Zabudnutý MINERÁL, ktorý zvyšuje LIBIDO u mužov: Kde nájdete posilňovač sexuálneho apetítu!

Zdroj: gettyimages.com
2020-06-01 06:00:00

Zdôrazňuje sa dôležitosť užívania horčíka či vápnika, no do úzadia ide jeden jeden minerál, ktorý je taktiež dôležitý pre bezproblémový chod ľudského organizmu. Podporuje imunitu, posilňuje nechty a odstraňuje lupiny. Čo ešte dokáže zinok a kde ho nájdeme?

Minerál potrebný pre zdravý život

Zinok je základným minerálom. Naše telo si si ho nevie vyrobiť samé, preto ho musí konzumovať ako súčasť stravy. Nájdeme ho v mäkkýšoch, niektorých mäsových výrobkoch, vo vajciach a rybách. Hrá významnú úlohu pri mnohých telesných funkciách a napomáha nášmu telu lepšie využívať živiny, ako sa uvádza na mindbodygreen.com.

Čítajte tiež: Pitie PIVA každý deň má jednu veľkú výhodu: Schopnosť zlatého moku, o akej sa vám nesnívalo!

Okrem hojenia rán, syntézy proteínov a zlepšovania zmyslov, ako sú zrak, čuch a chuť, sa preukázalo, že zinok podporuje imunitné funkcie aktiváciou T-lymfocytov, ktoré napádajú infikované bunky. Stimuluje obnovu, regeneráciu a rast nechtov. Znižuje tvorbu lupín a zabraňuje vysušovaniu pokožky. Zinok podporuje správne fungovanie pohlavných orgánov v ľudskom tele. Ženám pomáha produkovať vajíčka a udržuje hormonálny profil v norme. U mužom zvyšuje libido a zabezpečuje tvorbu zdravých spermií. 

Kde sa nachádza zinok? 

Aj keď ho v lekárňach kúpite v tabletkovej forme, existuje veľa prírodných zdrojov potravy bohatých na zinok, ktoré dokážu uspokojiť vaše každodenné nutričné ​​potreby rovnako efektívne. Denný odporúčaný príjem zinku je 11 miligramov pre mužov a 8 miligramov pre ženy. Podľa registrovanej dietetičky a blogerky Maggie Michalczykovej, aby ste prijali dostatok zinku, mali by ste jesť tieto potraviny:

Ustrice

Ustrice obsahujú veľké množstvo tohto minerálu. V 100 gramoch ustríc nájdeme 78 mg kvalitného zinku. Okrem toho sú bohaté na ďalšie mikroživiny ako je selén, vitamín D, meď a proteíny. Ak nemáte možnosť ich konzumovať čerstvé, doprajte si konzervované ustrice, majú rovnaké výživové výhody.

Kraby a homáre

Rovnako ako iné mäkkýše, kraby aj homáre sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny a tiež zinok. Podľa Správy potravín a liečiv (FDA) sú vhodné na častú konzumáciu, pretože neobsahujú veľa ortuti.

Červené mäso a kura

Chudšie hovädzie či bravčové mäso je zdrojom mnohých minerálov, najmä zinku. Najmä hovädzie obsahuje až 64 percent dennej potreby tohto minerálu. Okrem toho chudé červené mäso je okrem vysokého obsahu zinku bohaté na bielkoviny. To isté platí aj o kuracom mäse, najmä o kuracích prsiach.

Strukoviny

Strukoviny sú vo všeobecnosti plné rastlinných proteínov, vlákniny, fosforu, horčíka a železa. Samozrejme, obsahujú aj spomínaný zinok. Nájdeme ho vo fazuli, šošovici aj v cíceri.

Celé zrná

Ovsené vločky, hnedá ryža, ovos, quinoa, obilniny, celozrnné výrobky, všetky tieto potraviny sú bohaté na zinok a ďalšie vitamíny a minerály, ako je vitamín B, vláknina, horčík, či železo. 

„Celé zrná sú dobrým zdrojom zinku, no obsahujú tiež kyselinu fytovú, ktorá môže znížiť jeho absorpciu. Najlepšie sa preto konzumujú spolu s inými potravinovými zdrojmi bohatými na zinok,“ konštatovala dietetička a blogerka Maggie Michalczyková.

Semienka a oriešky

Semená konope a chia sú dobrým zdrojom esenciálnych mastných kyselín. Okrem toho obsahujú vitamín E, fosfor, draslík, vápnik a netreba zabudnúť na zinok. Kešu orechy sú plné horčíka, selénu, železa, fosforu, ale majú aj vysoký obsah zinku. Okrem toho sú vynikajúcim zdrojom rastlinných proteínov, zdravých tukov a antioxidantov. Ak potrebujete doplniť zinok, určite by ste mali jesť tekvicové semiačka. Okrem toho dôležitého minerálu obsahujú horčík, ktorý podporuje kvalitu spánku. Sú plné antioxidantov, ktoré bojujú proti škodlivým voľným radikálom a tým podporujú imunitný systém.

Jogurt

Aj keď je jogurt známy skôr svojím vysokým obsahom vápnika, je tiež dobrým zdrojom zinku. Obsahuje tiež probiotiká, vitamíny, minerály, ktoré posilňujú imunitný systém a chráni telo pred infekciami a vírusmi.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie minerál zinok

2020-06-01 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia