Viac UŠKODIA ako pomôžu? OMYL o rybách, ktorý zmení váš pohľad na zdroj omega-3!

Zdroj: gettyimages.com
2020-06-23 12:00:00

Keď nás rodičia kŕmili rybím tukom, mysleli to s nami dobre. Dnes by ich ani len nenapadlo, že ryby, propagované ako zdravá náhrada tradičných foriem mäsa, sú príliš preceňované. Pozrite sa, prečo.

Omega-3 a ďalšie esenciálne mastné kyseliny sú potrebné pre zdravie bunkových membrán, mozgu a nervov. Tieto tuky na báze rias regulujú nielen krvný tlak a zrážanie krvi, ale tiež pomáhajú pri imunitnej a zápalovej reakcii. Považujú sa za „nevyhnutné“, pretože ľudské telo si ich nevie samé vyrobiť, preto ho musí získavať prostredníctvom potravín. Mastné kyseliny sa bežne vyskytujú v lososoch, sardinkách, makrelách a iných olejnatých rybách. 

Čítajte tiež: SLADKOSŤ z detstva s úžasnými účinkami na telo: RECEPT na pochúťku, z ktorej nepriberiete!

Tieto kyseliny sa vyskytujú aj v rastlinných potravinách, ako sú ľanové semienka a vlašské orechy vo forme kyseliny alfa-lipoovej (ALA). Po konzumácii sa ALA premení na omega-3 EPA a DHA s dlhším reťazcom. Nevýhodou však je, že miera konverzie je pomalá, preto sa konzumácia rybích olejov (rýb i morských plodov) odporúča pre celkové zdravie. Rôzne vedecké poznatky a výskumy však dokazujú, že na tom nie sú až tak dobre, ako sa uvádza na plantbasednews.org.

Malý alebo žiadny vplyv na zdravie srdca

Prehľad z roku 2018 v Cochrane zistil, že zvýšený príjem EPA a DHA z rybieho oleja alebo doplnkov na báze rybieho oleja mal malý alebo žiadny účinok na srdce. Tieto zistenia sú v súlade s mnohými inými kvalitnými preskúmaniami. Zistilo sa tiež, že ALA môže len mierne znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení a abnormálneho srdcového rytmu.

Ďalší prehľad z roku 2018 uverejnený v British Journal of Nutrition odhalil, že vyšší príjem ALA je spojený so zníženým rizikom srdcových chorôb. To znamená, že omega-3 potraviny na rastlinnej báze sú lepšou voľbou pre získanie denného príjmu zdravého tuku.

Úrovne ortuti

Niektoré štúdie ukazujú, že mastné ryby a najmä doplnky z rybieho oleja majú opačný účinok a zvyšujú riziko srdcových chorôb. Podľa Americkej asociácie srdca by to mohlo súvisieť so škodlivými účinkami metylortuti, ktorá sa nachádza v rybách a kontaminujúcej životné prostredie. Štúdia mužov vo východnom Fínsku, kde sú hladiny ortuti v rybách vysoké, zistila, že hladiny ortuti vo vlasoch a skonzumované množstvo rýb sa spájalo so zvýšeným rizikom úmrtia súvisiaceho so srdcom.

Toxické znečisťujúce látky v oceánoch

V súčasnosti sú oceány kontaminované toxickými znečisťujúcimi látkami, ako je metyltortuť, polychlórované bifenyly a dioxíny. Mnohé z nich môžu poškodiť nervové funkcie. Tieto toxíny sa môžu hromadiť v potravinovom reťazci, a tým vylučujú akékoľvek predpokladané prospešné účinky omega-3 mastných kyselín, najmä u mastných rýb.

Vo Veľkej Británii sa tehotným a dojčiacim ženám odporúča konzumovať mastné ryby, pretože omega-3 mastné kyseliny, v nich obsiahnuté, môžu pomôcť pri vývoji nervového systému dieťaťa. 

Zaujímavé však je, že všetky ženy, ktoré dojčia, sú tehotné alebo plánujú tehotenstvo alebo aj tie, ktoré v budúcnosti plánujú dieťa, sú varované, aby nejedli viac ako dve dávky mastných rýb týždenne. Táto rada sa týka opäť škodlivín v rybách, ktoré môžu ohroziť vývoj nenarodeného dieťaťa. Podobné varovania boli vydané v súvislosti s konzumáciou žralokov, mečúňov a marlina modrého, pretože obsahujú viac ortuti než iné ryby. Ortuť môže poškodiť nervy u vyvíjajúceho sa dieťaťa.

Norovírus

Okrem znečisťujúcich látok v moriach a oceánoch môžu mušle, ustrice a iné kôrovce kŕmené filtrom predstavovať hrozbu pre celkové zdravie, keď sa konzumujú surové. Sú v nich totiž nahromadené baktérie a vírusy z prostredia.

Jedným z týchto vírusov je norovírus, ktorý môže spôsobiť horúčku a gastrointestinálne problémy, vrátane zvracania, hnačky a nevoľnosti. Bežnejšia je počas zimnej sezóny, no nakaziť sa môžete kedykoľvek v priebehu roka. Infekcia sa ľahko šíri, buď z osobného kontaktu, tak aj dotýkaním sa povrchov kontaminovaných vírusom a následným dotykom úst. Hoci je vírus bežný v nemocniciach, opatrovateľských ústavoch, školách, k prepuknutiu môže dôjsť aj v reštauráciách a hoteloch. Vírus má miernejší priebeh a trvá dva dni, no u deťoch a starších osôb môže byť smrteľný. 

Hepatitída E

Hepatitída je zriedkavou chorobou, ktorá sa rozširuje v niektorých krajinách fekálno-orálnou cestou. Zhluky infekcie sa však našli aj v rozvinutých krajinách, pričom nesúvisia s cestovaním do oblastí s vysokým rizikom nákazy vírusom. Vysoké množstvo hepatitídy E bolo nájdené v hnoji u ošípaných. To poukazuje na nebezpečenstvo, že vírus vstúpil do vodných tokov. Inými slovami, tento infekčný vírus sa nachádza v živočíšnom hnoji, odpadových vodách a nedostatočne upravenej vode, ako aj v kontaminovaných mäkkýšoch a mäse zvierat.

Rybie farmy

Realita je krutá. Ryby bývajú chované na farmách v preplnených ohradách. Znečisťujú vodu a prenášajú choroby. A to už ani nie je reč o tom, že sú kŕmené antibiotikami a škodlivými chemikáliami. Takto chované ryby majú tendenciu mať menej omega-3 mastných kyselín, keďže sú kŕmené rastlinnými olejmi bohatými na omega-6 mastné kyseliny, rybou múčkou a pod. 

Priemyselný rybolov decimuje naše oceány a ničí staré koralové útesy. Keďže rybárske lode často preorávajú morské dná, morské ekosystémy sa rútia, pričom až 90 percent niektorých druhov rýb zahynie, čo vplýva na veľa morských živočíchov, ktoré od nich závisia. Tento dominový efekt môže narušiť ekosystémy oceánu. Napriek množstvu vedeckých dôkazov, že ryby pociťujú bolesť rovnako ako cicavce a vtáky, stále prevláda presvedčenie, že ryby a iné morské plody nemôžu cítiť bolesť. Bolesť je súčasťou evolúcie, ktorá učí bytosti, ktorým veciam sa treba vyhnúť...

Fotogaléria


Tagy:
zdravie ryby prevencia ortuť potravina

2020-06-23 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia