Rekordman v obsahu cennej biolátky: Zeleninou proti mozgovým príhodám i srdcovým chorobám!

Zdroj: gettyimages.com
2020-06-18 12:15:00

Špargľa je vynikajúca zelenina, ktorá vám vleje energiu do žíl a povzbudí vás. Špargľa je typická jarná lahôdková zelenina, ktorá by sa pre nás mala stať povinnou oživovacou kúrou. Podľa všetkého už po týždni každodennej konzumácie špargle (200 g) môžeme pociťovať nárast vitality a osvieženia organizmu.

„Špargľa podporuje látkovú výmenu a je rekordmanom v obsahu kyseliny listovej. Tá kontroluje hladinu homocysteínu, rizikového faktora pre vznik srdcových chorôb, rakoviny a mozgových príhod,“ vysvetľuje Bc. Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR.

Jeden jediný gram špargle obsahuje jeden mikrogram tejto cennej biolátky, ktorá je nevyhnutná pre omladzovanie buniek, krvotvorbu, produkciu hormónov, proti únave, nepokoji, depresiám, zníženému sústredeniu a predčasnému šediveniu vlasov.

Čítajte tiež: NAJČASTEJŠÍ kameň úrazu celého snaženia: Bez tohto ploché BRUCHO nedosiahnete

Z dvadsiatich jedlých odrôd špargle z rodu Asparagus je najznámejšia biela, ktorá je chuťovo o niečo jemnejšia, zelená je však výživovo bohatšia a je s ňou o niečo menej práce (nemusí sa lúpať). Stačí ju umyť a odlomiť drevnaté konce. Uchovávame ju do piatich dní zabalenú vo vlhkej utierke v chladničke.

Univerzálny všeliek

Špargľa je bohatá na rutín, flavonoid s protizápalovými účinkami, ktorý posilňuje cievy a chráni pred oxidačným pôsobením. Fytochemikália asparagín má výrazné diuretické a detoxikačné účinky

„Špargľa je výrazne močopudná, má čistiace a protizápalové schopnosti. Obsahuje inulín a fruktooligosacharidy, ktoré podporujú rast prospešných baktérií v tráviacom trakte. Tradične sa používala proti zavodneniu a opuchom,“ hovorí Bc. Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR.

Užitočná môže byť proti ťažkostiam spojených s predmenštruačným syndrómom.

Obsahuje provitamín A (pre sliznice, zrak a ochranu buniek), tiamín (B1 pre nervovú sústavu), riboflavín (B2 pre metabolizmus, energiu buniek, kožu, vlasy, oči), pyridoxín (B6 pre mentálnu sviežosť a metabolizmus bielkovín), biotín (vitamín krásy pre pružnú pleť a bohaté vlasy), niacín (B3 pre bunkovú energiu, pocit radosti a spánok), kyselinu pantoténovú (pre vitalitu a farbu vlasov).

Obsahuje tiež mnoho draslíka (okysľovanie a odvodňovanie), vlákniny (ochabnuté čreva, zdravé sliznice) a zinku (viac než väčšina ostatných rastlinných potravín). Opatrne so špargľou by mali nakladať iba ľudia s dnou. Špargľa je tak bohatá na mnoho látok, že bohužiaľ pre ňu obsahuje i mnoho purínu. Pre nás ostatných je snáď predošlý zoznam jasným podnetom k jej kúpe, a to aj keď nie je práve lacnou potravinou.

Grilovaná špargľa

Suroviny: zelená alebo biela špargľa (bielu nezabudnite ošúpať), kvalitná šunka (95 % mäsa), kapary, kvalitný syr na strúhanie

Postup: Špargľu dajte povariť na 2-3 minúty do vriacej vody, potom vyberte a nechajte chvíľu vychladnúť. Špargľu následne zabaľte do plátkov šunky - hrubšie stonky špargle baľte jednotlivo, tenké stonky môžete baliť po 2 až 3 kusoch. Obalenú špargľu poukladajte do zapekacej misky, pokvapkajte trochou olivového oleja a dajte zapiecť do rúry na 10 minút na 180 ° C. Chvíľu pred dopečením posypte kaparami a strúhaným syrom a nechajte ešte 3 až 5 minút dopiecť, aby sa syr roztiekol.

Fotogaléria


Tagy:
zelenina zdravie špargľa potravina

2020-06-18 12:15:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia