Je to čierne na bielom: Nedostatok jedného z TOP vitamínov znamená hazard so zdravím

Zdroj: gettyimages.com
2020-05-09 06:00:00

Ak máte nízku hladinu tohto vitamínu, koledujete si o vážny problém. Súvisí s vyšším rizikom úmrtia na koronavírus. Pritom stačí užívať doplnky, ktoré znížia závažnosť infekcie. O aký vitamín ide?

Podľa vedcov zohráva dôležitú úlohu pri zastavení šírenia Covid-19! Jeho dostatočné množstvo môže znížiť mieru úmrtnosti až na polovicu. Reč je o vitamíne D, o ktorom už bolo preukázané, že je dôležitý pre imunitu a boj s koronavírusom. 

Čítajte tiež: VRÁSKY ako indikátor ochorenia: Prezradia nielen vek, ale i vážne zdravotné PROBLÉMY!

Úmrtnosť a nedostatok vitamínu D

Tím vedený Northwestern University vykonal analýzu naprieč klinikami a nemocnicami vo Veľkej Británii, USA, Španielsku, Taliansku, Švajčiarsku, Číne, Francúzsku, Nemecku, Iráne a Južnej Kórei. Zistil, že pacienti z krajín s vyššou úmrtnosťou mali nižšiu hladinu vitamínu D v porovnaní s pacientmi v oblastiach, ktoré neboli tak vážne ovplyvnené.

Vadi Backman, ktorý viedol výskum, povedal: „Aj keď si myslím, že je dôležité, aby ľudia vedeli, že nedostatok vitamínu D môže hrať úlohu pri úmrtnosti, nepotrebujeme vitamín D tlačiť do každého.“

Dodal, že súbor údajov by mohol viesť k novým terapeutickým cieľom v boji proti Covid-19, ktorý doteraz zabil viac ako 30 000 ľudí vo Veľkej Británii a 270 000 na celom svete. Backman a jeho tím vrátane výskumného pracovníka Aliho Daneshkheho sa rozhodli zistiť hladiny vitamínu D po tom, čo si všimli nevysvetliteľnú úmrtnosť v rôznych krajinách. Tím tvrdil, že faktory, ako je kvalita zdravotnej starostlivosti a miera testovania, sa nezdajú hrať významnú úlohu v miere úmrtnosti.

„Systém zdravotnej starostlivosti v severnom Taliansku je jedným z najlepších na svete. Rozdiely v úmrtnosti existujú, aj keď sa pozrieme na rovnakú vekovú skupinu. A hoci sa obmedzenia v testovaní skutočne líšia, rozdiely v úmrtnosti stále existujú.“

Ako dodal Aliho Daneshkhe, existuje výrazná korelácia s nedostatkom vitamínu D.

Zabráni nadmernej aktivite imunity

Tím našiel silnú koreláciu medzi hladinou vitamínu D a hyper-zápalovým stavom spôsobeným hyperaktívnym imunitným systémom nazývaným „cytokínová búrka“. Tento stav môže u niektorých pacientov vážne poškodiť pľúca a viesť až k syndrómu respiračných ťažkostí a smrti. Vedecký tím povedal, že to bolo skutočne to, čo zabíjalo pacientov s koronavírusom a nie poškodenie pľúc, spôsobeného vírusom. Vitamín D chráni náš imunitný systém a tiež mu bráni stať sa nadmerne aktívnym. 

Taktiež odborník pokračuje a upozorňuje, že vitamín D neochráni úplne ľudí pred vírusom, ale môže znížiť komplikácie a zabrániť úmrtiu infikovaných. Podľa tímu môže ísť o dôvod, prečo sú deti menej náchylné na nakazenie sa touto chorobou, keďže nemajú úplne vyvinutý imunitný systém.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie choroba prevencia úmrtnosť koronavírus vitamín D

2020-05-09 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia