17 POTRAVÍN, ktoré sú náhradou za čistice prostriedky: Vymeňte CHÉMIU za zdravie!

Zdroj: gettyimages.com
2020-04-12 15:54:00

Udržiavaný domov je najmä v týchto dňoch pre väčšinu z nás prioritou. Odborníci radia častejšie ho dezinfikovať, aby sme sa vyhli riziku nákazy koronavírusom. Nemusíte bežať do obchodu kupovať tony čistiacich prostriedkov. Vytiahnite do boja potraviny, ktoré bežne doma držíte!

Aj keď ste len včera vyupratovali, dnes môžete začať odznova. Je to nikdy nekončiaci kolotoč a nákupy čistiacich prostriedkov nám môžu riadne prevetrať rodinný rozpočet. Okrem toho, teraz je múdrejšie obchody až tak často nenavštevovať. Mnoho skvelých pomocníkov, ktorí domov nielen vyčistia, ale aj vydezinfikujú, máte pravdepodobne po ruke a o niektorých ste netušili! Navyše, je to dobrý spôsob, ako chrániť životné prostredie a znižovať množstvo odpadu.

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS Bežný jav, za ktorým sa môže skrývať nákaza: Takto ZAČÍNA choroba!

Niektoré z týchto metód sa vám môžu zdať na prvý pohľad trochu divné, ale za vyskúšanie nič nedáte a na rozdiel od mnohých priemyselných prostriedkov sú zdraviu neškodné. Toto je zoznam potravín, ktoré vám pomôžu pri ekologickom a lacnom upratovaní.

1. Vlašské orechy

Sú nielen zdravým doplnkom stravy, ale výborne sa hodia na drevený nábytok. Olej z vlašských orechov pomáha odstraňovať z neho škrabance. Bohužiaľ, funguje to iba pri menších poškodeniach, ak sú škrabance hlboké, s tým si už orech neporadí. Stále však pomôže aspoň sčasti vzhľad dreveného nábytku zlepšiť. Všetko čo musíte urobiť, je potrieť vlašským orechom niekoľkokrát poškodené miesto a potom utrieť mäkkou handrou.

2. Majonéza

Znie to priam neuveriteľne, ale je to tak! Majonéza pomáha odstraňovať škvrny od vody na drevenom nábytku. Je však dôležité natrieť ju na miesto, kde zostala viditeľná stopa po vode čo najskôr a uistiť sa, že ju majonéza pokrýva celú. Nechajte ju pôsobiť aspoň 12 hodín. Bonusom je to, že po zotretí majonézy nezostane na nábytku fľak a zároveň slúži ako vynikajúci lak, ktorý nepoškodzuje nábytok.

3. Soľ

Nielen dochutí jedlo, ale výborne pomáha aj pri upratovaní. Kombinácia soli a horúcej vody je výborná na odtoky – odstráni pach a vyčistí ich. Vyskúšajte ju tiež na čistenie panvíc od zaschnutého oleja. Zbaví vás škvŕn od červeného vína na bielom obruse. Stačí ju nasypať na škvrnu, nechať chvíľu pôsobiť a obrus preprať. Využijete ju aj pri žehlení, keď sa vám na žehličku niečo prilepí. Nasypte trochu soli na kancelársky papier alebo na papier na pečenie a párkrát prejdite po ňom horúcou žehličkou.

4. Ryža

Možno ste už počuli o tom, že ak sa vám stane nehoda s mobilom a padne vám do vody, treba ho dať do misky s ryžou, ktorá z neho vytiahne vlhkosť. Ryža však poslúži aj na ďalšie účely. Keď máte špinavú vázu a neviete ako ju vyčistiť, vhoďte do nej trochu suchej ryže, pridajte mydlovú vodu a chvíľu ňou krúžte.

5. Banánové šupy

Keď dojete banán, šupku nevyhadzujte. Tá je takmer cennejšia ako samotný banán. Nielenže ju môžete použiť na upokojenie akné a zmiernenie vrások, ale poslúži aj na leštenie striebra, rozžiari listy izbových rastlín a niektorí ľudia si banánovými šupkami dokonca leštia topánky. Naozaj to funguje!

6. Vodka

Vyskúšajte ju na zbavenie sa plesní na stenách. Jednoducho ju nalejte na handru alebo hubku a postihnuté miesto poriadne potrite vodkou. Je tiež výborná na odstraňovanie zostatkov po lepe a niektoré gazdinky ju používajú ako leštidlo na okná. 

7. Zemiakové šupy

Podľa rád starých materí ich môžete použiť na čistenie krbu. Na to, aby táto metóda fungovala, je vraj potrebné do zohriateho krbu alebo pece (na pahrebu) dať zemiakové šupky, ktoré by mali prečistiť komín. Odborníci však upozorňujú, že týmto spôsobom ho určite nevyčistíte na 100 % a profesionálne čistenie komína je veľmi dôležité!

 8. Citróny

Táto potravina vás asi neprekvapuje, v domácnosti sa pri upratovaní používa celkom bežne. Citróny ľuďom často pripomínajú čistotu. Jedným z dôvodov, prečo fungujú tak dobre, je ich obsah kyseliny citrónovej. Citróny môžu rozžiariť vodovodné batérie aj zrkadlá, vyčistiť drevené dosky aj gril a dokonca citrón možno použiť aj na odmastenie riadu. Zdá sa vám, že páchne odpad? Nastriekajte doňho trochu citrónu, pomôže ho osviežiť.

9. Grep

Tento horkastý citrus dokáže priam dokonale vyčistiť vaňu. Možno pridať aj trochu soli a bude sa lesknúť ako nová.

10. Práškový citrusový nápoj

Ak ste o tom ešte nepočuli, určite ho vyskúšajte na čistenie umývačky riadu. Nielen rozpustí mastnotu, ale zároveň ju nádherne rozvonia. Aspoň tri vrecká nápoja rozsypte na spodnú časť umývačky riadu, jednu alebo dve lyžice dajte aj do nádobky na kapsule. Potom pustite umývačku na najsilnejší program.

10. Kečup

Ak máte deti, asi si s kečupom spojíte skôr červené škvrny. V skutočnosti však poslúži aj na čistenie. Podľa Taste of Home môžete pomocou kečupu vyčistiť všetky veci od liatiny až po nehrdzavejúcu oceľ. Ak máte mosadzné kľučky, kečup vám ich rozžiari. Tiež je dobré naliať ho trochu na noc na prilepené jedlo, nemusíte s trápiť s oškrabávaním či drhnutím.

11. Cibuľa

Máte špinavý gril? Skúste ho vydrhnúť cibuľou. Všetko, čo musíte urobiť, je prekrojiť cibuľu na polovicu a použiť ju na drhnutie. Ako bonus dostanete potom pri grilovaní do mäsa tonu chuti. Už nikdy nebudete chcieť použiť nič iné.

12. Ocot

Ocot nielen stojí zlomok toho, čo štandardné čistiace prostriedky, ale je tiež neuveriteľne univerzálny. V podstate ho možno použiť na čistenie a dezinfekciu čohokoľvek od sprchovej hlavice cez drevené dosky až po mikrovlnku.

14. Prášok na pečenie s vínnym kameňom

Dajte k nemu trochu citrónovej šťavy a vyčistí vám škvrny na bielizni, či už od kávy, fixky, atramentu alebo aj od červeného vína. Ako bonus tiež pomáha odpudzovať mravce, takže ak sa k vám nasťahovali, neváhajte!

15. Olivový olej

Olivový olej je oveľa všestrannejší, ako si možno myslíte. Okrem toho, že výborne dochucuje jedlá a je súčasťou zdravej kuchyne, je tiež skvelý na odstránenie farby z vašich rúk a na rehydratáciu prúteného nábytku. Výborne vyčistí liatinové riady. 

16. Čaj

Čajové vrecká sa vo vylúhovaní prikladajú na unavené či opuchnuté oči, no čaj ako taký má okrem osviežujúcich a blahodarných účinkov na zdravie aj iné využitie. Čerstvo uvarený dokáže nádherne vyčistiť drevenú podlahu, ale tiež osviežiť a vyčistiť toaletu. Jednoducho ho nalejte do misy, nechajte chvíľu pôsobiť, prebehnite ju kefou a spláchnite.

17. Sóda bikarbóna

Na zozname domácich pomocníkov má čestné miesto. Nasypte jej trochu na malý tanierik a vložte do chladničky, vtiahne do seba všetky pachy (na tento účel výborne poslúži aj pomletá káva). V súčasnosti by vám určite nemala doma chýbať, odborníci odporúčajú aspoň počas pandémie koronavírusu používať ju pri umývaní ovocia a zeleniny prinesených z obchodu.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny upratovanie čistenie domov dezinfekcia

2020-04-12 15:54:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia