Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tieto potraviny dajú zabrať OBLIČKÁM: Najväčší nepriatelia, ktorí potichu oslabujú orgán

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Veľké ako len zovretá päsť, no na starosť majú množstvo dôležitých funkcií. Obličky sú malý, no veľmi dôležitý orgán. Preto si treba dávať pozor na to, čo si naložíte na tanier. Aby ste náhodou nepresilili, čo by sa mohlo neskôr prejaviť nepríjemným spôsobom.

Obličky hrajú v našom tele veľmi dôležitú úlohu. Sú zodpovedné za odstraňovanie odpadových látok močom, produkciu hormónov a odfiltrovanie toxínov a tekutín v krvi, ako sa uvádza na healthline.com. Preto sa treba dobre starať o svoje obličky a snažiť sa ich udržiavať zdravé. Bohužiaľ, niektoré potraviny ich môžu poškodiť a ovplyvniť ich normálne fungovanie hlavne vtedy, ak sa konzumujú vo väčšom množstve. Ktoré potraviny sem patria? 

Čítajte tiež: SUPERPOTRAVINY, ktoré sú len plytvaním peňazí: Od dokonalosti majú ďaleko!

1. Avokádo

Hoci avokádo patrí medzi populárne potraviny a je oceňované pre svoje výživné vlastnosti, konzumácia príliš veľkého množstva môže byť pre vaše obličky nebezpečná. Obzvlášť vtedy, ak už máte choré obličky. Toto ovocie obsahuje veľmi vysokú hladinu draslíka. Hoci ľudské telo potrebuje tento minerál, príliš veľa draslíka v krvi môže spôsobiť vážne problémy, ako sú kŕče svalov a nepravidelný srdcový rytmus, ako píše medicalnewstoday.com.

Tieto potraviny dajú zabrať
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Mäso

Podľa webmd.com konzumácia príliš veľkého množstva mäsa môže spôsobiť problémy s obličkami. Živočíšne bielkoviny sa môžu veľmi ťažko metabolizovať, čo vedie k tomu, že vylučovanie odpadových produktov predstavuje záťaž pre obličky. Strava bohatá na živočíšne bielkoviny by tiež mohla viesť k rozvoju obličkových kameňov. Mäso obsahuje vysoké množstvo purínov, ktoré stimulujú tvorbu kyseliny močovej - jednou z bežných príčin obličkových kameňov. Namiesto toho by ste mohli jesť viac zeleniny a orechov. Budete prijímať bielkoviny, ktoré vaše telo potrebuje.

3. Soľ

Zdravá strava by mala obsahovať maximálne 2 300 mg sodíka denne (asi lyžičku soli). Ak budete jesť príliš veľa soli, podľa actiononsalt.org.uk vaše obličky budú musieť pracovať ťažšie, aby odstránili nadbytok sodíka. Kvôli tomu môžu zadržiavať vodu, čo by mohlo viesť k vysokému krvnému tlaku.

Ak si chcete zachovať zdravie obličiek, môžete do potravín pridať korenie a bylinky namiesto soli. Znížte spotrebu spracovaných a balených potravín, ako sú konzervované polievky alebo zelenina, mrazená pizza a šalátové dresingy, keďže obsahujú veľa soli.

Tieto potraviny dajú zabrať
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Banány

Ak máte podozrenie na problémy s obličkami, pre udržanie zdravia je nevyhnutná správna strava. Pozor aj na banány, ktoré sú bohatým zdrojom draslíka. Zdravý dospelý človek by mal denne prijať z potravy 3 500 - 4 700 mg draslíka a banán (150 g) obsahuje až 537 mg. Ak trpíte ochorením obličiek, príjem draslíka by mal byť nižší, pretože vaše telo nedokáže odfiltrovať prebytok, čo by mohlo viesť k vážnym zdravotným problémom.

5. Mlieko

Aj keď sú mliečne výrobky bohaté na vitamíny a živiny, príliš veľa mlieka, jogurtov a syrov môže spôsobiť viac škody ako úžitku. A to by sa mohlo stať z dôvodu vysokého množstva fosforu obsiahnutého v týchto potravinách, čo potvrdila jedna štúdia. Navyše, ak obličky nie sú úplne funkčné, nebudú schopné z krvi odstrániť ďalší fosfor, čo by mohlo v priebehu času viesť k tenkým a slabým kostiam a zvýšenému riziku zlomenín.

Tieto potraviny dajú zabrať
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

6. Celozrnný chlieb

Celozrnný chlieb je zdravý a výživný. Ak je konzumovaný vo väčšom množstve a ešte k tomu osobou, ktorá už má problémy s obličkami, hrozia ešte väčšie ťažkosti. Príčinou sú vysoké množstvá fosforu a draslíka obsiahnuté v tomto druhu chleba. Jeden kúsok celozrnného chleba obsahuje 70 mg draslíka a 57 mg fosforu v porovnaní s jedným plátkom bieleho chleba s iba 25 mg oboch látok. 

7. Pomaranče a pomarančová šťava

Majú nízky obsah kalórií a sú bohaté na vitamín C, no aj na vysoké hladiny draslíka. Jeden stredne veľký pomaranč poskytuje 240 mg draslíka a jedna šálka pomarančovej šťavy môže obsahovať asi 470 mg. Vzhľadom na to by mala byť spotreba pomarančov a pomarančového džúsu obmedzená, najmä ak nemáte plne funkčné obličky. Ak nedokážu eliminovať prebytočný draslík z krvi, môže to byť pre vaše telo veľmi nebezpečné.

Viac o téme: PotravinyZdraviePrevenciaObličkyDraslík
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9