Viac tvárí známej byliny, o ktorých mnohí nevedia: Šalvia môže zmeniť myslenie človeka!

Zdroj: gettyimages.com
2020-01-27 15:30:00

Je jednou z najzaujímavejších a najinšpiratívnejších bylín! O šalvii už každý vie, no málokto tuší, že má množstvo druhov so zaujímavými spôsobmi využitia. Zatiaľ čo jeden druh lieči, iný môže vyvolať halucinácie. Ako ich rozlíšiť?

Chlpaté a typicky voňavé lístky. Tak možno spoznať šalviu, ktorá sa používa ako korenie k mäsu, či hlavne ako liečivá bylinka. Existuje však viacero druhov! Zoznámte sa s dvoma druhmi, so šalviou divotvornou a šalviou lekárskou a pozrite sa, aké rozdiely sú medzi nimi. 

Čítajte tiež: Je rovnako nebezpečná ako obezita a fajčenie: Z osamelosti sa dá ochorieť!

Šalvia lekárska (officinalis) a šalvia divotvorná (divinorum) patria do skupiny rastlín mäty. Hoci, na prvý pohľad by pre bežného človeka vyzerali úplne rovnako a povedal by, že ide o tú istú rastliny, rozdiely medzi nimi sú veľké. Šalvia lekárska sa považuje za bežné kulinárske korenie. Druhá Šalvia divotvorná, pôvodom zo severných pohorí Sierra Mazateca v Mexiku má pri požití alebo údení halucinogénne vlastnosti, uvádza sa na medicalnewstoday.com.

Šalvia divotvorná

Halucinácie zo šalvie

Šalvia divotvorná vyvoláva vizuálne halucinogénne účinky podobné tým, ktoré môžu ľudia zažiť s narkotikami, ako je LSD. Niektorí používatelia dokonca tvrdia, že po ich užití majú mystické a duchovné skúsenosti. Ide o prírodne sa vyskytujúci halucinogén, mnohí, hlavne mladí ľudia, ho používajú príležitostne ako drogu. 

Táto šalvia môže ovplyvniť myslenie a duševné zdravie človeka. Dlhodobý vplyv jeho použitia zostáva nejasný. Jasné však je, že má rýchle účinky a predpokladá sa, že tých vedľajších je pomenej. Má tiež nízky potenciál závislosti a nepovažuje sa za vysoko toxickú.

Indiáni z Mexika používajú šalciu po stáročia na duchovné veštenie, šamanizmus a lekárske praktiky. Aktívnou zložkou šalvie je salvinorín A (KOR). Ten sa viaže a aktivuje špecifické receptory centrálneho nervového systému, ktoré sa nachádzajú hlavne v mozgu. Zdá sa, že KOR hrá kľúčovú úlohu pri regulácii ľudského vnímania. Salvinorín A môže mať tiež vplyv na neurotransmiter – dopamín v tele. 

Indiáni hovoria o šalvii ako o rastline, ktorá je inkarnáciou Panny Márie. Počas halucinácií ľudia totiž hlásili vízie ženy alebo posvätné predmety. Šamani varili čaj z listov a pili ich počas náboženských obradov, pričom mali rôzne videnia. Taktiež zvyknú nakrájať čerstvé lístky šalvie a dajú ich do cigary. Nasávajú alebo prežúvajú lístky bez prehltnutia, a tak absorbujú liečivo z ústnej sliznice do krvného obehu. Ak by totiž človek lístky prehltol, gastrointestinálny (GI) systém deaktivuje salvinorín A.

Čo spôsobuje jej vdychovanie a inhalácia? 

Rekreačné užívatelia môžu liečivo vdychovať pomocou vodných fajok, fajčiť ho v cigaretách alebo žuť listy. Telo absorbuje psychoaktívne zložky cez sliznice. Ľudia zvyčajne pociťujú najintenzívnejšie účinky do 2 minút od fajčenia. Trvajú menej ako 20 minút.

Ľudia mávajú zo šalvie spomínané halucínácie a nevedia rozlíšiť, čo je realita a čo nie. 

Účinky šalvie: 

  • vizuálne skreslenie jasných svetiel, živé farby a neobvyklé tvary a vzory
  • kreslené obrázky
  • zlepšená nálada
  • nekontrolovateľný smiech
  • celkový pocit nepokoja
  • strata kontaktu s realitou a pod.

Šalviu možno získať v rôznych obchodoch s tabakom a z internetových stránok. Mnohí po nej siahajú, lebo sú zvedaví a chcú zrelaxovať a mať dobrú náladu. Šalviu môžete nájsť aj pod inými názvami, ako napr. Maria pastora, Divinerova salvia, Magic mint, Lady Salvia, Lady Sally, Kadidlo špeciálne, atď. 

Vedľajšie účinky

Nie všade je šalvia legálna a bezpečná. Taktiež jej inhalácia môže poškodiť pľúca. Pozor však na vedľajšie účinky, ktoré sa môžu u niekoho objaviť:

  • nevoľnosť
  • závrate
  • nedostatočná koordinácia
  • ťažkosti s koncentráciou
  • zmätok
  • nezmyselná reč
  • únava
  • strata pamäti
  • návaly horúčavy

Čo sa týka lekárskeho použitia, zatiaľ neboli zistené u šalvie divotvornej. Niektorí vedci sa domnievajú, že z dôvodu spôsobu, akým účinná látka ovplyvňuje mozog, môže mať šalvia dôsledky na vývoj liečby, napríklad na demenciu a Alzheimerovu chorobu. Isté však je, že šalvia lekárska sa používa v medicíne a má množstvo zdravotných benefitov pre ľudské telo. 

Šalvia lekárska

Čo obsahuje? 

V západnej bylinnej medicíne sa používa hlavne šalvia lekárska. Obsahuje flavonoidy, monoterpenoidy, diterpenoidy, triterpény a triesloviny vrátane kyseliny rosmarínovej. Vplýva na nervový systém a majú okrem iného antimikrobiálne, analgetické a antioxidačné účinky, ako sa uvádza na ndnr.com. Šalvia môže pomôcť pri laryngitíde, bolestiach hlavy, návaloch horúčav a potení, menštruačných bolestiach a pod. Nájdeme v nej fytoestrogény, ktoré sú veľmi blízke ženskému hormónu estrogénu. Okrem toho v nej nájdeme aj vitamíny skupiny B a saponíny. Upokojuje napätie, najmä v prípadoch nepokoja a nervozity.

Aby toho nebolo málo, bylinka zabraňuje hnačkám a pomáha pri žalúdočných, črevných a žlčníkových ťažkostiach. Osvedčila sa ako kloktadlo pri zápaloch slizníc v ústach i nose. Je účinnou prevenciou infekcií.

Účinky šalvie na ľudské telo

  • posilňuje imunitný systém
  • prečisťuje krv
  • podporuje trávenie
  • odstraňuje plynatosť
  • postará sa o dobré fungovanie pečene
  • lieči kožné ochorenia a podporuje hojenie rán
  • odstraňuje gynekologické problémy

Môže byť toxický

Pozor však na dávkovanie. Vo vyššom množstve pôsobí toxicky. Na vine je zhujon, nebezpečná látka, ktorá je súčasťou niektorých lakoholických nápojov. Práve kvôli obsahu tejto látky môžu byť silice šalvie vo vyšších dávkach jedovaté. Podobne ako u šalvie divotvornej, môže vyvolávať halucinácie. Preto sa odporúča čaj zo šalvie (1 čajová lyžička) variť min 2 minúty, aby sa thujon vyparil. 

Recept na tinkúru

Budete potrebovať 50 gramov čerstvej šalvie alebo sušenej. Naplňte šalviou fľašu a zalejte pollitrom kvalitného destilovaného alkoholu. Nádobu zatvorte a nechajte tak 14 dní. Potom tinktúru preceďte a užívajte podľa potreby.

Fotogaléria


Tagy:
rastlina bylina šalvia zdravie liečba prevencia

2020-01-27 15:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia