Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Palivo pre kožné bunky, ktoré napraví DNA: Tieto POTRAVINY ochránia pred RAKOVINOU

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vytvoria ochranný štít pred nebezpečným ochorením! Reč je o obyčajných potravinách, ktoré vynikajú neobyčajnými účinkami. Takými, za ktoré sa poďakujete hlavne v blížiacom sa letnom období.

Vysoké riziko rakoviny kože možno odvrátiť jednoduchým spôsobom. Stačí minimalizovať pobyt na slnku, čím sa vyhnete škodlivému UV žiareniu a pravidelne používať opaľovací krém. Netreba však zabúdať na to, že to, čo jete, ovplyvňuje stav vašej pokožky. 

Čítajte tiež: PRÍLOHA k mäsu zatočí s BOLESŤAMI hlavy a krku: Veľká úľava vďaka zemiakom

Čoraz viac výskumov podporuje myšlienku, že strava môže pomôcť predchádzať rakovine kože, ako sa píše na skincancer.net. Potraviny, ktoré jeme, sú palivom pre všetky naše bunky vrátane kožných buniek. Vedci teda zistili, že jedlo môže skutočne pomôcť zabrániť vzniku rakoviny!

Zabránia poškodeniu buniek

Hlavnou príčinou rakoviny kože sú ultrafialové (UV) lúče, ktorými sme vystavení zo slnečného žiarenia alebo solária. Vystavenie sa UV žiareniu vytvára v tele voľné radikály, čo sú látky, ktoré môžu spôsobiť zápal a poškodiť dôležité bunkové komponenty vrátane DNA. To môže viesť k rozvoju rakoviny. Najlepšou obranou proti voľným radikálom a škodám, ktoré spôsobujú, sú antioxidanty. Ide o molekuly, ktoré môžu zabrániť voľným radikálom vytvoriť reťazovú reakciu poškodenia.

Živiny s vysokým obsahom antioxidantov

Antioxidanty sa v tele nedokážu vytvárať a musia sa získavať prostredníctvom živín, ktoré jeme. Medzi antioxidanty, o ktorých sa zistilo, že majú prínos pri prevencii rakoviny kože, patria:

Vitamín E - pomáha predchádzať poškodeniu voľnými radikálmi, absorbuje energiu z UV svetla, vykazuje protizápalové účinky a zlepšuje ochrannú bariéru pokožky.

Vitamín C - má vlastnosti, vďaka ktorým je toxický pre rakovinové bunky.

Vitamín D - zvyšuje imunitný systém a znižuje riziko rakoviny.

Betakarotén - premieňa sa na vitamín A v tele a zvyšuje schopnosť imunitného systému bojovať s chorobami.

Zinok - zvyšuje schopnosť imunitného systému bojovať proti rakovine a iným chorobám.

Selén - znižuje riziko mnohých druhov rakoviny.

Palivo pre kožné bunky,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Omega-3 mastné kyseliny - inhibujú rast rakoviny kože a zmierňujú zápaly.

Lykopén - chráni pokožku pred poškodením slnkom a je spojený s nižším rizikom niektorých druhov rakoviny.

Polyfenoly - majú protizápalové a tumor-inhibujúce vlastnosti a môžu pomôcť opraviť DNA, ktorá bola poškodená UV lúčmi.

Aj keď sú tieto živiny ľahko dostupné ako doplnky výživy, odborníci na výživu odporúčajú radšej konzumáciu určitých potravín, z ktorých ľudské telo efektívnejšie získa antioxidanty. Interakcia medzi rôznymi živinami nachádzajúcimi sa v potravinách sa totiž zdá byť kľúčom k ich účinnosti. 

Zistilo sa, že antioxidanty okrem ich ochranného účinku pri rakovine kože pomáhajú pri prevencii aj iných druhov rakoviny a majú priaznivý vplyv na zdravotné stavy, ako je cukrovka a srdcové choroby.

Kde ich nájdete?

Zdravá strava obsahuje celý rad potravín so silnými antioxidantami. Tu je niekoľko príkladov potravín:

  • Oranžovo sfarbená zelenina a ovocie, ako mrkva, tekvica, maniok, melón kantalup, marhule a mango, ktoré obsahujú betakarotén.
  • Paradajky, melón, guava, papája, marhule, ružový grapefruit a červené pomaranče, v ktorých sa nachádza lykopén.
  • Mastné ryby, ako napríklad losos, sardinky, makrela, sleď a tuniak dlhoplutvý, ktoré sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín a vitamínu D.
  • Vlašské orechy a ľanové semienka sú tiež dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín.

Palivo pre kožné bunky,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

  • Niektoré druhy mlieka a pomarančový džús obsahujú vitamín D.
  • Čerstvo uvarený zelený alebo čierny čaj sa môžu pochváliť polyfenolmi.
  • Brazílske orechy (potrebné sú 1 - 2), kuracie a hovädzie mäso zo zvierat kŕmených trávou, v ktorých nájdete selén.
  • Pomaranče, citróny, limetky, jahody, maliny, brokolica, paprika a listová zelenina sú skvelým zdrojom vitamínu C.
  • Mandle, slnečnicové semená, špenát, sójové bôby a pšeničné klíčky obsahujú vitamín E.
  • Hovädzie, jahňacie, mäkkýše a strukoviny (napríklad humus, cícer, šošovica a čierne fazule) ako dobré zdroje zinku.

Stredomorská strava a melanóm

Existuje jedna strava, u ktorej bol preukázaný ochranný účinok proti rakovine kože. Stredomorská strava je bohatá na rastliny plné antioxidantov. Konzumuje sa veľa zelenej listovej zeleniny, paradajok, citrusových plodov, rýb, čerstvých bylín a olivového oleja. Jedna štúdia, ktorá sledovala 600 ľudí v Taliansku zistila, že tí, ktorí dodržiavali stredomorskú stravu, znížili riziko melanómu na polovicu v porovnaní s tými, ktorí neboli na tejto strave.

Či už sa rozhodnete pre stravu podľa stredomorskej diéty alebo nie, pridajte do svojho jedálnička potraviny s vysokým obsahom antioxidantov. Odborníci na výživu odporúčajú konzumáciu rôznofarebných druhov jedál, aby ste získali čo najväčší úžitok a najširšiu škálu antioxidantov.

Viac o téme: KožaPotravinyZdravieRakovinaPrevenciaRakovina kože
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9