Vplyv sladkostí na sexuálny život: Zmena kvality mužských spermií v priebehu pár dní!

Zdroj: gettyimages.com
2020-01-02 06:00:00

Vyberajú si svoju daň na postave a celkovo na ľudskom zdraví, no majú aj pozitívne účinky. Jeden týždeň na sladkostiach sa podľa vedcov môže odraziť na mužskej plodnosti. Ak by ste čakali, že negatívne, omyl!

Čo dokážu s plodnosťou? 

Máme za sebou vianočné sviatky, ktoré boli plné nezdravých jedál, vrátane zákuskov. Nášmu telu sme počas tohto obdobia dopriali poriadnu dávku cukru. Vedci zistili, že by to nemuselo byť až také zlé. Predovšetkým u mužov. Podľa štúdie, uverejnenej v časopise PLOS Biologykonzumácia sladkostí a čokolády každý deň počas jedného týždňa dočasne zlepšuje kvalitu spermií. Výskum tak naznačuje, že by sladkosti mohli byť v krátkodobom horizonte prospešné, keďže zvyčujú mužskú plodnosť.

Čítajte tiež: Najkratší test na vyhodnotenie úrovne intelektu: V priebehu pár sekúnd zistíte, ako na tom ste!

Prišli na to švédski vedci, podľa ktorých konuzumácia 450 g sladkostí každý deň má takéto účinky. To je ekvivalent konzumácie napr. dvoch a pol balíčkov gumenných medvedíkov (jedno balenie má 190 g).

Pätnásť dobrovoľníkov mužského pohlavia dostalo sedemdňovú zdravú stravu plnú orechov, bobúľ a zeleniny a neskôr pridali do jedálníčka sladkosti. Muži zároveň poskytovali vzorky svojich spermií v priebehu štúdie, ktorá preukázala zlepšenú kvalitu spermií. 

Akademickí pracovníci z Linkoping University ukázali výsledky svojho výskumu, ktoré ukazujú, že strava môže zmeniť kvalitu ľudských spermií v priebehu niekoľkých dní. Avšak varovali, že konzumácia nezdravých potravín počas dlhšieho obdobia môže viesť v dlhodobom horizonte k problémom s plodnosťou.

Štúdia tak prvýkrát hovorí o opaku. Doteraz výskumy spájali cukor s mužskou neplodnosťou. Predchádzajúce štúdie naznačujú, že počet spermií u mužov v západných krajinách sa za posledných 40 rokov, keď sme prešli na spracovanú stravu, znížil o viac ako polovicu.

Výsledky výskumu

Štúdie sa zúčastnilo 15 nefajčiarov vo veku 20 až 27 rokov so zdravými hodnotami BMI. Dobrovoľníci boli podrobení prísnej strave po dobu dvoch týždňov a vzorky spermií im boli analyzované trikrát - pred štúdiou, po týždni a na konci výskumu. Vzorky boli vyrobené masturbáciou.

V prvom týždni dostali účastníci osobný stravovací plán bohatý na zeleninu, bobule, orechy a semená, ako aj celé zrná, ryby a nízkotučné mliečne výrobky. V druhom týždni zostala táto diéta rovnaká, ale dobrovoľníci jedli navyše ešte aj 375 g cukru. Bolo to vo forme sladkostí a sladených nápojov. Denný obsah cukru bol ekvivalentný konzumácii 450 g sladkostí alebo pitiu 3,5 litra kolového nápoja denne.

Vzorky spermií pred štúdiou odhalili, že päť mužov malo veľmi nízku pohyblivosť spermií, čo je ich schopnosť plávať ženským reprodukčným traktom. Zlá motilita spermií je známou príčinou mužskej neplodnosti. Zistenie bolo v súlade s celkovou populáciou, keďže tento problém má asi tretina mužov. Vedci boli prekvapení, keď zistili, že pohyblivosť spermií všetkých účastníkov sa po dvojtýždňovej štúdii stala normálnou, napriek obrovskému zvýšeniu spotreby cukru v druhom týždni.

Veria, že zdravá strava zlepšila kvalitu spermií a predpovedajú, že ak by dobrovoľníci pokračovali v sladkej strave, ich pohyblivosť spermií by bola ovplyvnená negatívne. Vedci tiež varovali pred rizikom obezity pri zlej strave a zdôraznili, že účastníci získali počas štúdie v priemere 1,5 kg.

 „Štúdia ukazuje, že pohyblivosť spermií sa môže v krátkom čase zmeniť a zdá sa, že je úzko spojená so stravou. Môže to mať dôležité klinické dôsledky. Ale nemožno s určitosťou povedať, či to naozaj spôsobil cukor,“ dodala autorka štúdie Dr Anita Ostová.

V jednej štúdii vedci z Harvardskej univerzity zistili, že muži, ktorí jedli červené a spracované mäso, sladké nápoje a uhľohydráty, mali najnižší priemerný počet spermií. V priemere mali títo muži iba 14 miliónov spermií, v porovnaní s tými s 39 miliónmi spermiami, ktorí jedli najmenej spracované jedlo.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie strava sladkosti spermie plodnosť

2020-01-02 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia