Zabijak baktérií silnejší ako chren: Prírodné antibiotikum hľadajte v japonskej pochúťke

Zdroj: gettyimages.com
2019-12-17 12:30:00

Wasabi inak nazývané japonský chren poznajú všetci milovníci sushi. Známy je pre svoju ostrú, štipľavú a jasno zelenú farbu. Už malé množstvo môže spôsobiť, že vám začnú slziť oči a začnete sopliť.

Ak máte náhodou upchaté dutiny, pomôže vám ich uvoľniť. Oproti našemu chrenu je ostrejší. Obsahuje vitamín C, B6, vápnik, horčík, draslík a množstvo ďalších zdraviu prospešných látok.

Čítajte tiež: Desať najlepších druhov ovocia na podporu chudnutia: Kilá pôjdu dole ako po masle!

Wasabi je prírodné antibiotikum, zlepšuje trávenie, má detoxikačné účinky, posilňuje imunitný systém, ako sa uvádza na universityhealthnews.com. Obsahuje izotiokyanáty, chemickú zlúčeninu zodpovednú za silnú vôňu a chuť wasabi. Jeho antibakteriálne a protizápalové vlastnosti pomáhajú bojovať proti rakovine a spomaľujú zrážanie krvi. Wasabi má vysoký obsah vlákniny a pomáha odstraňovať toxíny z tela. Bojuje proti osteroporóze a znižuje príznaky astmy. Môže sa použiť pri liečbe respiračných chorôb, dokáže rýchlo uvoľniť dutiny a zlepšiť dýchanie.

Prečo by ste mali jesť wasabi?

Má antibakteriálne účinky

Práve vďaka izotiokyanátom má wasabi antibakteriálne účinky. Otrava potravinami vie riadne skomplikovať život. Ide o infekciu alebo podráždenie tráviaceho systému spôsobenú jedlom, alebo nápojmi, ktoré obsahujú patogény, vírusy, baktérie alebo parazity. Najlepším spôsobom, ako zabrániť otrave, je správne skladovanie, varenie a manipulovanie s potravinami. Ukázalo sa, že extrakt z Wasabi zatočí s Escherichia coli a Staphylococcus aureus, dvoma najbežnejším baktériami spôsobujúcich otravu jedlom. Môže mať antibakteriálne účinky proti H. pylori. Ide o baktériu, ktorá infikuje žalúdok a tenké črevo. Štúdia uverejnená v časopise Food & Function zistila, že protizápalové a detoxikačné vlastnosti wasabi môžu zabrániť rozvoju kolitídy.

Pôsobí protizápalovo

Wasabi môže mať silné protizápalové vlastnosti. Zápal je reakciou imunitného systému na infekcie, zranenia a toxíny. Ak je nekontrolovaný a chronický, môže prispieť k niekoľkým zápalovým stavom vrátane vzniku srdcových chorôb, cukrovky a rakoviny.

Podporuje odbúravanie tukov

Niektoré výskumy naznačujú, že jedlé listy rastliny wasabi obsahujú zlúčeniny, ktoré môžu potláčať rast a tvorbu tukových buniek. Japonská štúdia na myšiach  ukázala, že doplnok vyrobený z listov wasabi môže potlačiť obezitu. Má prečisťujúce účinky, neobsahuje cholesterol, zato je plný vitamínu C, vápnika a horčíka a pyridoxínu, ktoré pomôžu pri zhadzovaní nadbytočných koilogramov.

Prevencia proti rakovine

Pravidelné pridávanie wasabi do stravy môže podľa štúdie uverejnenej v časopise BioFactors zabrániť prepuknutiu určitých druhov rakoviny. Najvýznamnejšími živinami z neho sú izotiokyanáty. Práve izotiokyanátové antioxidanty sú veľmi užitočné pri odstraňovaní voľných radikálov z tela. Konzumáciou wasabi znížite riziko vzniku rakoviny niekoľkých druhov rakoviny, ako je rakovina pľúc, prsníka, prostaty a močového mechúra.

Všetkého veľa škodí. Platí to aj pre wasabi. Konzumácia príliš veľkého množstva môže spôsobiť, že telo ho nedáže spracovať a zaťaží pečeň. U ľudí, ktorí trpia na poruchy krvotvorby, môže zvýšiť riziko krvácania.

Fotogaléria


Tagy:
chrípka prevencia sushi nachladnutie wasabi omáčka

2019-12-17 12:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia