Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nápoj z detstva s úžasným účinkom na krvný obeh: Toto dokáže so svalmi na nohách

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Lahodný nápoj s čokoládovou príchuťou si získal u mnohých veľkú obľubu. Nielenže výborne chutí a zahreje v zimných mesiacoch, ale dokáže aj oveľa viac. Má skvelé účinky u starších ľudí, ktorí kvôli ochoreniu nezvládajú prejsť dlhšie vzdialenosti.

Pitie horúcej čokolády má veľký benefit. Vedci zistili, že kakao zvyšuje krvný obeh v nohách. Vďaka tomu starších ľudí tento nápoj udrží na nohách! Tí, ktorí pili hrnček kakaa trikrát denne po dobu šiestich mesiacov, boli na konci štúdie schopní prejsť ďalej pri teste chôdze. Štúdia bola uverejnená v časopise Circulation Research od American Heart Association.

Čítajte tiež: Zachránil ho nechutný zvyk: Pitie vlastného moču sa prejavilo na mužovom tele zaujímavým spôsobom!

Kakao je bohaté na zlúčeninu nazývanú epikatechín, ktorá sa nachádza v tmavej čokoláde. Vedci sa domnievajú, že je to epikatechín, ktorý môže zlepšiť prietok krvi v nohách účastníkov, čo im umožňuje prejsť ďalšiu vzdialenosť.

Kakao ako nový spôsob liečby? 

Štúdia sa uskutočnila na ľuďoch, ktorí mali jedno spoločné – trpeli ochorením periférnych tepien alebo „PAD“, čo je zúženie tepien. Pätina ľudí vo veku nad 60 rokov má vo Veľkej Británii určitý stupeň PAD, ktorý pri chôdzi spôsobuje bolesť, napätie a kŕče vo svaloch nôh.

Autorka štúdie Mary McDermottová zo Severozápadnej univerzite v Chicagu v USA v komentári k týmto zisteniam uviedla: „Na zlepšenie chôdze u ľudí s PAD je k dispozícii málo terapií.“ Naomi Hamburg, predsedníčka Rady pre periférnu vaskulárnu chorobu asociácie American Heart Association, zase dodala: „Pacienti s PAD majú ťažkosti s chôdzou, ktorá je rovnako zlá ako u ľudí s pokročilým srdcovým zlyhaním. Svaly nôh nemajú počas tejto choroby dostatok krvi, čo vedie k poraneniu. V tejto štúdii sa zdá, že kakao chráni svaly a zlepšuje metabolizmus.“

Cvičebná terapia pomáha ľuďom s PAD lepšie chodiť, pričom táto štúdia naznačuje, že kakao sa môže ukázať ako nový spôsob liečby ľudí s týmto ochorením.

„Budeme potrebovať väčšie štúdie, aby sme potvrdili, či je kakao účinnou liečbou PAD, ale možno, ak to výskum podporí, budeme schopní predpisovať čokoládu pre našich pacientov s PAD.“

Prešli viac metrov pešo

Do štúdie bolo zapojených 44 pacientov s PAD starších ako 60 rokov. Účastníci štúdie boli náhodne určení, aby pili buď hrnček kakaa alebo práškové balenie placeba bez kakaa trikrát denne počas šiestich mesiacov. Kakao bolo nesladené a obsahovalo 15 gramov kakaa a 75 mg epikatechínu.

Nápoj z detstva s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Chôdza bola meraná na začiatku štúdie a po šiestich mesiacoch. Účastníci chodili šesť minút po chodbe hore a dole. Test sa uskutočnil dvakrát, dve a pol hodiny a 24 hodín po pití nápoja. Urobili tiež test na bežiacom páse. Účastníkom bol meraný prietok krvi v nohách pomocou skenovania MRI a tí, ktorí súhlasili, mali biopsiu lýtkového svalu na vyhodnotenie stavu svalov.

Konzumenti kakaa boli schopní prejsť až o 42,6 metrov ďalej v záverečnom šesťminútovom teste chôdze na konci šesťmesačnej štúdie. Na konci šesťmesačného obdobia však pacienti, ktorí pili placebo, utrpeli pokles v pešej vzdialenosti o 24,2 metra.

Čo robí so svalmi? 

Autori uviedli, že kakaové flavanoly, vrátane epikatechínu, ktoré sú prítomné v tmavej čokoláde, majú „terapeutické vlastnosti, ktoré môžu zlepšovať chôdzu u ľudí s PAD“. Toto zistenie bolo v súlade s inými štúdiami, v ktorých pacienti s PAD pociťujú zhoršenie pešej vzdialenosti v priebehu času, ak sa neliečia. Tím tiež objavil ďalšie zlepšenia zdravotného stavu svalov – boli spozorované zosilnenia mitochondriálnej aktivity, ktorá pomáha bunkám premieňať energiu z potravy, a hustotu kapilár, čo je životne dôležitý faktor pri dodávaní kyslíka do tkanív počas cvičenia.

Profesor McDermott povedal: „Ak sa naše výsledky potvrdia vo väčšej štúdii, tieto zistenia preukážu, že kakao, relatívne lacný, bezpečný a prístupný produkt, by mohlo u pacientov s PAD potenciálne priniesť významné zlepšenie zdravia lýtkových svalov, prietoku krvi a chôdze.“

Vedci však zdôraznili, že klasická čokoláda s veľkým obsahom cukru nemá rovnaký účinok ako bežne používané kakao.  

Viac o téme: ZdravieKakaoČokoládaNápojNohy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9