Napodobeniny KÁVY: Majú od KVALITY ďaleko alebo ide o výživovú bombu?

Zdroj: gettyimages.com
2020-04-23 15:00:00

Dali by ste si kávu, ale vyhýbate sa kofeínu? Je tu alternatíva v podobe kávových náhrad, ktoré sa cenovo vyrovnajú lacnejším instantným kávam. Spotrebiteľský test dTest preskúmal 17 rôznych kávových náhrad a porovnal ich zloženie. Ako dopadli?

Zmyslom kávovín bolo nahradiť drahú alebo úplne nedostupnú kávu. Dnes je kávy na trhu dosť a predstavujú skôr alternatívu pre tých, ktorí sa vyhýbajú kofeínu alebo chcú využiť výživovo zaujímavé látky z čakanky. Spotrebiteľský test dTest skúmal všetky základné typy: melta, čakanková cigória, obilné a sladové zmesi. 

Čítajte tiež: Výhoda FAJČENIA v boji proti KORONAVÍRUSU? Toto vraj robia cigarety s pľúcami

"V porovnaní s kávou chýba kávovinám kofeín a antioxidanty. Namiesto nich však môžu ponúknuť iné zaujímavé látky, len je potrebné zvoliť vhodnú zmes," hovorí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a vysvetľuje: "Asi najcennejšou kávovinovou zložkou je inulín, prebiotická vláknina, ktorú nájdete len vo výrobkoch s čakankou. Pri výbere je preto dobré kontrolovať zloženie. Aj preto, že niektoré výrobky obsahujú tiež cukor a náhradu mlieka."

Suroviny, ktoré napodobňujú kávu

Kedysi sa ľudia metódou pokusov a omylov pokúšali kávu nahradiť všeličím. V mlynčekoch končili pražené gaštany, žalude, bukvice, kôstky z ovocných stromov, datle, kôstky z hroznového vína, zemiaky, šípky či mandle. Postupne sa vykryštalizovalo niekoľko surovín, ktoré sa dodnes používajú na výrobu kávovín.

Napodobniť kávu je ťažšie ako sa zdá. Žiadna z používaných surovín sama o sebe nedokáže vytvoriť „kávový dojem“. Cigorka z čakankového koreňa je horká, náleve z obilia, sladu a cukrovej repy zase horkosť chýba. Riešením sú zmesi niekoľkých ingrediencií. Často možno naraziť na mix obilnej kávoviny a čakanky. Do niektorých výrobkov sa pridávajú tiež ingrediencie ako topinambur, repa alebo púpava. Možno ale naraziť aj na jednodruhovú kávovinu alebo nápoje založené na jačmennom slade. 

Ako sú na tom, čo sa týka výživy? 

To, či bola kávovina vyrobená z čakanky, púpavy alebo sladu, ovplyvňuje nielen jej chuť, ale aj výživové hodnoty. Časopis dTest porovnal kávoviny s instantnou kávou. Zistil, že celkový obsah sacharidov sa u nich príliš nelíši. V oboch prípadoch môžeme očakávať okolo 70 g / 100 g. Iné je to však v prípade cukru. Kým instantná káva ho v priemere ukrýva 6,5%, u kávovín treba počítať s rozptylom od 0% až po závratných 67,1%. 

"Spomínaný nadpolovičný podiel cukru predviedol výrobok Frape Foods Bikava, ktorý je kávovinovou obdobou výrobkov 3 v 1 a okrem zmesi obilnín a čakanky obsahuje aj cukor a bielidlo. Medzi čistými kávovinami malo najvyšší obsah cukru Biolinie Špaldové kafe 100%, a to 32%," uvádza Hana Hoffmannová.

Čo sa týka obsahu vlákniny, instantná káva v 100 g obsahuje 19 g, u kávovín je to 31 g na 100 g. Vyšší obsah tejto látky mávajú čakankové kávoviny a spomínanou rekordnou hodnotou sa v porovnaní dTeste pochválila 100 % čakanka Grana Chicory Cup. Ako dodala Hoffmanová, nízkou deklarovanou hodnotou prekvapil výrobok Goodie Cofree. Hoci podľa zloženia obsahuje 30 % čakanky, podiel vlákniny je iba 1 g / 100 g. 

Prídavné látky v nápojoch

Test sa taktiež pozrel na etikety a sledoval prídavné látky či iné neobvyklé ingrediencie. Zloženie výrobkov bolo čisté, čo sa však nedá povedať o nápojoch Frape Foods Bikava a Bikava Pro, v ktorých sa našli emulgátory, stabilizátory, glukózový sirup aj prídavok tuku. Zrejme za to mohlo bielidlo nahradzujúce mlieko ako kávovina. 

V súčasnosti sa kávové náhrady prezentujú ako zdraviu prospešné nápoje. Táto snaha však má svoje medze v podobe predpisov o zdravotných tvrdeniach. Podľa nich je pri zdôrazňovaní pozitívnych účinkov potravín možné používať iba autorizované vyhlásenia. Tieto pravidlá porušujú výrobky Goodie Cofree a Life Style Pampeliškové kafe. Prvý sľubuje udržanie telesnej hmotnosti a druhý zase protirakovinové účinky alebo detoxikáciu organizmu. Takéto tvrdenia sa však na obaloch nesmú uvádzať.

Z čoho sa prevažne vyrábajú kávoviny?

  • Čakankový koreň: obsahuje inulín - nestráviteľný polysacharid, ktorý prechádza zažívacím traktom a funguje ako výživa pre črevnú mikroflóru. Literatúra tiež uvádza pozitívny vplyv inulínu na vstrebávanie vápnika v tele.
  • Púpavový koreň: tiež obsahuje inulín a od čakanky sa líši vyššou koncentráciou horkých látok.
  • Obilniny: cereálne "káva" sa vyrába z praženého jačmeňa, raže alebo špaldy. Niekedy sa používa aj obilný slad - klíčením upravená obilné zrná, v ktorých sa pôvodné škrob rozštiepil na jednoduché cukry. Obilné kávoviny, obzvlášť tie so sladom, zvyčajne mávajú vyšší podiel cukru.
  • Cukrová repa: je typickou zložkou melty. V nápoji tiež zvyšuje obsah cukru a predovšetkým mu dáva špecifickú ľahko zemitú príchuť.
  • Vlčí bôb (lupina): ide o strukovinu podobnú sóje, v porovnaní s inými kávovinami obsahuje vyšší podiel bielkovín a tuku. V Nemecku sa lupinová "káva" predáva dodnes, výhodná je napríklad pre celiakov, ktorí nemôžu piť cereálne kávoviny.

Fotogaléria


Tagy:
test káva zdravie náhrada

2020-04-23 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia