Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Častá konzumácia cíceru spustí v tele nečakané reakcie: Zmeny, ktoré si zamilujete!

(Zdroj: gettyimages.com)

Cícer je jedným z najzdravších potravín v súčasnosti. Na Strednom východe a v Ázii je kľúčovou zložkou obľúbených indických pokrmov chana masala a humusu. Cícer je tiež obľúbeným doplnkom k jedlám, ako sú kari, šaláty, polievky a dusené mäso. Múku z neho používajú ľudia, ktorí trpia na celiakiu a nemôžu jesť lepok.

 

Táto strukovina je mimoriadne výživná. Obsahuje niekoľko kľúčových vitamínov a minerálov ako sú vitamíny skupiny B a aj vitamíny A, C, E, či K. Z minerálov sa v ňom ukrýva draslík, železo, horčík a fosfor. Telu dodá aj prospešné omega – 3  a omega -6 mastné kyseliny. Cícer je mimoriadne výživný. Iba jedna šálka vareného cíceru obsahuje 15 gramov bielkovín a 13 g vlákniny. Okrem toho, že jeho konzumácia podporuje trávenie a vyprázdňovanie, dokáže zasýtiť na dlhú dobu, ako sa píše powerofpositivity.com. Vedeli ste však, že ovplyvňuje aj stav kostí, zubov a nechtov?

Čítajte tiež: Čo sa stane, ak necháte zapnuté kúrenie celú noc? Vaše telo sa bude dlho spamätávať

Aké sú jeho blahodárne účinky?

 1. Znižuje riziko metablického syndrómu a cholesterolu

Metabolický syndróm je súbor symptómov, ktoré zvyšujú riziko chronického ochorenia. Patria sem cukrovka 2. typu a ochorenia srdca. Medzi príznaky patrí obezita, zvýšený cholesterol, hyperglykémia a vysoký krvný tlak. Podľa štúdie publikovanej v časopise Nutrients, vďaka vláknine, ktorú cícer obsahuje, ľudia, ktorí túto strukovinu konzumujú, znižujú riziko vzniku týchto civilizačných ochorení. Odborníci na výživu odporúčajú, aby ženy prijali denne 21 až 25 gramov vlákniny a muži 30 až 38 gramov. Ako sa v správe uvádza, jedna porcia cíceru denne znižuje hladinu zlého cholesterolu o päť percent.

2. Zlepšuje stav kostí

Ak chce mať človek zdravé kosti, malo by jeho telo prijať dostatok vápnika, železa, horčíka, mangánu, fosforu a zinku. Cícer obsahuje všetky tieto minerály v rôznych množstvách. Vitamín K je tiež potrebný pre zdravie opory tela. Vyššia hladina vitamínu K v krvi je priamo spojená s vyššou hustotou kostí.

3. Podporuje normálny krvný tlak a zdravé srdce

Cícer má veľmi nízky obsah sodíka a je bohatý na draslík. Ak je ich hladina v rovnováhe, pomáhajú stabilizovať krvný tlak. Dostatočné množstvo vitamínu

B-6, C, vlákniny a draslíka je pre zdravé srdce rozhodujúce. Cícer obsahuje aj látku nazývanú Beta  - sitosterol, ktorá zabraňuje vstrebávaniu cholesterolu, čo udržuje srdce zdravé a pomáha predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam. Táto látka má protizápalové a protirakovinové vlastnosti. Môže tiež stabilizovať hladinu cukru v krvi a znižovať hladiny tukov.

4. Obsahuje zdraviu prospešný cholín

Cícer obsahuje dobré množstvo cholínu, látky syntetizujúcej a transportujúcej lipidy, ktoré znižujú zápal. Cholín je tiež dôležitý pre funkciu pečene, vývoj mozgu, pohyb svalov, metabolizmus a funkciu nervového systému.

5. Podporuje trávenie

Ako sme už spomínali, cícer je bohatý na vlákninu. Jedna 100 gramová porcia cíceru obsahuje takmer 8 gramov vysokokvalitnej vlákniny. Jednou z jej výhod je, že reguluje trávenie. Cícer a iné strukoviny pomáhajú predchádzať zápche. Strukovina stimuluje uvoľňovanie pepsínu v žalúdku. Pepsín je jedným z primárnych tráviacich proteínov v ľudskom tele a prispieva k zdravému tráveniu.

6. Pomáha udržať zdravú hmotnosť

Cícer je veľmi dobrým spoločníkom pri zhadzovaní nadbytočných kíl. Vďaka vysokému obsahu vlákniny, vás zasýti na dlhšiu dobu. Okrem toho telo trávi cícer oveľa pomalšie ako väčšinu potravín. 

7. Znižuje oxidačný stres

Táto vzácna strukovina obsahuje rôzne antioxidanty. Patria sem beta-karotén, fytonutrienty a polyfenoly. Spoločne ničia voľné radikály, ktoré poškodzujú naše bunky. Antioxidanty sú nenahraditeľné pri znižovaní oxidačného stresu, prevencii chronických chorôb a ochrane zdravia.

8. Zlepšuje stav kože

Cícer je dobrým zdrojom mangánu. Vďaka tomuto minerálu strukovina zlepšuje zdravie pokožky a zmierňuje príznaky jej starnutia. Prírodný antioxidant, mangán, môže pôsobiť tak, že neguje škodlivý účinok voľných radikálov a zároveň hydratuje pokožku.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaStrukovinyCícer
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9