Proti mozgovej príhode tradičným ovocím: Toto dokážu dve jablká s cholesterolom

Zdroj: gettyimages.com
2019-12-23 17:00:00

Dnešný trh ponúka množstvo ovocia, a tak často siahame po exotike, pretože to tradičné sa nám zdá fádne a nudné. V zime si doprajeme citrusy, no zabúdame na to, koľko skvelých účinkov v sebe skrýva napríklad jablko, ktoré si vieme dopestovať aj doma.

Je plné vitamínov, vlákniny, pôsobí ako prevencia proti chrípke, rakovine, pomáha pri trávení a chudnutí. Ako ukázal výskum zverejnený v American Journal of Clinical Nutrition, už dve jablká denne pomôžu znížiť zlý cholesterol a zabránia vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Čítajte tiež: Rozhoduje ročné obdobie o našom zdraví? Ak ste sa narodili v tomto mesiaci, pozor na srdce!

Môžu za to polyfenoly a vláknina

Podľa štúdie, ktorej sa zúčastnilo 40 ľudí s mierne zvýšeným cholesterolom, a ktorí po dobu ôsmich týždňov konzumovali dve jablká denne, sa znížila hladina zlého cholesterol o takmer 4 percentá. Vedci z University of Reading vo Veľkej Británii a Nadácie Edmunda Macha v Taliansku sa zhodujú v názore, že týmto spôsobom sa dá predísť ochoreniam srdca a vzniku mozgovej príhody, ktoré sú spôsobené tvrdnutím tepien. 

Jablká totiž podľa nich obsahujú vysokú hladinu flavanoidov, najmä proantokyanidínov so silnými antioxidačnými vlastnosťami. Rovnako sú plné vlákniny, ktorá blahodárne pôsobí na črevný systém, čo tiež znižuje cholesterol v pečeni. 

"Sme presvedčení, že vláknina a polyfenoly v jablkách sú dôležité pre zdravie človeka a ich denná konzumácia prospieva všetkým vekovým kategóriam,” konštatovala profesorka Julie Lovegrove, staršia autorka štúdie z Hugh Sinclair Unit of Human Nutrition na University of Reading, 

Účastníkom boli odobrané vzorky krvi pred a po skončení štúdie. Lekári pozorovali, ako sa menili hladiny cholesterolu, triglyceridov, glukózy, inzulínu, zápalových markerov. Okrem toho sa podrobili Dopplerovým testov, kde sa hodnotil stav žíl a tepien. Vedci zistili, že ženy, ktoré konzumovali dve jablká denne, mali o niečo lepšie výsledky ako muži, ich cholesterol bol nižší. Na potvrdenie tejto informácie sú ale potrebné ďalšie štúdie. 

Zdravšie srdce i cievy

I napriek tomu, že 4-percentné zníženie cholesterol vďaka konzumácii jabĺk, ani zďaleka nedosahuje účinok užívania statínov, liekov, ktoré zvyčajne znižujú hladinu cholesterolu o 30 až 55 percent, aj toto malé percento prispieva k zdravšiemu stavu srdca a ciev. Vysoký cholesterol totiž môže zablokovať cievy, ktoré tvrdnú, čím sa zvyšuje riziko infarktu a mozgovej príhody.

Účastníci počas štúdie konzumovali zelené jablká odrody Renetta Canada, ktoré sú veľmi bohaté na polyfenoly. Vedci sú však presvedčení, že pozitívne účinky na srdce a cievy majú aj iné odrody.

Prečo jesť jablká?

-     sú plné vitamínov, bojujú proti nachladnutiu a chrípke

-     znižujú cholesterol

-     majú laxatívne účinky, pomáhajú pri zápche

-     odvádzajú z tela prebytočnú vodu

-     zatočia s reumou a dnou

-     zasýtia, pomáhajú pri chudnutí

-     podporujú krvotvorbu

-     chránia mozog pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou

Fotogaléria


Tagy:
srdce ovocie jablko cholesterol choroby

2019-12-23 17:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia