Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odvrátia SMRŤ mozgových buniek: POTRAVINY, ktoré spomalia vývoj ochorenia!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Čím sme starší, tým viac zabúdame. Snáď každému napadne, či je to ešte normálne alebo môže ísť o prejav Alzheimerovej choroby. Počet ľudí trpiacich touto degeneratívnou poruchou mozgu sa každých 20 rokov zdvojnásobuje. Vedci tvrdia, že pravdepodobnosť jej rozvinutia môžeme znížiť určitým typom potravín.

Máte strach, že aj u vás sa s postupujúcim vekom rozvinie Alzheimerova choroba? Kto sa s ňou stretol u svojich príbuzných či blízkych, vie, že ide o smutný pohľad. Podľa portálu technology.inquirer.net môže príjem určitých potravín ochrániť pred touto chorobou!

Čítajte tiež: Pitie PIVA každý deň má jednu veľkú výhodu: Schopnosť zlatého moku, o akej sa vám nesnívalo!

Lúštenie krížoviek nestačí

Alzheimerova choroba je neurodegeneratívne ochorenie, ktoré sa považuje za najbežnejšiu formu demencie a spôsobuje pomalú stratu pamäti, schopností uvažovania a myslenia. Mozgové bunky umierajú a to narúša schopnosť človeka samostatne fungovať. Vedci Alzheimerovu chorobu už veľmi dlho skúmajú, no aj tak veľa o nej nevieme.

Hovorí sa, že mozog je možné v kondícii udržiavať lúštením tajničiek, čítaním, neustálym zaujímaním sa o dianie doma aj vo svete. To nám však podľa odborníkov veľmi nepomôže chorobe predísť. Zdá sa však, že šancu znížiť pravdepodobnosť rozvinutia tohto ochorenia máme predsa len do istej miery v našich rukách. Nová štúdia tvrdí, že by sme mali zaradiť do stravy potraviny bohaté na flavonoidy, ako sú jablká, bobulové ovocie a čaj, informuje portál medicaldaily.com.

Odpoveďou sú flavonoidy

Výskum uskutočnil tím z výskumného strediska Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Centre pre starnutie na Tufts University v Massachusetts. Počas dvoch desaťročí sledovali účinky flavonoidov na Alzheimerovu chorobu a ďalšie formy demencie u 2 801 účastníkov vo veku 50 a viac rokov. Flavonoidy, ktoré sa prirodzene vyskytujú v rastlinnej strave, sú spojené so širokou škálou zdravotných výhod.

Odvrátia SMRŤ mozgových buniek:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Na základe zistení uverejnených v American Journal of Clinical Nutrition, dlhodobá štúdia ukázala, že pravdepodobnosť rozvinutia Alzheimerovej choroby bola u ľudí s nízkym príjmom flavonoidov výrazne vyššia ako u tých, ktorí si rastlinnú stravu s ich zastúpením dopriavali pravidelne a často. Tí vypili mesačne v priemere 19 šálok čaju, zjedli minimálne 8 jabĺk a hrušiek a dopriali si tiež 7,5 hrnčeka bobuľového ovocia.

„Naša štúdia nám poskytuje predstavu o tom, ako môže strava súvisieť s kognitívnym poklesom u človeka. Keďže v súčasnosti nie sú k dispozícii žiadne účinné lieky na liečbu Alzheimerovej choroby, prevencia je prostredníctvom zdravej výživy o to dôležitejším faktorom,“ uviedol Paul Jacques, hlavný autor štúdie.

Viac o téme: PotravinyZdravieMozogChorobaStravaAlzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9