Najlepšie OLEJE na vyprážanie: Nevytvárajú KARCINOGÉNY a zachovajú si svoju kvalitu!

Zdroj: gettyimages.com
2020-04-30 06:00:00

Kto by nemal rád vyprážaný syr, rezeň, alebo hranolčeky? Jedlá rýchleho občerstvenia sa tešia veľkej obľube, hoci sú nezdravé. Vyberte si aspoň menšie zlo pri vyprážení a zvoľte si taký olej, ktorý až tak neuškodí.

Odborníci na zdravú výživu zdvíhajú varovný prst a nabádajú ľudí, aby vyprážané jedlá nejedli, pretože ich konzumácia zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb a cukrovky. Jedlá smažené v oleji strácajú vodu a absorbujú tuk, čím sa zvyšuje obsah kalórií, najmä ak sa používa nesprávny olej. 

Čítajte tiež: ZMENY, ktoré upozorňujú na RAKOVINU pankreasu: Všímajte si TOTO na záchode!

Pokiaľ je teplota nízka, olej prenikne do jedla, a to ním nasiakne. Ak je príliš vysoká, olej sa prepáli a s ním aj pripravované jedlo. K vyprážaniu dochádza pri vysokých teplotách, preto je správny výber oleja dôležitý. Najkvalitnejšie oleje obsahujú veľa nasýtených tukov a vyšší bod dymu. Najvhodnejšia teplota na vyprážanie je 176 až 190 °C podľa druhu oleja, ako sa to píše na medicaldaily.com. Ak raz za čas svojim chúťkam na vyprážané jedlo neodoláte, vsaďte na zdravší kokosový olej, alebo vyskúšajte aj inú alternatívu.

Zdravšie oleje na vyprážanie

Kokosový olej

Odborníci na výživu sa zhodujú v názore, že je tou najlepšou voľbou. Štúdie totiž ukázali, že aj po 8 hodinách vyprážania pri teplote 180 °C ostáva jeho kvalita rovnaká. Kokosový olej obsahuje viac ako 90 percent nenasýtených mastných kyselín, vďaka čomu je odolný voči teplu. Kokosový olej pomáha zabíjať škodlivé baktérie a vírusy. Je skvelým pomocníkom v boji s nadváhou. Použite však malé množstvo oleja. 

Bravčová masť

Hoci nepatrí medzi oleje, ale živočíšne tuky, vďaka svoje stálosti a odolnosti voči teplu, je priam stvorená na vyprážanie. Rovnako ako olivový olej obsahuje veľké množstvo mononenasýteného tuku. Profil mastných kyselín sa však môže líšiť v závislosti od stravy zvierat. Tie, ktoré boli kŕmené obilninami a nie trávou, môžu mať vyšší podiel polynenasýtených tukov. Preto je vhodnejšie použiť tuk zo zvierat, ktoré sa kŕmili pasením. Bravčová masť dodá jedlu chrumkavú chuť. Jej výhodu je, že ju možno skladovať dlho bez potreby pridania konzervačných látok a menej podlieha oxidácii.

Olivový olej

Olivový olej je odolný voči teplu a je plný mononenasýteným tukom. Jedna štúdia ukázala, že môže byť nepretržite zohrievaný 24 hodín. Jediné, čo sa môže stať, že sa zmení chuť, alebo vôňa pripravovaného pokrmu. Bod zadymenia je pri olivovom oleji  180 až 200°C, preto sa radšej odporúča jeho používanie na studenú kuchyňu.

Avokádový olej

Aj avokádový olej môže byť dobrou voľbou na vyprážanie. Aj on obsahuje mononenasýtené tuky, ktoré sú zdraviu prospešné. Jedinou nevýhodou je vysoký dymový bod, teplota môže dosiahnuť až 270 °C. Aj avokádový olej je vhodnejšie použiť za studena. Šaláty obohatí o vysokú dávku vitamínu E.

Týmto olejom sa radšej vyhnite

Aby ste zabránili tvorbe karcinogénov a oxidácii oleja, pri vyprážaní nepoužívajte oleje, ktoré obsahujú vysoké hladiny omega-6 mastných kyselín a nízke hladiny omega–3 mastných kyselín a majú vysoký obsah polynenasýtených tukov a toxických trans-tukov.

Tieto oleje na vysmážanie radšej nepoužívajte:

  • repkový
  • slnečnicový
  • kukuričný
  • sezamový
  • sójový

Fotogaléria


Tagy:
olej zdravie jedlo vyprážanie

2020-04-30 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia