Čím sme starší, tým viac zabúdame. Snáď každému napadne, či je to ešte normálne alebo môže ísť o prejav Alzheimerovej choroby. Počet ľudí trpiacich touto degeneratívnou poruchou mozgu sa každých 20 rokov zdvojnásobuje. Vedci tvrdia, že pravdepodobnosť jej rozvinutia môžeme znížiť určitým typom potravín.
Máte strach, že aj u vás sa s postupujúcim vekom rozvinie Alzheimerova choroba? Kto sa s ňou stretol u svojich príbuzných či blízkych, vie, že ide o smutný pohľad. Podľa portálu technology.inquirer.net môže príjem určitých potravín ochrániť pred touto chorobou!
Čítajte tiež: Pitie PIVA každý deň má jednu veľkú výhodu: Schopnosť zlatého moku, o akej sa vám nesnívalo!
Lúštenie krížoviek nestačí
Alzheimerova choroba je neurodegeneratívne ochorenie, ktoré sa považuje za najbežnejšiu formu demencie a spôsobuje pomalú stratu pamäti, schopností uvažovania a myslenia. Mozgové bunky umierajú a to narúša schopnosť človeka samostatne fungovať. Vedci Alzheimerovu chorobu už veľmi dlho skúmajú, no aj tak veľa o nej nevieme.
Hovorí sa, že mozog je možné v kondícii udržiavať lúštením tajničiek, čítaním, neustálym zaujímaním sa o dianie doma aj vo svete. To nám však podľa odborníkov veľmi nepomôže chorobe predísť. Zdá sa však, že šancu znížiť pravdepodobnosť rozvinutia tohto ochorenia máme predsa len do istej miery v našich rukách. Nová štúdia tvrdí, že by sme mali zaradiť do stravy potraviny bohaté na flavonoidy, ako sú jablká, bobulové ovocie a čaj, informuje portál medicaldaily.com.
Odpoveďou sú flavonoidy
Výskum uskutočnil tím z výskumného strediska Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Centre pre starnutie na Tufts University v Massachusetts. Počas dvoch desaťročí sledovali účinky flavonoidov na Alzheimerovu chorobu a ďalšie formy demencie u 2 801 účastníkov vo veku 50 a viac rokov. Flavonoidy, ktoré sa prirodzene vyskytujú v rastlinnej strave, sú spojené so širokou škálou zdravotných výhod.
Na základe zistení uverejnených v American Journal of Clinical Nutrition, dlhodobá štúdia ukázala, že pravdepodobnosť rozvinutia Alzheimerovej choroby bola u ľudí s nízkym príjmom flavonoidov výrazne vyššia ako u tých, ktorí si rastlinnú stravu s ich zastúpením dopriavali pravidelne a často. Tí vypili mesačne v priemere 19 šálok čaju, zjedli minimálne 8 jabĺk a hrušiek a dopriali si tiež 7,5 hrnčeka bobuľového ovocia.
„Naša štúdia nám poskytuje predstavu o tom, ako môže strava súvisieť s kognitívnym poklesom u človeka. Keďže v súčasnosti nie sú k dispozícii žiadne účinné lieky na liečbu Alzheimerovej choroby, prevencia je prostredníctvom zdravej výživy o to dôležitejším faktorom,“ uviedol Paul Jacques, hlavný autor štúdie.