9 príznakov, že by ste mali prestať piť mlieko: Keď telo kričí DOSŤ!

Zdroj: gettyimages.com
2020-02-05 15:00:00

Mlieko. Neustále pretriasaná téma. Je vhodné pre naše zdravie, alebo mu škodí? Odborníci tvrdia, že ak netrpíte alergiou, alebo intoleranciou, je zdraviu prospešné. Obsahuje totiž bielkoviny, tuky, množstvo vitamínov a vápnik, ktorý je dôležitý pre pevné kosti a svaly. Kedy sa mu však treba radšej vyhnúť?

V niektorých prípadoch jeho konzumácia spôsobuje zdravotné problémy. Ak na sebe spozorujete jeden z týchto príznakov, mali by ste pitie mlieka obmedziť a poradiť sa s lekárom!

Čítajte tiež: Kašlite na posilňovňu a dodržiavanie diét: 6 tipov na rýchlejšie spaľovanie tukov!

1. Ste stále unavení

Mlieko obsahuje opiáty, po ktorých sa vám chce spať. Podľa vedcov to však neznamená automaticky, že to bude kvalitný spánok. Človek totiž mlieko ťažšie trávi, na jeho spracovanie spotrebuje viac energie. Ako sa uvádza na brightside.me, ak sa chcete dobre vyspať, dajte radšej prednosť ovociu a zelenine bohatej na tryptofán. Váš jedálniček by mal obsahovať brokolicu, sladké zemiaky, banány a jablká.

2. Máte akné

Nízkotučné mlieko ovplyvňuje hormóny, ako je inzulín a IGF-1. Môže mať negatívny vplyv na zdravie pokožky. Mlieku by sa mali vyhnúť najmä tínedžeri a mladí ľudia, keďže zhoršuje ich akné, ako uvádza štúdia. Ak ste doteraz problém s vyrážkami nemali a po konzumácii mlieka sa vám objavia na tvári a koži, prestaňte ho piť.

3. Problémy s trávením

Rôzne štúdie naznačujú, že až 65-70 percent svetovej populácie trpí intoleranciou laktózy. Aj keď ľudské mlieko obsahuje relatívne väčšie množstvo laktózy, kravské je pre nás ťažšie stráviteľné. Najčastejšími príznakmi sú nadúvanie, nevoľnosť, plynatosť alebo hnačka. Ak vás trápi jeden z týchto príznakov, mali by ste prestať piť mlieko a navštíviť lekára.

4. Máte nevysvetliteľné bolesti

Mlieko patrí medzi vysoko kyslé potraviny, ktoré v niektorých prípadoch spustia v tele zápal. Kĺby a svaly trpia, po fyzickej aktivite sa len ťažko spamätávajú, ako naznačuje výskum. Ak pravidelne cvičíte a po cvičení vás bolí celé telo, mali by ste obmedziť príjem mliečnych výrobkov. 

5. Trápi vás mozgová hmla

Mozgová hmla nie je choroba, ale symptóm. Spôsobuje problémy s pamäťou, neschopnosť sústrediť sa a mentálnu nerovnováhu. Ak pijete veľa mlieka, príčinou môže byť vysoký obsah proteínu kazeín, ktorý spôsobí falošný pocit spokojnosti. Mnohé výskumy naznačujú, že zníženie spotreby mlieka môže pomôcť v boji proti depresii.

6. Máte alergie a iné ochorenia kože

Ľudia si často zamieňajú intoleranciu na mlieko s alergiou hlavne pre podobné príznaky ako je zápcha, hnačka a kolika. Alergia na mlieko sa väčšinou prejaví už v detstve, no môže sa objaviť aj neskôr v dospelosti. Mlieko zhoršuje aj prejavy ekzému.

7. Máte vysoký cholesterol

Ste to, čo jete. Strava priamo vplýva na hladinu cholesterol v krvi. Podľa Amerického ministerstva poľnohospodárstva (USDA) približne 100 gramov bežného kravského mlieka obsahuje 10 gramov cholesterolu. Denná konzumácia tohto množstva mlieka môže zvýšiť cholesterol v krvi a ohroziť srdce a cievny systém.

8. Ľahko sa vám lámu kosti

Vápnik je minerál, dôležitý pre zdravie kostí najmä v detstve. Preto je dôležité, aby ho deti prijímali v dostatočnom množstve. Na druhej strane ide o kyslú potravinu, čo znižuje príjem vápnika. Podľa vedcov ženy, ktoré vypijú tri alebo viac pohárov mlieka denne, sú náchylnejšie na vznik zlomenín.

9. Liečite sa dlhšie, alebo vám lieky nezaberajú

Neobviňujte mlieko za to, že sa z choroby neviete dostať niekoľko týždňov. V skutočnosti za to často môžu antibiotiká, ktoré sa podávajú kravám, ako uvádza cancer.org. Na jednej strane sú tieto lieky dôležité pre zdravie zvierat, no po vypití mlieka sa do tela dostávajú odolné baktérie, ktoré oslabujú účinok vami užívaných liekov. Ak sa necítite dobre a potrebujete sa dať rýchlo dokopy, radšej na pitie mlieka zabudnite.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie mlieko prevencia zdravotné problémy

2020-02-05 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia