Strašiak z detstva s prekvapivým účinkom na plodnosť: Toto robí so spermiami!

Zdroj: gettyimages.com
2020-01-24 12:45:00

Scény s rybím olejom z detstva si takmer každý ešte stále pamätá. I keď sme ho nenávideli pre jeho chuť, v skutočnosti je to zdravá bomba! Postará sa o bezproblémový chod organizmu a navyše, má vplyv aj na mužskú plodnosť. Čo robí so spermiami?

Neplodnosť je zdravotný stav, ktorý sa týka párov na celom svete. Približne každý tretí prípad je spojený s problémom u mužov. I keď je neplodnosť niekedy neliečiteľná, sú prípady, kedy sa tento stav zmenil vďaka zdravej výžive, doplnkom stravy a zmenou životného štýlu.

Podľa štúdie, mužom, ktorí užívali tabletky s obsahom omega – 3 mastných kyselín, sa semenníky zväčšili o 1,5 mililitra a v ejakuláte bolo o 0,64 mililitra viac spermií! Dánski vedci zistili, že zväčšené semenníky a viac spermií súvisia s vyššími hladinami testosterónu a lepšou plodnosťou. Výsledky výskumu boli publikované v časopise JAMA Network Open, American Medical Association.

Čítajte tiež: Je lepšie nízkotučné alebo polotučné? Tento druh mlieka môže spomaliť starnutie DNA!

Viac spermií vďaka rybiemu oleju

Štúdie sa zúčastnilo 1 678 mladých dánskych mužov, ktorí prešli vojenským testom spôsobilosti. V Dánsku je vojenská služba povinná pre všetkých zdravých mužov starších ako 18 rokov, takže muži v štúdii ešte neboli vojakmi. Každý z nich bol podrobený skríningu na pohlavne prenosné choroby, mal fyzické vyšetrenia, odvzdal vzorky spermií a potom odpovedal na otázky týkajúce sa stravovania a životného štýlu.

“Konzumovanie rybieho oleja bolo spojené s vyšším objemom spermií, celkovým počtom spermií a väčšou veľkosťou semenníkov,” uvádza sa v štúdii. 

Výživové doplnky s obsahom rybieho oleja užívalo pravidelne 98 mužov a doplnky s vitamínom D a C bralo 95 účastníkov. Muži v skupine s rybím olejom mali menšiu pravdepodobnosť problémov s plodnosťou, ktoré sa posudzovali podľa nízkeho limitu počtu spermií podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vo výške 39 miliónov spermií na mililiter spermy. 

Celkový počet spermií bol u mladých, zdravých 19 ročných mužov, ktorí nebrali žiadne doplnky stravy 147 miliónov. U tých, ktorí užívali rybí olej  menej ako 60 dní to bolo 168 miliónov a 184 miliónov u mužov, ktorí ho brali dlhodobo. Vedci však nedokázali vysvetliť prečo rybí olej zlepšoval kvalitu spermií.

“Štúdia a spojenie medzi príjmom rybieho oleja a zlepšenou kvalitou spermií sú presvedčivé,” konštatovala profesorka Sheena Lewisová, expertka na reprodukčnú medicínu na Queen's University v Belfaste. 

Výsledky sú menej presvedčivé

Podľa nej sa však štúdia zameriava na zdravých mladých mužov s väčším počtom spermií v plodnom období. Rovnako je presvedčená, že zo štúdie nie je jasné, že neplodní muži s nízkym počtom spermií majú nejaký úžitok z rybieho oleja.

Aj expertka na výživu Frankie Phillips z Britskej dietetickej asociácie uviedla, že chýbajúce informácie o mužskej strave spôsobili, že výsledky štúdie sú menej presvedčivé.

Antioxidanty vrátane vitamínu C, selénu a vitamínu A, ako aj zinočnaté a omega-3 tuky, zohrávajú úlohu pri tvorbe zdravých spermií,” konštatovala.

Omega-3 sa podľa nej vyskytuje v potravinách živočíšneho aj rastlinného pôvodu, ale mastné ryby sú tým najlepším zdroj omega-3 mastných kyselín. 

Pravidelná konzumácia týchto rýb môže zlepšiť funkciu semenníkov,“ konštatovala Philips.

Ako môže diéta ovplyvniť plodnosť?

Niektoré potraviny môžu zlepšiť alebo zhoršiť plodnosť u človeka. Všeobecným pravidlom je, že zdravá a vyvážená strava zlepšuje celkové zdravie, a teda môže ovplyvniť aj tento stav. Ovocie a zelenina sú bohaté na výživné látky, ako sú vitamíny C a A, polyfenoly, horčík, folát a vláknina, ktoré pôsobia v tele ako antioxidanty. Páry, ktoré túžia po bábätku by mali jesť potraviny bohaté na zinok, selén a vitamín C.

Zinok sa vyskytuje v potravinách ako je mäso, syr, celozrnné cereálie a orechy. Nedostatočný príjem v potrave súvisí s nízkym počtom spermií a zníženou hladinou testosterónu.

Selén sa nachádza v potravinách, napríklad v brazílskych orechoch, rybách, hydine a vajciach. Tento minerál je potrebný pre normálnu produkciu a vývoj spermií a muži by mali prijať 55 miligramov selénu denne.

Aj keď to nie je úplne dokázané, predpokladá sa, že mäso môže mať vplyv na plodnosť mužov, a to pre obsah xenobiotík, najmä xenoestrogénov. Ide o chemické látky, ktoré nie sú telu vlastné, ale svojim obsahom sú podobné ženským hormónom estrogénom. Nadmerné vystavenie týmto zlúčeninám môže hrať úlohu pri znižovaní kvality spermií u mužov. Experti preto odporúčajú kupovať a konzumovať mäso v bio kvalite.

Nadmerný príjem sladkých potravín môže viesť k nadváhe a obezite, ktorá vedie k inzulínovej rezistencii a môže nepriaznivo ovplyvniť kvalitu spermií v dôsledku zápalu a oxidačného stresu. Strava s vysokým obsahom cukru môže tiež viesť k nerovnováhe cukru v krvi, ktorá môže negatívne ovplyvniť produkciu spermií.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie spermie plodnosť potravina rybí olej

2020-01-24 12:45:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia