Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zjedzte za hrsť PISTÁCIÍ a počkajte chvíľu: Účinky maškrty vás presvedčia o jej SILE

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pistácie majú veľkú silu. Každého omámia svojou chuťou, ktorá človeka ovládne a donúti ho zjesť celú misku tejto pochúťky na jedno posedenie. Vynikajú však aj niečím iným, ako len svojou nezameniteľnou chuťou.

Je jednou z najbežnejších chorôb vo väčšine častí sveta. Ak sa nelieči, často vedie k iným zdravotným problémom vrátane poškodenia zraku, mŕtvice, poškodenia nervov a obličiek až k amputácii. Reč je o cukrovke, ktorá dokáže človeka úplne ochromiť. 

Čítajte tiež: Koniec zlej reputácie PLNOTUČNÝCH mliečnych výrobkov: Ľudia boli celé desaťročia na omyle!

Prečo sú vhodné pre diabetikov? 

Našťastie existuje veľa spôsobov, ako sa vyhnúť tejto chorobe. Jedným z nich je výživnejšia strava, ktorá reguluje hladinu cukru v krvi, ako sa píše na medicaldaily.com. Pozor však na jednu vec. To, že je jedlo zdravé ešte nemusí znamenať, že je dobré na cukrovku. Existujú určité druhy ovocia a zeleniny, ktorým sa musí diabetik vyhnúť, pretože môžu byť preňho nebezpečné. Sušeným ovocím a orechmi nič nepokazí. Treba si však dobre vybrať a hlavne, dať si pozor na skonzumované množstvo. Pistáciami však trafíte do čierneho!

Táto drobná pochúťka je vhodná pre diabetikov vďaka nízkemu glykemickému indexu. To znamená, že nespôsobuje zvýšenie hladiny cukru v krvi. Za hrsť pistácii pred jedlom môže pomôcť regulovať reakciu tela na jedlo, ktoré budete jesť. Okrem toho môžu pistácie tiež prispieť k zdraviu srdca tým, že pomáhajú kontrolovať krvný tlak a hladinu cholesterolu. 

Zjedzte za hrsť PISTÁCIÍ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výborné na cholesterol i stres

V roku 2015 sa uskutočnila štúdia, ktorej sa zúčastnili účastníci s cukrovkou 2. typu. Po dobu viac ako 4 týždňov konzumovali buď bežnú stravu, alebo stravu, v ktorej mali pridané pistácie. Zaujímavé bolo zistenie, že pomer HDL (dobrý cholesterol) k LDL cholesterolu (zlý cholesterol) bol v skupine s pistáciami omnoho lepší v porovnaní s tými, ktorí jedli bežnú stravu. Navyše, účastníci v skupine s pistáciami mali nižšie hladiny triglyceridov. Tento fakt súvisí s lepším zdravím srdca. 

Podľa štúdie uverejnenej v časopise Journal of American Heart Association môžu pistácie tiež pomôcť znížiť vaskulárnu odpoveď tela na stres, ktorá sa vyskytuje pri cukrovke 2. typu. Rovnaká štúdia tiež ukázala, že konzumácia iba dvoch porcií tohto jedla môže pomôcť znížiť reakciu tela na stres, ako aj zlepšiť celkovú funkciu srdca. Aby toho nebolo málo, diabetici, ktorí pravidelne jedia pistácie, majú tiež uvoľnenejšie a otvorenejšie krvné žily. 

Viac o téme: ZdravieCukrovkaPrevenciaOrechyPistácie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9