SLADIDLO, ktoré nespôsobuje tuk v tele: Pozitívny vplyv na životne dôležitý orgán!

Zdroj: gettyimages.com
2020-05-25 06:00:00

Pôsobí protizápalovo, antibakteriálne a protivírusovo. Zatočí s infekciami, zápalom ďasien a aftami, pomáha udržať správnu hladinu cukru v krvi. Reč je o stévii cukrovej. Málokto vie o tom, že toto prírodné sladidlo môže pomôcť aj pri tukovom ochorení pečene!

Stévia ako všestranný liek

Podporuje činnosť slinivky brušnej, zvyšuje mentálnu aktivitu a znižuje únavu. Extrakt z nej pôsobí upokojujúco na pokožku po bodnutí hmyzom a popálení. Taktiež sa používa na liečbu rán, odrenín, akné a ekzémov. Produkty zo stévie sú vhodné aj pre diabetikov. Neukladá sa v tele v podobe tuku, podporuje zdravie pankreasu a dobré trávenie. Toto všetko sú známe výhody konzumácie stévie! 

Čítajte tiež: Choroba, ktorá sa môže zhoršiť pri SEDENÍ: Stačí malá záťaž a kroky smerujú do nemocnice!

Nová štúdia na myšiach zistila, že extrakt z nej môže zlepšiť príznaky tukového ochorenia pečene. Aj keď presná príčina tejto choroby nie je stále jasná, medzi rizikové faktory patrí obezita a vysoká spotreba cukru. Ako sa píše na medicalnewstoday.com, čoraz častejšie postihuje aj deti a lekári ho v ich prípade označujú ako detské nealkoholické ochorenie pečene. V súčasnosti neexistuje žiadny liek na toto ochorenie, ktoré môže viesť k cirhóze a rakovine pečene. Lekári však svojim pacientom odporúčajú, aby zmenili svoj životný štýl, zdravo jedli a športovali.

Vedci z Detskej nemocnice v Los Angeles v Kalifornii robili pokusy na myšiach, aby zistili, či nahradenie cukru sladidlami môže pomôcť v boji proti tejto chorobe. Zistili, že extrakt zo stévie, sladidla, ktoré je 300-krát sladšie ako cukor, môže znížiť príznaky ochorenia.

Môžu sladidlá liečiť ochorenie pečene?

Je známe, že nadmerná konzumácia cukru poškodzuje pečeň, takže zníženie spotreby cukru alebo jeho nahradenie sladidlami pravdepodobne zníži riziko vzniku ochorenia pečene. Vedci skúmali dva druhy sladidiel sukralózu a stéviu. Obidve sa pridávajú rôznych potravín a nápojov. Hoci sukralóza mala priaznivé účinky na pankreas, vedci nezistili žiadne prínosy pre pečeň. Naopak s extraktom stévie súviselo množstvo výhod. 

„Výsledky ukázali, že stévia znížila hladinu glukózy a zlepšila citlivosť na inzulín u myší. To naznačuje, že pomáha pri regulácii hladiny cukru v krvi,“ konštatoval hlavný autor štúdie doktor Rohit Kohli.

Stévia tiež zlepšila niekoľko ukazovateľov tukových ochorení pečene, vrátane celkovej hladiny tuku a jaziev v pečeni. 

„Čo je zaujímavé, tieto účinky boli nezávislé od zmien hmotnosti,“ uviedol Kohli.

Ako dodal, čoskoro sa budú účinky stévie testovať aj na ľuďoch.

Čo je to nealkoholické tukové ochorenie pečene?

Nealkoholické tukové ochorenie pečene je stav, pri ktorom dochádza k zvýšenému hromadeniu tuku. Vo väčšine prípadov postihnutí nemajú žiadne klinické príznaky, no stane sa, že ochorenie prejde do nealkoholickej steatohepatitídy, ktoré môže vyústiť do štádia cirhózy pečene. Telo vtedy stráca schopnosť syntézy proteínov a detoxikačných procesov. Choroba sa často vyskytuje súčasne s obezitou a metabolickým syndrómom.

O stévii

Stévia cukrová je liečivá bylinka, ktorá pochádza zo severovýchodného Paraguaja. Jej lístky okrem sladiacich zlúčenín steviozidov obsahujú telu prospešné zlúčeniny a flavonoidy, vodorozpustné chlorofyly a xantofyly, oligosacharidy, voľné uhľohydráty a aminokyseliny. Je plná vlákniny, proteínov, trieslovín, vitamínu A,B,C, minerálnych látok. Obsahuje zinok, horčík, kremík, železo, vápnik a mnohé ďalšie vitamíny. Nemá žiadne kalórie, sacharidy a má nulový glykemický index.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie sladidlo pečeň stévia

2020-05-25 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia