Čo sa začne diať v tele, keď si dáte špenát? Zmeny, ktoré vás dajú do poriadku!

Zdroj: gettyimages.com
2020-02-10 12:00:00

Kto by nepoznal rozprávku o námorníkovi Pepkovi? Silu mu vždy dodala plechovka špenátu. Ide o zeleninu, ktorá síce nemá príliš vábnu farbu a deti ju príliš v obľube nemajú, obsahuje však len minimum kalórií a je plná vitamínov A, B, C, K, vápnika, horčíka, železa a minerálov.

Pozitívne účinky

Špenát môžete konzumovať surový v šalátoch, varený v polievke, alebo dusený s inou zeleninou. Pravidelná konzumácia špenátu pomáha znižovať cholesterol, oxidačný stres, vďaka horčíku udržiava zdravý krvný tlak a slúži ako prevencia proti rakovine, ako sa uvádza na food.ndtv.com. Má pozitívne účinky na srdce a cievny systém a pomáha v boji proti vráskam. Znižuje hladinu glukózy v krvi, zvyšuje citlivosť na inzulín.

Čítajte tiež: Používate tento kuchynský olej na varenie? Spúšťa genetické zmeny v mozgu!

Pravidelná konzumácia špenátu prospieva aj zdraviu očí. Je výbornou potravinou pri chudnutí, keďže sa energia z neho uvoľňuje postupne a zasýti vás na dlhší čas. Keďže obsahuje aj sodík, jeho konzumáciou predídete bolestiam hlavy a únave. Najviac výživných látok dostanete zo špenátu vtedy, keď ho budete jesť surový.

Prečo jesť špenát?

1. Posilňuje kosti

Špenát je bohatým zdrojom vitamínu K, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri produkcii proteínu nazývaného osteokalcín. Ten je zodpovedný za stabilizáciu vápnika v kostiach. Okrem toho, že je bohatý na vitamín K, je špenát tiež veľkým zdrojom vápnika a vitamínu D, vlákniny, draslíka, horčíka a vitamínu C, ktoré sú dôležité živiny prospešné pre zdravie kostí.

2. Posilňuje zrak a imunitný systém

Špenát obsahuje beta karotén, zeaxantín, luteín a chlorofyl. Ide o karotenoidy, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pre zdravie očí a zároveň posilňujú imunitný systém. Luteín a zeaxantín sa ukladajú do makuly, ktorá je súčasťou sietnice a chráni vaše oko pred poškodením svetlom. Tieto dva antioxidanty pomáhajú znížiť riziko makulárnej degenerácie.

3. Odpudzuje baktérie a vírusy

Špenát má vysoký obsah vitamínu A, ktorý pomáha našej pokožke a slizniciam účinne odpudzovať rôzne druhy baktérií a vírusov. Okrem toho je tento vitamín potrebný na produkciu mazu, pôsobí ako antioxidant, chráni vlasové folikuly pred poškodením spôsobenými voľnými radikálmi. Vitamín A je vhodný na rast všetkých telesných tkanív vrátane pokožky a vlasov. Ak budete jesť viac špenátu,  znížite riziko vypadávania vlasov a vzniku infekcií.

4. Podporuje zdravie srdca

Vitamín C v špenáte je známy tým, že má schopnosť predchádzať vráskam a chráni nás pred chorobami očí, prenatálnymi zdravotnými problémami a kardiovaskulárnymi chorobami. Luteín v špenáte chráni steny tepien, čím sa znižuje riziko infarktu. Okrem toho obsahuje dusitan, ktorý pomáha liečiť srdcové choroby spojené s ukladaním tuku.

5. Dodá vám energiu

Ak budete pravidelne jesť špenát, vaše telo bude mať dostatok horčíka, ktorý je dôležitý, aby ste sa cítili plní sily. Je tiež skvelým zdrojom kyseliny listovej, živiny, ktorá pomáha telu premieňať jedlo na využiteľnú energiu. 

Fotogaléria


Tagy:
zelenina zdravie prevencia špenát účinky zdravotné benefity

2020-02-10 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia