStrava
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9