Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dá srdce do kondície: Nebráňte sa novej chuti tejto potraviny!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

U nás nie sú moc známe, pritom sa o nich hovorí ako o trende budúcnosti, ktorý ozdraví telo i myseľ! Bývajú zložkou vegánskych potravín, ale čoskoro sa stanú „slávnymi“ ako mandle či vlašské orechy. Prečo by mali byť pili orechy súčasťou nášho jedálnička?

Milovníci vegánskej stravy už počuli o pili orechoch. Mnohé vegánske potraviny, vrátane mandľového alebo kokosového mlieka, na obale uvádzajú ako hlavnú zložku bielkovín orechy. V niektorých sa nachádzajú pili orechy ako náhrada kravského mlieka. Je však veľká škoda, ak tieto orechy budú len súčasťou vegánskych produktov! Tak ako ostatné orechy, aj pili by mali byť pravidelne naservírované na tanieri. 

Čítajte tiež: Majú zlú povesť, ale úžasné účinky na mozog: Následky po krvnej zrazenine odstránia tieto potraviny!

Prečo nie sú dostupné ako iné orechy? 

Pili orechy chutia podobne ako slnečnicové a tekvicové semienka, ako sa uvádza na scmp.com. Pochádzajú z juhovýchodnej Ázie, Papui Novej Guinei a severnej Austrálie. Väčšina z nich bola taktiež vypestovaná na filipínskych plantážach. Orechy majú zaujímavý tvar vo forme slzy a rastú na vysokých stromoch, nachádzajúcich sa vo vulkanickej pôde, z ktorých sa ťažšie zberajú. Aj preto nie sú také komerčne dostupné ako iné orechy. 

Aby toho nebolo málo, ovocie, ktoré obsahuje tieto orechy sa tiež ľahko kazí vďaka vysokému obsahu tuku. Dozrievanie plodín a zber trvá šesť až sedem rokov. Zber a lúpanie orechov je tiež náročné na pracovnú silu, pretože tieto procesy sa musia vykonávať ručne.

Dá srdce do kondície:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výživné látky v pili orechoch

V tejto nie príliš známej potravine sa ukrýva poklad, o ktorom vie len málokto! Sú plné živín, čo ocenia hlavne ľudia, ktorí dodržiavajú ketogénnu stravu. Orechy totiž majú vysoký obsah tuku a nízky obsah uhľohydrátov. Už 28 g porcie poskytne 200 kalórií, 22 g tuku (mononenasýtené, nasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny), 1 g uhľohydrátov a 3 g bielkovín. 

Môžu tiež pomôcť znížiť hladinu cholesterolu LDL (lipoproteíny s nízkou hustotou) a sú dobrým zdrojom základných vitamínov a minerálov vrátane mangánu, horčíka, tiamínu, fosforu a medi. Vitamín E, obsiahnutý v orechoch, chráni telo pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Práve vďaka vysokému obsahu vitamínu E a horčíka patria medzi najzdravšie orechy. Navyše obsahujú fytochemikálie, ktoré majú antioxidačné vlastnosti. Vitamíny, minerály a fytochemikálie pomáhajú chrániť telo pred oxidačným poškodením, o ktorom je známe, že spôsobuje degeneratívne ochorenia.

Ako ich jesť a kde ich zohnať? 

Keďže ide o jedlo s vysokým obsahom tukov, odporúča sa jesť pili orechy so zmesou ďalších orechov a semien. Obmedzte spotrebu na tri až päť dávok týždenne a nenechajte si viac ako 28 g až 42 g na porciu.

Zatiaľ čo zohrievanie potravín vo všeobecnosti vedie k strate živín, ukázalo sa, že u pili orechov je to inak! Ich zohrievanie spôsobuje zvýšenie antioxidačnej aktivity. Takže, ak sa vám surové orechy nepozdávajú, môžete si ich opiecť. Opražené budú chrumkavé a chutia ako mandle. Môžete si nimi posypať jogurty, šaláty, môžu byť súčasťou smoothie alebo sú vhodné aj do polievok. 

Pili orechy zoženiete v špecializovaných predajniach alebo internetových obchodoch so zdravou stravou a cudzokrajnými potravinami. Vyberajte si organické a predklíčené orechy. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaOrechyPotravinaPili orechy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9