Jeden z TOP minerálov, ktorého nedostatok môže spôsobiť zástavu srdca: Najlepšie zdroje dôležitej látky!

Zdroj: gettyimages.com
2020-03-07 15:00:00

Zdravé kosti a zuby potrebujú vitamín D a vápnik. Ten je jeden z najdôležitejších minerálov v tele. Ovplyvňuje funkciu buniek v tele, svaly, aj zrážanie krvi. Hoci najbohatším zdrojom vápnika je mlieko a mliečne výrobky, mnohí zabúdajú aj iné potraviny, ktoré nás zásobia množstvom tejto minerálnej látky.

Najbohatším zdrojom vápnika je mlieko, mliečne výrobky, ryby, brokolica, či mak. Nedostatok vápnika môže spôsobiť poruchu rastu kostí a aj časté zlomeniny. Hovorí sa, že čas raňajok je najlepšia doba na budovanie zdravia kostí!

Čítajte tiež: Obľúbená príloha ako diétny postrach? Po tomto ZISTENÍ sa budete na zemiaky pozerať inak!

Prečo je vápnik dôležitý?

Aby bolo naše telo zdravé, potrebuje celý rad živín, z ktorých vápnik tvorí rozhodujúcu časť. Vápnik pomáha pri budovaní silnejších kostí a zubov. Podľa niektorých štúdií hrá dôležitú úlohu pri syntéze tukov a pri regulácii hmotnosti, ako sa uvádza na food.ndtv.com

Nedostatok vápnika ovplyvňuje stav nechtov. Keď má telo jeho nedostatok, sú lámavé a krehké, pokožka je suchá. Akútny nedostatok ovplyvňuje nervy a svaly, dokonca tento stav môže spôsobiť zástavu srdca. Je nevyhnutné, aby deti a dospievajúci prijali dostatok vápnika na vybudovanie silných kostí a zabránenie úbytku kostnej hmoty v neskoršom veku. Počas dospievania kosti rýchlo rastú, preto strava, ktorú mladí konzumujú, by mala obsahovať všetky hlavné živiny.

Ženy v strednom veku a starší ľudia, u ktorých sa najčastejšie diagnostikuje artritída a osteoporóza, by mali tiež starostlivo sledovať príjem vápnika, pretože sú náchylnejší na slabšie zdravie kostí. Dospelí by mali denne prijať približne 1 000 miligramov vápnika. Aby ste predišli zoslabnutiu kostí, doprajte si na raňajky mlieko, jogurt, syr, či ovocie. Dodáte svojim kostiam silu a energiu. Pozor však na množstvo, ktoré telu dodáte. Nadmerná konzumácia môže spôsobiť viac škody ako úžitku.

Ako zvýšiť príjem vápnika?

1. Ak netrpíte na alergiu, či intoleranciu kravského mlieka, doprajte si pohár tohto nápoja hneď na začiatku dňa. Okrem vápnika je bohatý na horčík, bielkoviny, draslík, jód, fosfór a vitamíny B. Ak ste vegánom, môžete tiež piť sójové, mandľové, makové mlieko obohatené vápnikom.

2. Jogurt je tiež bohatý na vápnik. Môžete ho oživiť vločkami, pridať ovos alebo ovocie. Okrem vápnika dodáte telu vlákninu, ktorá je veľmi dôležitá pre správne trávenie a aj vitamíny, ktoré ovocie obsahuje.

3. Možno budete prekvapení, ale existuje veľa druhov ovocia, ktoré obsahujú vápnik. Bohatým zdrojom tohto minerálu sú figy. Už sto gramov tohto ovocia obsahuje 35 gramov vápnika. Ďalšími plodmi obsahujúcimi vápnik sú pomaranče, marhule, kivi, bobuľové ovocie, papája.

4. Syr je vynikajúci zdrojom vápnika. Mali by ste si však dať pozor, aký druh si vyberiete. Najlepším zdrojom je parmezán, kostiam ulahodí aj feta. Mäkkšie syry ako brie už toľko vápnika neobsahujú.

5. Doprajte telu čo najviac zelenej zeleniny. Máte radi na raňajky omeletu, či slanú palacinku? Pridajte do cesta čerstvý špenát, bazalku, či brokolicu. Sú bohatým zdrojom tohto minerálu.

Príznaky nedostatku vápnika

  • nekvalitný spánok – časté prebúdzanie sa počas noci, nekvalitný spánok.
  • bolesti svalov – svalová slabosť, tuhnutie, kŕče.
  • slabé kosti a zuby – rednutie a lámavosť kostí, vznik zubného kazu, ich lámavosť a žltnutie.
  • častý výskyt chorôb – narušený imunitný systém, telo sa nedokáže brániť voči bežným vírusom.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie vápnik minerály

2020-03-07 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia