Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hriech menom priemyselne spracované potraviny: Tieto nám môžu prospieť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nepatria do zdravého stravovania, ale nie sú až také zlé! Ak sa bojíte priemyselne spracovaných potravín, lebo by ste porušili zásady vyváženej stravy, váš strach je prehnaný. Váš jedálníček totiž pokojne môže obsahovať aj priemyselne spracované potraviny!

Stačí si len premyslieť, ktoré z nich si vyberiete a nezhrešíte! Vaša postava neutrpí škodu a ručička na váhe sa neposunie smerom nahor. Navyše, neodrazí sa to na vašom celkovom zdraví. 

Čítajte tiež: Vážne problémy, ktoré môžu vyzerať ako bolesti zubov: Nenechajte sa zmiasť!

Synonymum škodlivosti

Ako sa uvádza na webe spotrebiteľského magazínu dTest, terciárne spracované potraviny síce nemožno považovať za úplne zdravé, ale nemožno ich merať vždy rovnakým metrom! Treba si uvedomiť, že väčšina potravín, ktoré konzumujeme, už prešla nejakou úpravou. Či už je to pasterizované mlieko, olivový olej, med, mrazené ryby, alebo mrazené ovocie a zeleniny. 

Terciárne spracované potraviny sú termínom, ktorý bol vytvorený brazílskymi vedcami, ktorí ich definovali na základe ich spracovania. Ide o potraviny vyrobené v továrni, ktoré obsahujú päť a viac prísad vrátane cukru, tuku a soli, ale aj antioxidanty, stabilizátory a konzervačné látky. Spracované potraviny sú jednoduchšie výrobky, v ktorých nájdete dve alebo tri zložky – pridaný cukor, tuk alebo soľ. Terciárne spracované potraviny prešli zložitým spracovaním a obsahujú prísady, ktoré sa nepoužívajú pri varení doma. Tento termín nezohľadňuje obsah živín v produktoch, ale je zvyčajne synonymom škodlivosti. 

Ktoré nám môžu prospieť? 

V súčasnosti je vyhnúť sa úplne priemyselne spracovaným potravinám nemožné! Náročné na čas, ale tiež kvôli chutiam, ktoré si mnohí nechcú odoprieť. Navyše, ich úplne vyradenie z jedálnička nezaručí dlhší život v pevnom zdraví! Používajte zdravý rozum a venujte pozornosť ich výberu. Kolegovia z britskej spotrebiteľskej organizácie Which? Na niektorých výrobkoch ukázali, že nám môžu prospieť.

Hriech menom priemyselne spracované
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tieto priemyselne spracované výrobky nie sú až také zlé a môžu nášmu telu dodať zdraviu prospešné látky:

Konzervovaná fazuľa

Má nízky obsah tuku a cukru a považuje sa za výborný zdroj vlákniny. Stačí si dať len polovicu veľkej plechovky a svoje telo doplníte o rovnaké množstvo bielkovín ako má veľké vajce. Patrí medzi terciárne spracované potraviny kvôli obsahu modifikovaného kukuričného škrobu, ochudovadiel a bylinných extraktov. 

Balený a krájaný celozrnný chlieb

Hoci obsahuje emulgátory a konzervačné látky, dva plátky dodajú až pätinu odporúčanej dennej dávky vlákniny. Navyše, nachádzajú sa v ňom vitamíny skupiny B, vápnik a železo. Konzervačné látky v chlebe sú nevyhnutné, keďže bez nich sa môže rýchlo kaziť. 

Hotové polievky v konzerve alebo krabici (nie sušené)

Nahradia domáce polievky! Majú nízky obsah cukrov a tukov a tie zeleninové pridajú do jedálnička zeleninu a zvyšujú príjem vlákniny. Ide o terciárne spracované potraviny, keďže obsahujú ingediencie, ako napr. sladidlá.

Sypké müsli

Sypké nesladené müsli môže byť dobrou voľbou na raňajky. Nájdete v ňom málo tuku či soli a žiadny pridaný cukor. Kravské mlieko, jogurt alebo ich obohatená rastlinná alternatíva  doplní telo o dostatok vápnika. Niektoré z nich sú terciárne spracované, lebo obsahujú sušené mlieko, srvátku či ďalšie zložky vo forme dochucovadiel. Čo sa týka chrumkavého müsli, v ktorom sú vločky spojené do chrumkavých hrudiek, treba brať do úvahy aj dodatočný spôsob spracovania. 

Sójové mlieko

Jeho nesladená verzia dodá telu rovnaké množstvo bielkovín ako kravské mlieko. Je taktiež obohatené o vápnik a vitamíny skupiny B. Pre mnohých je zrejme prekvapením, že patrí medzi terciárne spracované potraviny. Je to kvôli obsahu rôznych príchutí a stabilizátorov.

Viac o téme: PotravinyZdravieSpracované potraviny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9